Zmodujmy SolarStorm X3 razem.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Halina

Post autor: Halina »

Dzień dobry. Myślę, że <Dziubek> ma rację, że to może być wina akumulatorów. Moje pochodzą z demontażu baterii do laptopa i swoje lata mają. Jakie w takim razie kupić? Od jakiej ceny zaczynają się sensowne akumulatorki?

Obrazek

Edit Pyra: Obrazków nie dodajemy jako załączniki, ta funkcja jest w innym celu. Obrazy dodajemy, przez odpowiednią funkcję forum.

Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota 09 mar 2019, 18:08 przez Halina, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MIXTERek

Post autor: MIXTERek »

Halina, to jak używałaś latarki, gdy był sprawna przestawała działać po 30min?
Dalej obstawiam brak odpowiedniego przejścia pomiędzy D+ a D-...
Obrazek
Na zdjęciu power bank (złącze USB od środka) który posiadam, ma połączenie na stałe D+ i D-, jednak powinno to być połączone przez rezystor 100 ohm
Halina

30 minut w trybie ciągłym ta lampka chyba nigdy nie świeciła. Można sprawdzić tego powerbanka podłączając 12V akumulator od komputerowego UPSa? Czy się uszkodzi od takiego napięcia?
Zdecydowanie kupię nowe akumulatorki. Tylko jakie?
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Sanyo, Panasonic, LG, Samsung, Sony... Nie kupuj żadnych fire, ultrafire, bajlong i innych cudów. Akumulatory markowe mają maksymalnie 3500 mAh. Nic powyżej tego nie istnieje. Tzn. są jakieś 3600 mAh, ale to nieliczne przypadku i raczej ich nie kupisz.
WB

Post autor: WB »

Dziubek, nie pisz zbędnych postów, tylko szykuj koleżance paczuszkę i niech się dziewczyna cieszy nową elektrownią w bajku :mrgreen:
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy C8 XM-L2
S2+ OP, S2+ XP-L hi SMO
Miedziana homemade TiR-ówka XM-L 2.8A
Modowany zoomik XP-G2
kilka innych 1W ulepów.
Na rowerku robią dwie BT40s i jasno jest ;)
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Czekam na rozwój wydarzeń ;) Coś koleżankę wcięło...
Halina

Dzień dobry. Najnowsze wydarzenia to takie, że właśnie ładują się kupione akumulatorki SANYO GA Li-ion 3,7 V 3500 mAh. Niebawem okaże się czy wcześniej opisane słabe działanie powerbanka ma związek z akumulatorkami. Następnie: mój sympatyczny sąsiad wytoczył do mojej latarki tzw. piguły, dlatego decyduję się jednak zakupić diody. Z tym że nie te najmocniejsze ale np. CREE XM-L T6. Poproszę o opinię.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

No to masz majstra pod nosem a my tutaj dumamy :D
XM-L to "stara technologia", już lepiej Ci kupić XM-L2. A jeżeli chodzi o opinię to co konkretnie chcesz wiedzieć ?
WB

Post autor: WB »

Akumulatory jak najbardziej OK, diody, no cóż na pewno wybrałaś bo tanie, a że nie robisz wyczynowej lampki, to spokojnie wystarczą.

Rok temu brałem w jednej firmie po 12zł sztuka, więc to chyba przystępna cena, co mnie w niej cieszy to mimo, że niby zimna barwa, to ma przyjemny zielonkawy odcień, który jest dla oka o wiele przyjemniejszy niż XM-L2 U2-1B, która popularnie występuje w ulubionej latarce rowerzystów.

Ja w tym X3 pogmerałbym coś z jednym kolimatorem, choć jeśli jeździsz po ulicach, to może jednak lepiej bardziej skupione światło.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy C8 XM-L2
S2+ OP, S2+ XP-L hi SMO
Miedziana homemade TiR-ówka XM-L 2.8A
Modowany zoomik XP-G2
kilka innych 1W ulepów.
Na rowerku robią dwie BT40s i jasno jest ;)
Halina

Wdzięczność za tą garstkę wiedzy od Was, bo coraz bardziej orientuję się w tym temacie. Co do diod, to nie chodziło mi o cenę tylko o oto, że w tak małej obudowie latarki, XM-L2 byłyby za słabo chłodzone. A także o większe zużycie energii. No chyba, że nie nie ma większej różnicy pomiędzy XM-L2 a XM-L, jeśli porównywać napięcie i wytwarzaną temperaturę. Powiedzcie też, czy różnice w "mocy świecenia", pomiędzy tymi dwoma diodami są duże? Nie teoretycznie, tylko empirycznie. Z góry dziękuję za odpowiedzi na wszystkie moje pytania. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Odpowiem Ci troszkę inaczej, poszukaj bądź daj ogłoszenie na forum i kup XM-L2, po większości U2-1A z demontażu nowych latarek. Będzie taniej niż w sklepie a Tobie myślę że wystarczą. Jest to zimna barwa, ale jeżeli dobrze rozumiem, Tobie to nie przeszkadza. Jak coś, napisz do mnie PW, poszukam ich i jakoś się dogadamy. To tak po łebku viewtopic.php?t=13603
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Pomiędzy xm-l a xm-l2. Praktycznie nie ma różnicy patrząc okiem z tym samym prądem na led. Praktyczny test w C8. Z tym, iż xm-l2 ma mniejsze napięcie przewodzenia. I teraz zależy od sterownika. Jak na amc to dłużej będzie stabilizacja prądu. Jak na mosfecie to xm-l pociągnie mniejszy prąd. Dioda xm-l2 pobiera więcej na zwykłym sterowniku pwm. I mocniej się grzeje.
ODPOWIEDZ