Mocna latarka z 2 włącznikami ekstremalnie prosta.
Mocna latarka z 2 włącznikami ekstremalnie prosta.
Jako, że to mój pierwszy post witam wszystkich.
Pytanie krótkie i na temat niestety przeszukałem forum ale nie znalazłem tego czego oczekuje od latarki.
Poszukuje latarki która:
- jest mocna (nie wiem może 500lumenów min? w sumie im więcej tym lepiej)
- wyłącznik z tyłu załącza tylko jeden wcześniej wybrany tryb
- innym włącznikiem / w inny sposób przestawiam dany tryb
- obudowa poręczna bez wielkich głowic aby można było wygodnie nosić w kieszeni
- zasilanie może być AA ale najlepiej Li-ion ze względu na rozmiary to pewnie 18650 maksymalnie
- tryby... w sumie to potrzebuje 100% i jakieś 20% żeby poświecić sobie czasami pod nogi i widzieć chodnik a nie tylko odbijające się światło
Póki co nie znalazłem niczego podobnego. Olighty mają podobne rozwiązania niestety chyba każda możliwa latarka ma jakieś dziwne ustawienia typu tylni włącznik odpala np. max tryb przy 2 szybkich klikach. Nie interesuje mnie coś takiego, tryb przeze mnie ustawiony ma się zawsze włączać bez względu na to jak i ile razy wcisnę tylni włącznik.
Czy szanowni Koledzy poratują? Budżet najlepiej 200-300zł ale jak będzie więcej to trudno dozbieram.
Pytanie krótkie i na temat niestety przeszukałem forum ale nie znalazłem tego czego oczekuje od latarki.
Poszukuje latarki która:
- jest mocna (nie wiem może 500lumenów min? w sumie im więcej tym lepiej)
- wyłącznik z tyłu załącza tylko jeden wcześniej wybrany tryb
- innym włącznikiem / w inny sposób przestawiam dany tryb
- obudowa poręczna bez wielkich głowic aby można było wygodnie nosić w kieszeni
- zasilanie może być AA ale najlepiej Li-ion ze względu na rozmiary to pewnie 18650 maksymalnie
- tryby... w sumie to potrzebuje 100% i jakieś 20% żeby poświecić sobie czasami pod nogi i widzieć chodnik a nie tylko odbijające się światło
Póki co nie znalazłem niczego podobnego. Olighty mają podobne rozwiązania niestety chyba każda możliwa latarka ma jakieś dziwne ustawienia typu tylni włącznik odpala np. max tryb przy 2 szybkich klikach. Nie interesuje mnie coś takiego, tryb przeze mnie ustawiony ma się zawsze włączać bez względu na to jak i ile razy wcisnę tylni włącznik.
Czy szanowni Koledzy poratują? Budżet najlepiej 200-300zł ale jak będzie więcej to trudno dozbieram.
Tutaj trzeba lampki z głównym włącznikiem np. z tyłu i pierścieniem na kontaktronach do wyboru trybów, coś jak w AceBeam K40M, ale to duża i ciężka krowa, tu trzeba czegoś znacznie mniejszego, niestety pierścienie stosowane są głownie raczej w dużych konstrukcjach, kiedyś widziałem zdaje się takie rozwiązanie w jakichś mniejszych JetBeamach czy Sunwaymanach.
Swoją drogą jak dla mnie taka obsługa trybów (z możliwością wyboru konkretnego jeszcze przed odpaleniem LEDa) jest najwygodniejsza i najpraktyczniejsza.
Swoją drogą jak dla mnie taka obsługa trybów (z możliwością wyboru konkretnego jeszcze przed odpaleniem LEDa) jest najwygodniejsza i najpraktyczniejsza.
Dzięki za odzew. O modoowaniu convoya nawet myślałem, ale chyba nie o to mi chodzi, w sumie jedyne do czego by się to sprowadzało to wsadzenie tam jakiegoś mocnego driverka który by oferował jedyny tryb 100% mocy. Tylko coś takiego by mnie urządzało. (Jak nie znajdę innego rozwiązania to tak zrobię)
Kolega Vigo dobrze zauważył że musi tu być drugi przełącznik innej opcji nie ma. Olight m1x prawie by spełniał wymagania gdyby nie fakt, że działanie tylnego włącznika jest mocno dziwne. Bodajże olight m18 miał chyba to czego szukam ale latarka nie osiągalna a nowsze odmiany albo wielkie albo przekombinowane czyli 500 rodzajów trybów, które niczemu nie służą, no ale jest popyt jest i podaż.
Kolega Vigo dobrze zauważył że musi tu być drugi przełącznik innej opcji nie ma. Olight m1x prawie by spełniał wymagania gdyby nie fakt, że działanie tylnego włącznika jest mocno dziwne. Bodajże olight m18 miał chyba to czego szukam ale latarka nie osiągalna a nowsze odmiany albo wielkie albo przekombinowane czyli 500 rodzajów trybów, które niczemu nie służą, no ale jest popyt jest i podaż.
A może Skilhunt S3 PRO? Gdyby nie musiała być mała, to bym polecił Convoy L6 - tam sterowanie działa dokładnie, jak potrzebujesz, ale to kloc na 2x26650
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Przeoczyłem ostatnio czytając, no faktycznie to jest chyba to o co mi chodzi cena nie wygórowana coś tam pomodzę bo z konkurencyjnego forum widzę, że kiepska sprężynka i parę innych pierdół. Zamawiam za ta cenę nie szkoda próbować. Dzięki!plecho1 pisze:Zanflare f1, o którym wspomniałem wyżej, ma pamięć ostatniego trybu i dwa włączniki, do zmiany trybów jeden i drugi do włączania i wyłączania latarki.
Edit. Dzisiaj przyszła latareczka i to jest to! Wykonanie mocno średnie jak to chińczyk ale myślę, że posłuży dość długo. Na minus jedynie to, że będąc na słabszym trybie i odpaleniu trybu turbo wyłączając latarkę załącza się znowu słabszy tryb (wolałbym najwyższy) więc trzeba o tym pamiętać z drugiej strony realna różnica pomiędzy najwyższym trybem a turbo jest prawie nie zauważalna więc nie będzie to dla mnie problem. Po za tym parę rzeczy trzeba przerobić sprężynka do wymiany lub zmostkowania i od strony główki brak jest sprężynki, jak będzie miejsce to coś tam wstawię, na razie przy upadku się nie wyłącza ale lepiej dmuchać na zimne. Jeszcze raz dzięki wszystkim!