zabezpieczenie pozostałych ledów po spaleniujednego
zabezpieczenie pozostałych ledów po spaleniujednego
Witajcie
Mam 10 diod cree xp-e w szeregu zasilane z zasilacza stałoprądowego. Po spaleniu 2 (diody nie zdążyły dojść) padła 3 i wszystkie pozostałe bo zasilacz nie jet w stanie niższego napięcia dać. Czy jest jakiś sposób na zabezpieczenie się przed tym aby po spaleniu diody spadek napięcia na diodzie był nadal? lub jakiś inny sposób aby pozostałe diody następnym razem się nie spaliły?
Mam 10 diod cree xp-e w szeregu zasilane z zasilacza stałoprądowego. Po spaleniu 2 (diody nie zdążyły dojść) padła 3 i wszystkie pozostałe bo zasilacz nie jet w stanie niższego napięcia dać. Czy jest jakiś sposób na zabezpieczenie się przed tym aby po spaleniu diody spadek napięcia na diodzie był nadal? lub jakiś inny sposób aby pozostałe diody następnym razem się nie spaliły?
Ostatnio zmieniony czwartek 14 lut 2019, 15:22 przez piotrasta, łącznie zmieniany 1 raz.
niestety tylko równolegle i rezystor przed każdą diodą, co więcej przy Twoim zastosowaniu za każdym razem gdy jedna dioda się mocniej nagrzeje tym mniej prądu będzie pobierać tym więcej prądu pójdzie przez resztę i tak poklei będą się upalać:)
Livarnolux HG04063 1500lm - Latarka z lidla - MOD
Latarka - Bazooka - COB 35V 6,5A
A miałem poprzestać na jednej latarce...
Latarka - Bazooka - COB 35V 6,5A
A miałem poprzestać na jednej latarce...
- smokuxx1987
Witam
Przypominam, że kolega ma diody połączone szeregowo.
Pozdrawiam
A to jakim cudem?MIXTERek pisze:...co więcej przy Twoim zastosowaniu za każdym razem gdy jedna dioda się mocniej nagrzeje tym mniej prądu będzie pobierać tym więcej prądu pójdzie przez resztę i tak poklei będą się upalać:)
Przypominam, że kolega ma diody połączone szeregowo.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.