Diody z DX
Diody z DX
Witam
Mam zamiar niedługo zmontować lampkę na rower (2 kwadraciki- daleko i szeroko)
porównując zakupy w DX i na allegro różnica cenowa jest znaczna, zatem mam pytanie:
czy diody z tych dwóch różnych źródeł różnią się parametrami?
Mam zamiar niedługo zmontować lampkę na rower (2 kwadraciki- daleko i szeroko)
porównując zakupy w DX i na allegro różnica cenowa jest znaczna, zatem mam pytanie:
czy diody z tych dwóch różnych źródeł różnią się parametrami?
Chłopie, masz okazję, bierz od Czarnego Kruka XP-G za niewielkie pieniądze. W sklepiku znajdziesz.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Zależnie u kogo kupujesz - Edim, W i kilka innych osób wiedzą co kupują i sprzedają. Reszta sprzedaje na miejscu towar z dx / kai ze swoją marżą, sprzedają to co tam kupią - a kupują co popadnie, bo i Chińczycy sprzedają co popadnie.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
rrobsonm, podejrzewam, że tak (że droższe), teraz zwykła Q5 od Edima kosztuje 26zł, zależy jeszcze co masz na myśli mówiąc (w sumie to pisząc ) "gdy juz na dobre zagosci sie na rynku"
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Ja bym brał coś koło 15*(kąt pelny). Jednak przy duzej mocy może to troche oślepiać jadących z przeciwnego kierunku. Sam mam lampke na kolimatorze +-7* z cree xp-e R2 @900mA max i jest wg mnie do takich spokojnych zastosowań dobra, chociaż apetyt rosnie w miare jedzenia...
edit
w pierwszym poscie napisałeś że 2 kwadraciaki, czy to nieaktualne?
edit2
jakoś źle zrozumialem twoja wypowiedz ze pytasz o optyke dla tylko 1 diody. Dla drugiej hmm ja bym wziął coś szerszego dla drugiej diody, ale na asfalt to nie jestem do konca przekonany czy jest sens.
edit
w pierwszym poscie napisałeś że 2 kwadraciaki, czy to nieaktualne?
edit2
jakoś źle zrozumialem twoja wypowiedz ze pytasz o optyke dla tylko 1 diody. Dla drugiej hmm ja bym wziął coś szerszego dla drugiej diody, ale na asfalt to nie jestem do konca przekonany czy jest sens.
No może troszkę zamieszałem, przepraszam
Szczerze mówiąc sam nie jestem pewien, czy na asfalt potrzebuje dwóch lampek.
Czy jedna lampka będzie dawała wystarczająco światła, aby jazda z prędkością ~30km/h była bezpieczna? Muszę mieć trochę światła pod kołem (bo w ciemnościach można trafić na niemiłą niespodziankę) i coś bardziej z przodu.
Szczerze mówiąc sam nie jestem pewien, czy na asfalt potrzebuje dwóch lampek.
Czy jedna lampka będzie dawała wystarczająco światła, aby jazda z prędkością ~30km/h była bezpieczna? Muszę mieć trochę światła pod kołem (bo w ciemnościach można trafić na niemiłą niespodziankę) i coś bardziej z przodu.
30km/h to jest szybko jak na noc, zalezy od tego jeszcze czy znasz asfalt po którym jedziesz i jaki to jest asfalt, czy twoja lampka to jedyne źródło światła i głownie od tego na ile masz w sobie nutke ryzykanta Ja jestem ogólnie spokojnym człowiekiem. Z jazdą to jest tak, jak nic nie ma sie stać to i 10diod 5mm i możesz jechać, a jak cos ci ma wyskoczyć lub ma być inne niebezpieczeństwo to rożnie bywa nawet na dobrym świetle - zalecałbym rozsądek to 1 dioda 1000 mA bedzie wystarczająca
Do obejrzenia jak świecą jakie lampki polecam tutaj link http://dominik.magma-net.pl/mod/
fajne zdj możesz również znaleźć na forum. Chociażby tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... d954#26357
w tym temacie bardzo fajnie widać ze się zyskuje na zasięgu bardzo dodajac 2 diode z waska optyka porównując pierwsze i trzecie zdj
Do obejrzenia jak świecą jakie lampki polecam tutaj link http://dominik.magma-net.pl/mod/
fajne zdj możesz również znaleźć na forum. Chociażby tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... d954#26357
w tym temacie bardzo fajnie widać ze się zyskuje na zasięgu bardzo dodajac 2 diode z waska optyka porównując pierwsze i trzecie zdj
Ostatnio zmieniony czwartek 08 paź 2009, 16:00 przez rrobsonm, łącznie zmieniany 1 raz.
imho dobry zestaw do twoich zastosowań będzie
Czy ciężko? Zależy od twojej pomysłowości nad wykonaniem tego wszystkiego. Ważne żeby mieć to wszystko w głowie jakoś rozplanowane. Ja swoja pierwsza i jedyna latarkę zrobiłem z rurki - okrągła. Z takich kosztowniejszych narzędzi to uzywałem szlifierki tylko. No i lutownicy. Reszta glupoty. Oczywiście teraz drugi raz bym to zrobił dużo lepiej i estetyczniej. Ogólnie za pierwszym razem nastaw się że Ci prawdopodobnie nie wyjdzie tak jak zaplanowałeś na początku i koszty wyjdą w praniu różne. W rurce takiej bez gwintów, nie na wymiar itd jest ten problem że ja wiele rzeczy kleiłem - latarka jest średnio rozbieralna.
edit
Tylko przemyśl w konstrukcji ze ta lampka z szerszą optyką będzie musiała być pod innym kątem, nie ma sensu żeby wszystko w niebo leciało, a jak będą równolegle to tak wyjdzie. Inspiracji poszukaj na forum, ludzie robią przeróżne konstrukcje. Potem najlepiej po pooglądaniu rożnych latarek przejść się trzeba do sklepu i zobaczyć co jest do dostania w twoim miejscu zamieszkania. A optykę bym się zastanowił może coś owalnego nie dać, do miasta jest to o tyle dobre ze nie świeci w gore i nie oślepia tak innych.
Czy ciężko? Zależy od twojej pomysłowości nad wykonaniem tego wszystkiego. Ważne żeby mieć to wszystko w głowie jakoś rozplanowane. Ja swoja pierwsza i jedyna latarkę zrobiłem z rurki - okrągła. Z takich kosztowniejszych narzędzi to uzywałem szlifierki tylko. No i lutownicy. Reszta glupoty. Oczywiście teraz drugi raz bym to zrobił dużo lepiej i estetyczniej. Ogólnie za pierwszym razem nastaw się że Ci prawdopodobnie nie wyjdzie tak jak zaplanowałeś na początku i koszty wyjdą w praniu różne. W rurce takiej bez gwintów, nie na wymiar itd jest ten problem że ja wiele rzeczy kleiłem - latarka jest średnio rozbieralna.
edit
Tylko przemyśl w konstrukcji ze ta lampka z szerszą optyką będzie musiała być pod innym kątem, nie ma sensu żeby wszystko w niebo leciało, a jak będą równolegle to tak wyjdzie. Inspiracji poszukaj na forum, ludzie robią przeróżne konstrukcje. Potem najlepiej po pooglądaniu rożnych latarek przejść się trzeba do sklepu i zobaczyć co jest do dostania w twoim miejscu zamieszkania. A optykę bym się zastanowił może coś owalnego nie dać, do miasta jest to o tyle dobre ze nie świeci w gore i nie oślepia tak innych.
z mojego doświadczenia w nocnych startach w zawodach rowerowych wynika ze nie ma pojęcia za mało światła. osobiście jeżdżę teraz z setupem 4 lampek.kokoko1x pisze: Czy jedna lampka będzie dawała wystarczająco światła, aby jazda z prędkością ~30km/h była bezpieczna? Muszę mieć trochę światła pod kołem (bo w ciemnościach można trafić na niemiłą niespodziankę) i coś bardziej z przodu.
Na kierownicy
2 x cree R2 @ 1A z optyka 45 deg - do oświetlania szeroko i blisko
1 x ssc p7 @ 2.5 A z reflektorem 50mm z DX - do dystansu
Na kasku
1 x cree R2 @ 80 mA goly led bez optyki do oswietlenia mapnika, i bezpośrednio pod nogi jak sie z roweru spada
w sumie jakies 1000 lm
Bez dołączanego tego p7 nie jestem w stanie bezpiecznie lecieć pełnym ogniem w lesie, tak wiec odpowiadając na twoje pytanie , 1 lampka to moim zdaniem za malo by cisnąć 30kmh bezpiecznie