Co sobie ostatnio kupiliście 2

....nie pasujące gdzie indziej...
ptja

Post autor: ptja »

Obrazek
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
kemor90

Post autor: kemor90 »

A ja z grubszych zakupów obiektyw do aparatu tj. Sigmę 10-20 F/3.5.
Zakup po części światełkowy bo w końcu światło przy zdjęciach najważniejsze :)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Słuchawki bezprzewodowe BT AfterShokz Trekz Titanium Slate (z technologią przewodzenia dzwięku kostnie)
Obrazek

Kombajn (drukarka + skaner) BROTHER DCP-T510W
Obrazek
Sometimes darkness can show you the light
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Wiem że napędy optyczne to w sumie przeżytek ale chciałem zarchiwizować parę ważnych dla mnie plików więc kupiłem coś takiego
Załączniki
Nagrywara.png
Nagrywara.png (628.64 KiB) Przejrzano 1524 razy
Ari93

Post autor: Ari93 »

Kupiłem dziewczynie do lampki biurkowej taką oto żaróweczkę z Ikei https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80388752/ , wcześniejsza jej żarówka miała ~6000K, coś strasznego...
Obrazek

Co mnie przeraziło; obok było Obi, kilka/kilkanaście żarówek tam posprawdzałem zarówno suchych danych jak i pod względem migotania smartfonem (+ tryb slowmo 960 fps) i żadna pod względem ceny/jakości do Ikei'owej nawet nie miała startu. Te tanie migotały (50hz?) + czas działania zdeklarowany bodajże 12k h, gdzie ta z Ikei ma 25k h i oczywiście nie migocze. Mało tego, ze wszystkich żarówek jakie miałem w ręku tylko te z Ikei miały CRI >90, wszystkie inne w Obi miały >80... Byłem przerażony bo nawet Philipsy czy Osramy z tego co widziałem miały CRI zaledwie 80. Wychodzi na to że jak mnie ktokolwiek zapyta o żarówki to w grę wchodzi tylko i wyłącznie Ikea, jak pójdą gdziekolwiek indziej to albo kupią w podobnej cenie migoczące "dziadowstwo" albo nawet kilkukrotnie droższe "markowe" Osramy czy inne Philipsy o i tak słabszym CRI które z tego co gdzieś czytałem lubią sobie czasami padać jak muchy.
Co Wy polecacie znajomym jeśli pytają o jakieś fajne i tanie ledy do domu?
I jeszcze pytanie o klosz, jako że żarówka i tak siedzi niewidoczna w lampce to Waszym zdaniem warto wyciąć ten mleczny plastik aby więcej światła trafiało na biurko?

Kupiłem też dwie takie latareczki https://www.banggood.com/XANES-T6COB-4M ... rehouse=CN po 15zł, całkiem fajnie świecą, przyszły teściu bardzo zadowolony ;) Wbudowana bateria ma na oko 1200-1300mAh, nie wiem jak się do niej dobrać a nie chce rozwalić latarki na dzień dobry :P Jak coś mogę zrobić jakieś drobne porównanie z moim Convoyem M1 i S2+.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Co z tego że pisze, że ma żywotność 25000 godzin, skoro i tak nie dociągnie zapewne do połowy tego czasu...CRI też sprawa dyskusyjna - mierzyłeś faktyczne CRI ? Bo to co pisze na opakowaniu a co w rzeczywistości...

Jak ktoś mnie pyta o dobre i tanie ledy do domu, to mówię mu, że musie się zdecydować czy dobre czy tanie.

Usunięcie bańki na pewno zwiększy ilość światła ale spowoduje powstanie ostrych cieni. Do tego nie wiadomo jak zbudowane jest wnętrze, więc praca bez obudowy może być niebezpieczna.

A latarka którą kpiłeś to taki marketowy szrocik ;) Nie żebym krytykował, ale świeci to średnio i co najgorsza, często akumulatory wewnątrz nie mają żadnych zabezpieczeń.
ILPT
alojzy

Post autor: alojzy »

Ja kupilem takie światełko Astrolux A01 teraz w promołszynie za 28zł.
A tak na marginesie jakie kupic taśmy ledowe bo schody chciałem oświetlić, coś przyzwoitego jakościowo
Ostatnio zmieniony wtorek 05 lut 2019, 14:48 przez alojzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Ari93

Post autor: Ari93 »

skaktus, generalnie wiem z tym że to nie jest Aliexpress gdzie każdy pisze co chce także jakkolwiek te dane jakieś ziarno prawdy pewnie mają.
Co do ostrych cieni, jak odpowiednio nisko utnę to raczej nie, świecić będzie w powiedzmy 170 stopniach, jak utnę na wysokości ledów albo nawet i wyraźnie dalej to te cienie i tak nie powinny wyjść poza klosz lampki a jak wyjdą... dotnie się bardziej :P no nie wiem, taki luźny pomysł, krocie nie kosztowało to można coś pokombinować.

A co do latarki to wiadomo ;) ale bardzo dobry pomysł (oczywiście zapewne "pożyczony") mieli z tym COBem, bardzo fajnie i mocno to świeci na bliski dystans.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Ari93 pisze:Kupiłem dziewczynie do lampki biurkowej taką oto żaróweczkę z Ikei
Swego czasu miałem 2 takie same, tragedii nie ma, ale CRI z czapy i o ile gdzieś na schody czy ostatecznie do żyrandola się nada, o tyle do lampki nad biurkiem bym tego nie dał. Dodatkowo całość obudowy gładki plastik i wszystko się w środku smaży, po godzinie pracy obudowa mimo że plastikowa to parzy, więc w środku pewnie powyżej 100st, więc nie wróżę długiego życia. Jedna padła po 2 miesiącach (najpierw mrugać zaczęła, potem padła całkiem), druga zaczęła mrugać jak się rozgrzała, do tej pory działa na schodach do piwnicy (jest tam zimno i działa jakieś 2-5 minut dziennie i pewnie to ją uratowało).
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Po bardzo długim polowaniu, szukaniu, dzwonieniu po znajomych... udało mi się nabyć drogą kupna używany wydech do motoru. Nazywa się to Vance&Hines Big radius 2 into 1, i ma piękny basowy dźwięk. :twisted:
Dziś przymiarka wstępna, bo ozdobne osłony termiczne są u brata na pokrycie ceramiką.
Obrazek

A tak to wygląda w całości...

:mrgreen:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
MIXTERek

Post autor: MIXTERek »

Obrazek
Leatherman Surge.. aktualnie w promocji :)
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

No to i ja wrzucę mały upgrade piecyka. Stary udało się oddać za 250zł a to i tak nieźle :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

No nieźle Panie...
Ja ostatnio szukałem amplitunera do kina domowego, wszystko "made in China"... Chodzi właśnie o Marantza. Denony padają jak muchy, Zostaje już chyba tylko Harman i Yamaha. :roll:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

A to robią jeszcze gdzieś po za Azją? Na to bym nie liczył. Jeśli chcesz japońskie czy brytyjskie no to lata 90 może wczesne 2000, to są jeszcze solidne konstrukcje ale stereo. Niektóre 25 letnie dziadki z wyschniętymi kondensatorami potrafią zagrać lepiej jak współczesne. Zależało mi na zintegrowanym DACu a tutaj wybór niewielki więc trafiło na tego ale jestem zadowolony. Jeśli szukasz kina domowego no to nie znajdziesz nic po za "chińszczyzną" i nie ma co się dziwić. A i przyzwoite kino (mówię tu o samym ampli) zaczyna się gdzieś przy 2500zł. Wszystkie te tanie wynalazki nadają się tylko do oglądania filmów, muzyki w stereo to nie potrafi dobrze odtworzyć niestety, a procesorów ma więcej jak mój laptop :)
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Pyra pisze:Ja ostatnio szukałem amplitunera do kina domowego, wszystko "made in China"...
Manekinen pisze: A i przyzwoite kino (mówię tu o samym ampli) zaczyna się gdzieś przy 2500zł. Wszystkie te tanie wynalazki nadają się tylko do oglądania filmów, muzyki w stereo to nie potrafi dobrze odtworzyć niestety
Panowie, z tego co widzę to mój Pioneer VSX 920K zalicza się do Waszej definicji chińszczyzny i wydaje mi się, że trochę wyolbrzymiacie: pracuje bezawaryjnie już jakieś 8 lat, nie narzekałem na jakość dźwięku, wręcz przeciwnie - przetwornik jest rewelacyjny, dlatego wszystko wpuszczam do niego poprzez HDMI, aby korzystać tylko z wewnętrznego przetwornika i poza tym uważam, że większość populacji jest głucha (wiem że to głupio zabrzmi, ale nie spotkałem nikogo kto kwestionowałby mój słuch)
https://www.pioneerelectronics.com/PUSA ... /VSX-920-K
młodemu też kupiłem małego Pioneera do pokoju (podobny wygląd), ponieważ odsłuchem na sklepowej półce odbiegał od wszystkich innych.
Dobrych słuchawek nie mogę znaleźć do dziś ;-) (znaczy : są, ale cena powyżej 500)
Kolega ma zestaw: streamer Pioneera + nakiś NAD (tylko stereo) i brzmi to bardzo ładnie.
ODPOWIEDZ