Jak sprawnie przetestować dużą ilość ogniw 18650.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Issac

Jak sprawnie przetestować dużą ilość ogniw 18650.

Post autor: Issac »

Hej,

Macie jakiś pomysł jak efektywnie, tanio i w miarę szybko przetestować dużą ilość ogniw prądem ~3A max.
Chciałbym się upewnić że każde z 500 ogniw trzyma parametry przed połączeniem w pakiet. (rezystancję, pojemność i nie grzeje się przy długotrwałym obciążeniu)
Pakiet 7S70P 2,9Ah co da około 5kWh zestaw

Mam ładowarkę modelarską Antimatter 300W, ale przy takiej ilości, zajmie mi to kilka z pół roku. (przy założeniu 3 ogniw na dobę)

Możę jakąś ładowarkę 4slotową która by dała radę monitorować temp każdego z ogniw ?
Jeżeli chodzi o ładowanie to tutaj mniejszy problem bo mogę zmontować kilkanaście koszyków z tp4056.
ptja

Post autor: ptja »

Pomiar rezystancji pewnie da się zrobić szybko.
Rozładowanie można zrobić całego szeregu na raz (jeśli ładowarka poradzi sobie z 90 watami do zmiany w ciepło), czyli wtedy masz "tylko" 70 testów :)
Ewentualnie testować "po kawałku" np. 7S5P, czyli już tylko 14 testów, ale 3A na ogniwo już raczej nie będzie.
Mało prawdopodobne, żeby 14 zbliżonych wyników oznaczało dokładnie taką samą liczbę gorszych ogniw w każdym zestawie.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
marekwoj

Post autor: marekwoj »

A może by naładować, połączyć szeregowo około 60 sztuk i obciążyć grzałka 750-1000w na 230V? Poczekać ze 30 minut i zmierzyć napięcia ogniw.

Pojemność dokładnie nie zmierzysz, ale do porównania parametrów to powinno wystarczyć.
ODPOWIEDZ