Czy taka latarka istnieje

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Marcin738

Czy taka latarka istnieje

Post autor: Marcin738 »

Na początek Witam wszystkich mam na imię Marcin i jestem tu całkiem nowy i mam kilka pytań odnośnie latarki.

A właściwie proszę o pomoc w znalezieniu takiej która spełniła by moje warunki , więc tak światełko jakie bym chciał mieć
1 zasilana z 1 ogniwa 18650
2 źródło światła dioda led luxeon rebel ewentualnie K2 żadnych cree i innych wynalazków nie chce mam latarkę
JET-III PRO I.B.S Ultra i w porównaniu z luxeonem światło jest bardzo sztuczne i meczące na dłuższa metę
3 sterowanie w zupełność wystarcza mi dwa poziomy świecenia maksymalny i średni oczywiście z pełna stabilizacją (taki sam poziom światła niezależnie od rozładowania ) i teraz coś czego nigdzie nie znalazłem chciałbym zęby kiedy kończy się bateria latarka przełączała się w słabszy tryb bądź wyłączała lecz możliwość ponownego włączenia a nie jak w JET-III PRO I.B.S Ultra świeci pełną mocą i nagle zadziała zabezpieczenie w aku i mamy ciemność
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Marcin738 pisze:żadnych cree i innych wynalazków nie chce mam latarkę
JET-III PRO I.B.S Ultra i w porównaniu z luxeonem światło jest bardzo sztuczne i meczące na dłuższa metę
Chodzi o odcień (zimny ??) tej CREE czy coś innego ??
Jeżeli o to chodzi to CREE produkuje też diody o odcieniach (czyli tintach) innych niż zimne. Dostępne są kolory od najcieplejszych bieli (cieplejszych niż światło żarówkowe) przez neutralne odcienie (koloru przewoltowanego halogenu - takie najfajniejsze :-) ) a kończąc na niebiesko-fioletowych nie przydatnych praktycznie do niczego.
Pozdrawiam
Marcin738

Witam . chodzi o to ze np. kolory w jej świetle są blade takie wypłowiał a w luxeonie żywe i doskonale nasycone
bartex

Post autor: bartex »

No czyli chodzi Ci o barwe świetła, dokładniej o zimną barwe :) zamiast luxeona możesz kupić jakąć ciepłą barwę Cree i napewno bedziesz bardziej zadowolony niż z luxeona (cree da więcej świetła)
Piotrek K.

Marcin738 pisze:kolory w jej świetle są blade takie wypłowiał a w luxeonie żywe i doskonale nasycone
To by wskazywało na wyższe CRI diody luxeon.

[ Dodano: Wto Paź 06, 2009 10:50 pm ]
http://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index

Edit
Znalazłem w dataszicie CREE że tinty zimne i neutralne mają CRI ≈ 75 a ciepłe CRI ≈ 80

Tu masz jeszcze tabelkę CRI dla luxeonów rebel
http://www.philipslumileds.com/products ... ebel-white

Są też diody "SSC P4 High CRI" (tinty neutralne lub ciepłe) z wysokim CRI na poziomie 93
http://www.seoulsemicon.com/en/product/ ... rLEDp4.asp
http://www.tecnoimprese.it/user/file/Ev ... 250309.pdf

Co do latarki to radziłbym po prostu wymienić diodę w twoim JET-III PRO I.B.S Ultra na neutralną lub ciepłą.

Jeżeli dalej światło nie będzie pasować to pozostaje chyba tylko jakiś custom na tej SSC High CRI albo czymś podobnym, albo zacząć myśleć o czymś z żarówką :-) (żarówki halogenowe mają CRI na poziomie 100 :mrgreen: tylko że prądu sporo żrą).
Pozdrawiam
Marcin738

ok diode znajdzie się inną ale czy są latarki z takim sterowaniem "grzebałem" przez 3 dni po 3-4 godziny w necie i nic nie znalazłem :roll:
Piotrek K.

Marcin738 pisze:czy są latarki z takim sterowaniem
Marcin738 pisze:zęby kiedy kończy się bateria latarka przełączała się w słabszy tryb
Marcin738 pisze:oczywiście z pełna stabilizacją (taki sam poziom światła niezależnie od rozładowania )
Coś takiego jest w L-Mini II, 3 tryby, regulacja, pamięć i przełącza się w tryb LOW po osiągnięciu pewnego napięcia na aku (około 3,4V w trybie HI i trochę mniej w trybie MED).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

I to jest właśnie latarka spełniająca Twoje oczekiwania.

18650, ciepły led, sterownik z pełną regulacją i protekcją akusa
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

O qrcze pojawiła sie znów. :) Łapać puki jest kolejna seria.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Kupiłbym, ale mam pietra. Jedną iTP mi wessało po drodze...
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Marcin738

a znacie jeszcze jakies podobne latarki bo L-Mini II chyba nie bedzie prosto zdobyc
kodi

Post autor: kodi »

Hmm wydawalo mi sie, ze koledze chodzilo o odwzorowanie barw, a ta (nawet ciepla) Cree jest pod tym wzgledem srednia. Koledze raczej by pasowalo cos na SSC P4 SUN albo chocby SV0.

Co do zdobycia L-Mini - whodzisz na stronke, dajesz add to basket, podajesz adres do wysylki i placisz PayPalem. 5-7 dni roboczych pozniej odbierasz przesylke. Jak sie obawiasz o calosc przesylki piszesz najpierw do wlasciciela sklepu i prosisz o opcje "registered", co podwaja koszty przesylki, ale daje Ci gwarancje ze nie wyparuje bez sladu.
ODPOWIEDZ