Max100 pisze:
Mam jeszcze jedno pytanie, mam nadzieję, że nie jest bezsensowne.
Nie, dlaczego? To wbrew pozorom bardzo dobre pytanie. Otóż w małych gabarytowo źródłach (trzonki zwłaszcza GU10, również E14 a nawet E27) jest bardzo niewiele miejsca na układ zasilający. I teraz wybierając przetwornicę do źródeł o tak małych mocach (wybierając pośród tego co jest dostępne na rynku), można pójść w dwóch kierunkach.
1) Olać parametry elektryczne takie jak sprawność przetwarzania i PF (współczynnik mocy) i postawić tylko na częstotliwość wyjścia, czyli brak efektu flickering (strobo) i wtedy mamy przykładowo układ zasilający mający bardzo szybkie wyjście 50-70kHz. Odchodzi nam wspomniany problem. Niestety pozostałe, według mnie kluczowe parametry, jak sprawność będą bardzo słabe. Miałem sample tego typu mini-przetwornic, gdzie wyjście było 60kHz, ale sprawność ~70% a PF 0,5-0,55
2) Wybrać przetwornicę z pasywnym korektorem mocy (PF na poziomie 0,95) i dobrą sprawnością przetwarzania (nawet na poziomie 90%), co proszę mi wierzyć dla układu zasilającego tych gabarytów jest raczej rzadko spotykane na rynku + markowe komponenty o długim deklarowanym czasie życia. Tu siłą rzeczy (praca w "rytm" sieci AC + niewielkie gabaryty oznaczają wyjście 100Hz, choć wygładzone kondensatorem o dużej pojemności).
Ja dla modeli o mocach 5-9W z mojej oferty poszedłem drogą nr. 2 i z czasem okazało się, że był to bardzo dobry wybór (jeśli chodzi o jakość przetwornic i absolutny brak problemów z produktami na nich bazującymi). Co ciekawe na sporą ilość sprzedanych, zdaje się dwie osoby zwróciły uwagę na efekt strobo i były to osoby nastawione akurat na kręcenie materiałów wideo w tym świetle...
Jeśli zaś chodzi o produkty z mojej oferty z bardzo szybkim wyjściem 50-70kHz to kryteria te spełniają poniższe produkty:
viewtopic.php?t=22866
viewtopic.php?p=262111&sid=caf6cdab2627 ... f07#262111
Co się zaś tyczy połączeniu cech dobrej sprawności, korekcji PF (moim zdaniem niedługo nasza kochana EU sprawi, że osoby dotychczasowo olewające ten parametr sprzętu elektrycznego zacznie się tematem interesować...
) dobrej sprawności, braku Flickering/Strobo + najlepiej wyjście z czystym, idealnie wygładzonym napięciem DC to nie te gabaryty i wielkość przetwornic. Są to już duże płytki, z masą elementów na pokładzie, czyli trzeba mieć na nie miejsce w produkcie no i oczywiście markowe kosztują sporo...
PS. Acha i jeszcze. Jeżeli źródło LED zasilane 230V AC jest ściemnialne, to w praktyce obligatoryjnie oznacza to, że ma szybkie wyjście.