Na początek chciałbym powiedzieć dzień dobry i podziękować za przyjęcie na to ciekawe forum Nie wiedziałem, że istnieje całe forum poświęcone tematowi takiemu jak 'żarówka'. I żałuję, że nie trafiłem tutaj i nie wiedziałem że jest mi to potrzebne wcześniej.
Ale do rzeczy. Otóż wczoraj dowiedziałem się o istnieniu niejakiego CRI i chyba jest to dla mnie bardzo istotne z racji na hobby - malowanie figurek do gier bitewnych.
W poradniku niżej usłyszałem, że CRI odpowiada za to jak widzę kolory figurek przeze mnie malowanych.
https://youtu.be/__6EhXd0Urs?t=208
Problem polega na tym, że przy obecnym świetle (żarówka led z temperaturą 5300 K) nie wiem nawet jakie mam CRI. I po wieczorze malowania, rano figurki wyglądają po prostu inaczej. Co powoduje, że wieczorna praca bywa po części zmarnowana. Uważam, że inwestycja w lepsze oswietlenie mi się zwróci.
Zastanawiam się nad zakupem takiej żarówki do mojej lampki
viewtopic.php?t=22866
1 x 5700K CRI min. 90 strumień 328lm
Czy to są dobre parametry? Czy może wybrać którąś z innych żarówek produkowanych przez kolegę Bocian'a?
Swego rodzaju złotym standardem malarzy figurkowych jest lampa niżej.
https://www.velleman.eu/products/view/?id=375186
Z tym, że tutaj też nie widzę jakie jest CRI.
Co byście doradzili jako oświetlenie do stołu hobbystycznego?
Oświetlenie do malowania figurek, modeli
O parametrze CRI już się dowiedziałeś, więc wiesz, czym się kierować. Szukaj w oświetleniu dedykowanym do zastosowań fotograficznych. Bo ono z reguły ma bardzo wysoką wierność oddawania barw. W tej chwili są już diody o dobrych parametrach, bo do niedawana skazany byłeś na świetlówki. Choć jeśli ci nie przeszkadza, to możesz zakupić świetlówkę z serii 940 (pierwsza cyfra - wierność oddawania barw w dziesiątkach procentów, dwie kolejne temperatura barwowa w dziesiątkach). Do tego dobry balast elektroniczny i źródło światła, jak znalazł. 4000 K to temperatura światła dziennego w słoneczny dzień, jest najbardziej neutralna. Do tego świetlówka da rozproszone światło, a nie punktowe. Na tego typu rurach robiłem już oświetlenie dla selekcji produktów, gdzie barwa i struktura są bardzo istotne. I będzie taniej, niż na diodach.
Re: Oświetlenie do malowania figurek, modeli
Witam
Zamienniki LED które wskazałeś są bardzo dobre, choć Bocian ma sporo różnych rozwiązań w ofercie i na pewno coś dobierzesz.
Z drugiej strony, oświetlenie powinno być jak najbardziej zbliżone do warunków ekspozycji, czyli miejsca gdzie będą oglądane.
Moje zabawki:
Pozdrawiam
Trochę też maluję i według mnie, tak jak wspomniał kolega wyżej, to światło rozproszone. Najlepiej malować przy kilku żarówkach halogenowych, tak wiem, sporo mocy i ciepła. Ja używam rozproszonego światła z reflektora metalohalogenkowego z palnikiem ceramicznym Osram o świetle 942.entropus pisze:Co byście doradzili jako oświetlenie do stołu hobbystycznego?
Zamienniki LED które wskazałeś są bardzo dobre, choć Bocian ma sporo różnych rozwiązań w ofercie i na pewno coś dobierzesz.
Z drugiej strony, oświetlenie powinno być jak najbardziej zbliżone do warunków ekspozycji, czyli miejsca gdzie będą oglądane.
Moje zabawki:
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.