Czy taka latarka istnieje
Czy taka latarka istnieje
Na początek Witam wszystkich mam na imię Marcin i jestem tu całkiem nowy i mam kilka pytań odnośnie latarki.
A właściwie proszę o pomoc w znalezieniu takiej która spełniła by moje warunki , więc tak światełko jakie bym chciał mieć
1 zasilana z 1 ogniwa 18650
2 źródło światła dioda led luxeon rebel ewentualnie K2 żadnych cree i innych wynalazków nie chce mam latarkę
JET-III PRO I.B.S Ultra i w porównaniu z luxeonem światło jest bardzo sztuczne i meczące na dłuższa metę
3 sterowanie w zupełność wystarcza mi dwa poziomy świecenia maksymalny i średni oczywiście z pełna stabilizacją (taki sam poziom światła niezależnie od rozładowania ) i teraz coś czego nigdzie nie znalazłem chciałbym zęby kiedy kończy się bateria latarka przełączała się w słabszy tryb bądź wyłączała lecz możliwość ponownego włączenia a nie jak w JET-III PRO I.B.S Ultra świeci pełną mocą i nagle zadziała zabezpieczenie w aku i mamy ciemność
A właściwie proszę o pomoc w znalezieniu takiej która spełniła by moje warunki , więc tak światełko jakie bym chciał mieć
1 zasilana z 1 ogniwa 18650
2 źródło światła dioda led luxeon rebel ewentualnie K2 żadnych cree i innych wynalazków nie chce mam latarkę
JET-III PRO I.B.S Ultra i w porównaniu z luxeonem światło jest bardzo sztuczne i meczące na dłuższa metę
3 sterowanie w zupełność wystarcza mi dwa poziomy świecenia maksymalny i średni oczywiście z pełna stabilizacją (taki sam poziom światła niezależnie od rozładowania ) i teraz coś czego nigdzie nie znalazłem chciałbym zęby kiedy kończy się bateria latarka przełączała się w słabszy tryb bądź wyłączała lecz możliwość ponownego włączenia a nie jak w JET-III PRO I.B.S Ultra świeci pełną mocą i nagle zadziała zabezpieczenie w aku i mamy ciemność
-
Chodzi o odcień (zimny ) tej CREE czy coś innegoMarcin738 pisze:żadnych cree i innych wynalazków nie chce mam latarkę
Jeżeli o to chodzi to CREE produkuje też diody o odcieniach (czyli tintach) innych niż zimne. Dostępne są kolory od najcieplejszych bieli (cieplejszych niż światło żarówkowe) przez neutralne odcienie (koloru przewoltowanego halogenu - takie najfajniejsze ) a kończąc na niebiesko-fioletowych nie przydatnych praktycznie do niczego.
Pozdrawiam
-
To by wskazywało na wyższe CRI diody luxeon.Marcin738 pisze:kolory w jej świetle są blade takie wypłowiał a w luxeonie żywe i doskonale nasycone
[ Dodano: Wto Paź 06, 2009 10:50 pm ]
http://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index
Edit
Znalazłem w dataszicie CREE że tinty zimne i neutralne mają CRI ≈ 75 a ciepłe CRI ≈ 80
Tu masz jeszcze tabelkę CRI dla luxeonów rebel
http://www.philipslumileds.com/products ... ebel-white
Są też diody "SSC P4 High CRI" (tinty neutralne lub ciepłe) z wysokim CRI na poziomie 93
http://www.seoulsemicon.com/en/product/ ... rLEDp4.asp
http://www.tecnoimprese.it/user/file/Ev ... 250309.pdf
Co do latarki to radziłbym po prostu wymienić diodę w twoim JET-III PRO I.B.S Ultra na neutralną lub ciepłą.
Jeżeli dalej światło nie będzie pasować to pozostaje chyba tylko jakiś custom na tej SSC High CRI albo czymś podobnym, albo zacząć myśleć o czymś z żarówką (żarówki halogenowe mają CRI na poziomie 100 tylko że prądu sporo żrą).
Pozdrawiam
-
Marcin738 pisze:czy są latarki z takim sterowaniem
Marcin738 pisze:zęby kiedy kończy się bateria latarka przełączała się w słabszy tryb
Coś takiego jest w L-Mini II, 3 tryby, regulacja, pamięć i przełącza się w tryb LOW po osiągnięciu pewnego napięcia na aku (około 3,4V w trybie HI i trochę mniej w trybie MED).Marcin738 pisze:oczywiście z pełna stabilizacją (taki sam poziom światła niezależnie od rozładowania )
Pozdrawiam
I to jest właśnie latarka spełniająca Twoje oczekiwania.
18650, ciepły led, sterownik z pełną regulacją i protekcją akusa
18650, ciepły led, sterownik z pełną regulacją i protekcją akusa
Kupiłbym, ale mam pietra. Jedną iTP mi wessało po drodze...
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Hmm wydawalo mi sie, ze koledze chodzilo o odwzorowanie barw, a ta (nawet ciepla) Cree jest pod tym wzgledem srednia. Koledze raczej by pasowalo cos na SSC P4 SUN albo chocby SV0.
Co do zdobycia L-Mini - whodzisz na stronke, dajesz add to basket, podajesz adres do wysylki i placisz PayPalem. 5-7 dni roboczych pozniej odbierasz przesylke. Jak sie obawiasz o calosc przesylki piszesz najpierw do wlasciciela sklepu i prosisz o opcje "registered", co podwaja koszty przesylki, ale daje Ci gwarancje ze nie wyparuje bez sladu.
Co do zdobycia L-Mini - whodzisz na stronke, dajesz add to basket, podajesz adres do wysylki i placisz PayPalem. 5-7 dni roboczych pozniej odbierasz przesylke. Jak sie obawiasz o calosc przesylki piszesz najpierw do wlasciciela sklepu i prosisz o opcje "registered", co podwaja koszty przesylki, ale daje Ci gwarancje ze nie wyparuje bez sladu.