Convoy S2+ - szukam pomysłu na mod przeciw oślepianiu.

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Yacek

Convoy S2+ - szukam pomysłu na mod przeciw oślepianiu.

Post autor: Yacek »

Jako, że kolimator eliptyczny nie do końca jest idealnym rozwiązaniem, kieruję zapytanie - może ktoś z Was spotkał jakieś gotowe rozwiązanie na Ali czy innym sklepie w formie daszku, nakładki, coś mniej ekstremalnego jak tutaj:
https://www.forumrowerowe.org/topic/168 ... Blepianiu/
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Kup plastikowy dyfuzor i wykrój go na odpowiedni kształt formujący wiązkę. Ewentualnie powierzchnię możesz okleić od środka jakąś folią odbijającą światło, co by doświetlić trochę obszar pod kołem.
Ari93

Post autor: Ari93 »

Ja w zeszłym roku wziąłem róg białej sztywnej tekturki z jakiegoś opakowania po czymś, wyciąłem z niego trójkąt równoramienny o kącie prostym na szczycie i tak go na gumkę recepturkę przyczepiłem do latarki owijając tą tekturę właśnie tym kątem prostym w stronę "wyjścia światła." Im tektura bardziej wysunięta tym odcięcie niżej i wyraźniejsze. Może wyglądało "średnio" ale w nocy i tak nie było widać a światło odbite od tekturki doskonale oświetlało teren tuż przed kołem. Jeździłem tam świecąc mniej więcej na odległość 100m jak nie dalej. Jadąc na maksie bardziej oświetlałem ulicę i pobocza niż większość wyprzedzających mnie aut :D
Awatar użytkownika
MIXTERek

Post autor: MIXTERek »

Yacek, ja bym coś podobnego dotoczył lub wydrukował na drukarce 3D i wyglądałoby profesjonalnie!
Yacek

Wszystkie pomysły jak najbardziej ciekawe i ten z tekturką to nawet kiedyś próbowałem, jednak wolałbym jakieś estetyczniejsze rozwiązanie gotowca. Drukarka 3D wydaje się ciekawym pomysłem, ale niestety nie posiadam.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Zastosowanie kolimatora 60x20 lub 45x15 do diody XM-L2. Różna szerokość świecenia i zasięg.
Płaski rozkład wiązki. Wyraźne odcięcie wiązki światła.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Yacek

Dariusz70 pisze:Zastosowanie kolimatora 60x20 lub 45x15 do diody XM-L2. Różna szerokość świecenia i zasięg.
Płaski rozkład wiązki. Wyraźne odcięcie wiązki światła.
Miałem wrażenie, że kolimator 60x20 trochę za blisko świecił i mimo wszystko bardziej oślepiał niż daszek, muszę zrobić jeszcze jedno podejście. Mam Convoy S3 od Ciebie XML-2 bodajże - z tego co się orientowałem nie ma jakiegoś wielkiego problemu wymiany OP na kolimator.
ODPOWIEDZ