Latarkowa wersja TVBGONE
Wsad jest raczej ok, bo:
1. wyłącza telewizor
2. dioda jedynie rozbłyska (częściej zgaszona niż zapalona) czyli raczej tak jak powinno być
3. jak już pisałem, wgrałem soft jeszcze raz i jest to samo
Wszystko wydaje się być dobrze poza tą pierwszą sekundą. Zobaczymy jeszcze jak egzemplarz moorka.
1. wyłącza telewizor
2. dioda jedynie rozbłyska (częściej zgaszona niż zapalona) czyli raczej tak jak powinno być
3. jak już pisałem, wgrałem soft jeszcze raz i jest to samo
Wszystko wydaje się być dobrze poza tą pierwszą sekundą. Zobaczymy jeszcze jak egzemplarz moorka.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Panowie, przepraszam wszystkich, jednak do procków trafił zły wsad. Nie wiem jakim cudem, różni się od tego mojego. W załączniku daje to co właśnie wyciągnąlem ze swojego procka, jeśli ktoś ma możliwość zaprogramowania to bardzo prosze, ten na 100% jest ok.
Volt, to że wyłącza telewizor to ja wiem, bo odwrócony sygnał też potrafi wyłączyć, z tego co zauważyłem dla tv to obojętne czy stan niski czy wysoki, aby tylko czasy między zmianami się zgadzały.
[ Dodano: Czw Paź 08, 2009 8:53 pm ]
A tą zwłokę na początku można zlikwodować, to jest tylko po to żeby dioda sygnalizacyjna mignęła sobie kilka razy.
Volt, to że wyłącza telewizor to ja wiem, bo odwrócony sygnał też potrafi wyłączyć, z tego co zauważyłem dla tv to obojętne czy stan niski czy wysoki, aby tylko czasy między zmianami się zgadzały.
[ Dodano: Czw Paź 08, 2009 8:53 pm ]
A tą zwłokę na początku można zlikwodować, to jest tylko po to żeby dioda sygnalizacyjna mignęła sobie kilka razy.
Ostatnio zmieniony czwartek 08 paź 2009, 22:36 przez Manekinen, łącznie zmieniany 1 raz.
Może mi pomożecie?
Ja nie mam czym wgrać, jak mi polecicie co mam zakupić do programowania to chętnie się wyposażę. Jakiś zestaw do eksperymentów na pajęczynie też by się przydał. Programowaniem procków zajmowałem się w teorii na studiach asm też był , chętnie przypomnę sobie stare czasy w praktyce.
OK ja spadam w podróż do Warszawy wracam w niedzielę - zajrzę tu jak będę miał pod ręką net.
Ja nie mam czym wgrać, jak mi polecicie co mam zakupić do programowania to chętnie się wyposażę. Jakiś zestaw do eksperymentów na pajęczynie też by się przydał. Programowaniem procków zajmowałem się w teorii na studiach asm też był , chętnie przypomnę sobie stare czasy w praktyce.
OK ja spadam w podróż do Warszawy wracam w niedzielę - zajrzę tu jak będę miał pod ręką net.
Ok, już doszedłem co jest nie tak. Wsad jest dobry, tyle że był zapisany w formacie "motorola s-record" (22.4kB) a programowałem nim procki jako "intel hex". I właśnie ten co odczytałem z procka, jest odczytany jako "intel hex" i zajmuje 19.1kB. Jeśli prawidłowo je odczyta.ć i porównać to są identyczne. Zawsze w programatorze miałem ustawione na auto, ale widać tym razem źle wykrył rodzaj hexa i poprogramował jako intel hex.
A więc jeśli ma 19.1kB to jest to intel hex
Jesli ma 22.4kB to jest to motorola s-record
I trzeba ustawić odpowiednio.
Ten sam procek, wsad odczytywany jako intel hex z ustawieniem intel hex
Odczytywany jako s-record z ustawieniem s-record
Odczytywany jako s-record z ustawieniem auto
Pierwszy raz mi się zdarzyło żeby źle rozpoznawał typ.
Volt, i jak tam?
A więc jeśli ma 19.1kB to jest to intel hex
Jesli ma 22.4kB to jest to motorola s-record
I trzeba ustawić odpowiednio.
Ten sam procek, wsad odczytywany jako intel hex z ustawieniem intel hex
Odczytywany jako s-record z ustawieniem s-record
Odczytywany jako s-record z ustawieniem auto
Pierwszy raz mi się zdarzyło żeby źle rozpoznawał typ.
Volt, i jak tam?
Kurcze, teraz coś nie mogę połączyć się z mikrokontrolerem, a robię tak samo jak wcześniej, chyba będę musiał go wylutować
[ Dodano: Czw Paź 08, 2009 9:39 pm ]
MOSI źle przylutowałem Na pierwszy rzut oka po wgraniu twojego softu jest OK, tzn pierwsza sekunda - dioda zgaszona, potem zaczyna normalnie rozbłyskiwać itp
Zaraz wlutuję małą IR i zobaczę czy TV zgasi
moorek, najprościej jakbyś komuś z nas podesłał tego procka, chyba, że rzeczywiście chcesz się zająć programowaniem
[ Dodano: Czw Paź 08, 2009 9:52 pm ]
Działa
SONY - po ok 3s
LG - ok 12s
[ Dodano: Czw Paź 08, 2009 9:39 pm ]
MOSI źle przylutowałem Na pierwszy rzut oka po wgraniu twojego softu jest OK, tzn pierwsza sekunda - dioda zgaszona, potem zaczyna normalnie rozbłyskiwać itp
Zaraz wlutuję małą IR i zobaczę czy TV zgasi
moorek, najprościej jakbyś komuś z nas podesłał tego procka, chyba, że rzeczywiście chcesz się zająć programowaniem
[ Dodano: Czw Paź 08, 2009 9:52 pm ]
Działa
SONY - po ok 3s
LG - ok 12s
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
A pozwól niech wyśle wszystkie kody, zobacz czy na końcu zgasi diodę.
[ Dodano: Czw Paź 08, 2009 9:57 pm ]
Dzisiaj jeszcze przetestowałe z kilkoma telewizorami... samsung, grundig, i jakiś wynalazek którego na oczy nigdy nie widziałem, sprowadzany skądś, nawet nazwy nie potrafiłem zapamiętać... 15 sekund i też go zgasiło
[ Dodano: Czw Paź 08, 2009 9:57 pm ]
Dzisiaj jeszcze przetestowałe z kilkoma telewizorami... samsung, grundig, i jakiś wynalazek którego na oczy nigdy nie widziałem, sprowadzany skądś, nawet nazwy nie potrafiłem zapamiętać... 15 sekund i też go zgasiło
Ja mierzyłem, 50 sekund. Ok, tamten załącznik usunąłem, teraz to co załączam to mam nadzieje ostateczny wsad, w formacie intel-hex. W ogóle takie jaja wyszły z tymi wsadami że wstyd pisać, ale napisze... jednak wsad był błędny... okazało się że wsad został poprawnie wgrany do procków, jako intel-hex, ale to ja podczas testów do swojego procka wgrałem błędnie wsad, jako s-record. Okazało się że przy przerabianiu programu pominęliśmy na początku ten wysoki stan na diodzie, a co najdziwniejsze, błędnie wgrany wsad do testów działał prawidłowo(!!), na początku był stan niski, dioda nie świeciła. To w ogóle jakiś absurd że wgrany wsad w innym formacie działał prawidłowo, prawidłowo wysyłał kody, a jedyna różnica to to że dawał inny stan na początku! Więc błąd był nie do wykrycia! Ten z załącznika jest (mam nadzieje) poprawnie przerobiony, na 100% jest to intel-hex i wgrywany jako intel-hex działa poprawnie u mnie. Niestety, ale wszyscy wiedzieliśmy że zabawka nie jest do końca sprawdzona i ryzyko jest. Teraz musze powysyłać informacje do reszty osób i mam nadzieje że jakoś to się da odkręcić prosze żeby ktoś jeszcze ten wsad sprawdził u siebie.
- Załączniki
-
- tvbgone_flashlight_ihex.rar
- (8.46 KiB) Pobrany 49 razy
Ok ja jeszcze nie składałem układu bo czasu brak , i jak widać na szczęście. Teraz napisz czy willemem zaprogramuję tego atmelka ?
Ciągle szukam obudowy do tvbgone i wpadłem na pomysł żeby to wsadzić do jakiegoś zooma bez kolimatorka - co wy na to ? Z bliska będzie można gasić wiele tv na rozproszonej wiązce, a z daleka na skupionej
Ciągle szukam obudowy do tvbgone i wpadłem na pomysł żeby to wsadzić do jakiegoś zooma bez kolimatorka - co wy na to ? Z bliska będzie można gasić wiele tv na rozproszonej wiązce, a z daleka na skupionej
- Calineczka
- Kontakt:
Nie da rady , Willem obłsuguje jedynie procki z serii 51 i stare 90s2313 .igi pisze:Teraz napisz czy willemem zaprogramuję tego atmelka ?
Najprostsze rozwiązanie to odpowiednio spreparowany kabel LPT > patrz google , lub złożenie programatorka USBasp > http://www.fischl.de/usbasp/ ale tu też nie obejdzie się bez kabla ISP(lpt) bo trzeba zaprgramować procka do programatora.
elektroda.pl
Potwierdzam, dzisiaj zmierzyłem.Manekinen pisze:Ja mierzyłem, 50 sekund.
Zgadzam się, właśnie to wczoraj też chciałem napisaćManekinen pisze:Niestety, ale wszyscy wiedzieliśmy że zabawka nie jest do końca sprawdzona i ryzyko jest.
Wczoraj po uporaniu się z problemami natury softowej udało mi się w końcu jako-tako skleić układ w całość. Płytka przyklejona izolką do koszyczka 3xAA, dioda na kabelkach jako, że wczoraj już trochę o tym naopowiadałem w szkole, to na dzisiaj musiało być gotowe.
Na przerwie 20min skoczyliśmy do McD i skutecznie zgasiliśmy wszystkie dwa TV.
Po lekcjach wycieczka dookoła galerii FocusPark (najlepiej w Cienema City te duże telewizory zwisające z sufitu i te pokazujące godziny filmów ) i finał w Saturnie. Jednak wyłączanie ściany telewizorów nie było tak efektywne jak się spodziewałem, gasły tylko niektóre sztuki a potem wiązka się wszędzie odbijała i jedne się ON a drugie OFF robiły. Poza tym personel trochę dziwnie na nas patrzał
Ogólne wrażenie - bardziej niż zadowolony sprzedawczynie/ochroniarze - co najmniej skołowani