Witam!
Chciałbym zaprezentować Wam coś, co jakiś czas temu zobaczyłem na YouTube i stwierdziłem muszę coś takiego zrobić. Zbierałem się z 2 lata... ale dzięki forum i zajawce która mi przekazaliście powstała "Bazooka" Zasilana 12x 18650... z rozbiórki o pojemności 2200-2400. Całość na przetwornicy step up z ~16 do ~ 35V 6,5A MAX, aku połączone 4s3p zabezpieczone przez popularna płytkę 4s bms dla aku natomiast dioda poprzez amperomierz z wbudowanym voltomierzem. Dla ułatwienia z przetwornicy potencjometry SMD wymienione na potencjometry tradycyjne. Dioda jakaś chińska co do ilości światła... wypowiem się jak wymienię na coś sensowniejszego, tym bardziej że w planie jest zrobienie podobnej latarki ale już bardziej przemyślanej... Zamocowana na radiatorze do procesora serii AM2+, dodatkowo chłodzona poprzez wentylator z kontrolą obrotów zmienianą względem temp z czujnika. Wentylator leci z kolei na driverze step down już bez kontroli A, skoro sam sobie zmienia obroty
Czy to ma sens? Pewnie nie, jest to tylko moja zabawa. Co więcej 30min świecenia i 2dni ładowania na Li 500. No ale nie wszystko robi się bo ma sens hobby to hobby i musi tak pozostać! Mam nadzieje że projekt przypadnie Wam do gusty, jednak wszystkie sugestie, uwagi chętnie przeczytam (co więcej nawet wskazane pisanie:P).
Mam nadzieję że może ktoś podchwyci temat i zrobi również coś swojego, pozdrawiam i powodzenia!!!
Latarka - Bazooka - COB 35V 6,5A
Livarnolux HG04063 1500lm - Latarka z lidla - MOD
A miałem poprzestać na jednej latarce...
Idealna EDC
Plus za chęci
Plus za chęci
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Dziubek EDC do auta... jak spali CI się żarówka, tubę na taśmę do maski i jedziesz dalej dzięki
Również coś takiego zacząłem rzeźbić, jednak brak czasu spowodował, że mój projekt na razie przykrył kurz (dodatkowo podczas testów uszkodziłem COB). Ja dla ułatwienia użyłem 2x akumulatora 18V 4Ah od wkrętarki (łatwość ładowania i wymiany i do tego zabezpieczenie przed rozładowaniem).
A co do twojego to fajna obudowa, u mnie na razie tylko stelaż, ale wyjdzie i tak sporo większa.
A co do twojego to fajna obudowa, u mnie na razie tylko stelaż, ale wyjdzie i tak sporo większa.
Ostatnio zmieniony niedziela 28 kwie 2019, 18:57 przez endrju1, łącznie zmieniany 2 razy.
endrju1 dzięki na pewno 2x aku u Ciebie ułatwi sprawę, ja jednak mam duży zapas ogniw 18650 z rozbiórki dla tego na nich zrobione. W planach mam zrobić ładowarkę z zasilacza do laptopa z jakimś ograniczeniem prądowym a BMS posiada zabezpieczenie dla aku w 2 strony więc nie przeładuje ogniw. Do środka załaduje jeszcze jedną przetwornicę tym razem set down z LCD aby wiedzieć jaki prąd wychodzi z gniazdem pod "jakiś" kabelek aby latarka robiła za power banka dla innych urządzeń - zawsze to będzie większa okazja do skorzystania z bazooki, a np router LTE czy telefon zasili. Dodatkowo zamówiłem folię moro aby okleić latareczkę - znikną niedoskonałości pod elementy które musiały wyciąć.
Co do COBa sam usmażyłem jednego przez pierwszą przetwornicę robiła co chciała 90V 2A zabiło diodę, dlatego chińska tania dioda do testów mniej boli niż cob cree cxb3590, którą mam w planie również zainstalować.
PS. gdybyś potrzebował pomocy w dobraniu czegokolwiek do latarki daj znać może będę miał inne zdanie niż Ty... a dzięki dyskusji może wyjdzie coś lepszego i obędzie się bez zbędnych zamówień dodatkowych części, ja zamawiałem 5 razy.
Co do COBa sam usmażyłem jednego przez pierwszą przetwornicę robiła co chciała 90V 2A zabiło diodę, dlatego chińska tania dioda do testów mniej boli niż cob cree cxb3590, którą mam w planie również zainstalować.
PS. gdybyś potrzebował pomocy w dobraniu czegokolwiek do latarki daj znać może będę miał inne zdanie niż Ty... a dzięki dyskusji może wyjdzie coś lepszego i obędzie się bez zbędnych zamówień dodatkowych części, ja zamawiałem 5 razy.