Convoy S2+ zepsuta po chwili używania?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
nevermind

Convoy S2+ zepsuta po chwili używania?

Post autor: nevermind »

Hej. Zamawiałem u Simona Convoy S2+ desert tan. Jedna działa bez zarzutu, druga...cóż. Dopóki nie chciałem przestawić trybu w sterowniku biscotti, aby wyłączyć strobo, wszystko było ok.
Przez wieloklik chciałem wejść w tryb konfiguracji. W tym momencie latarka przestała w ogóle działać. Nie pomaga zwieranie minusa z obudową w żaden sposób, również symulowanie wielokliku. Wyciągając pigułę zauważyłem, że fragment diody na brzegu, ten biały element, jest jakby ukruszony, może w chwili kiepskiego spasowania diody do reflektora?

Czy ktoś miał taki problem? Czy da się to jakoś zresetować, czy to już koniec, sterownik był lipny? Czy to przez tą diodę?
Napisałem do Simona i czekam na odpowiedź, czy może wyśle nowy sterownik...
Bez baterii latarka czekała jakieś 30 minut, sprawdzę rano, ale to chyba nic nie zmieni...
Eh.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Nie reset, a podejrzewam że przeprogramowanie sterownika tylko by zdało egzamin. Biscotti miał felerną wersję swoich driverów (problem po stronie oprogramowania), ale to były raczej problemy wieku młodzieńczego.
nevermind

To mnie zmartwiłeś, bo zamówiłem 2 sztuki...
sprzedawca zaoferował wysyłkę nowej piguły, mam nadzieję, że to będzie ok..
Rozumiem, że feler może wyjść w każdej chwili?
Jako laik, domyślam się, że raczej nie mam szans na przeprogramowanie samodzielnie tego sterownika.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Może, ale to nie jest reguła. W zasadzie jesteś drugą osobą w kraju o której widzę ten przypadek. Na zagranicznych forach trafiałem takie wątki, ale u nas nie pamiętam. Oczywiście strzelam że to sterownik. Diodę sprawdzałeś?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Dziubek pisze:W zasadzie jesteś drugą osobą w kraju o której widzę ten przypadek.
Jeśli nie jestem 1wszą osobą, to niech będę 3cią - dostałem od kogoś do naprawy S2jkę+ z padniętym driverem biscotti, tyle, że to były ich pierwsze wypusty.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Przy takiej skali sprzedaży to i tak cud że dopiero teraz ujawniają się takowe problemiki ;)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Tamten, co trafił do mnie, miał kilkudniowy przebieg i było to już jakiś czas temu.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Ja o tym problemie czytałem jedynie na zagranicznych stronach, u nas jakoś cisza w temacie. Jeżeli dobrze pamiętam, i rozczytałem wątek, to problem występuje po próbie zmiany grupy i/lub po pozostawieniu latarki zbyt długo w trybie wyboru.
Elsor, Ciebie nie liczyłem. A przynajmniej Twojego wątku na forum kompletnie nie kojarzę.
No to w skali sprzedaży Connvoya opartego o ten sterownik, licząc tylko Polskę, to i tak margines błędu.
nevermind

W takim razie czuję się wyróżniony :p
No cóż. Sprzedawca wysłał już pigułę. Mam nadzieję, że już nie trafi mi się feler..
Pewnie nie będe z tym nic robić. Jak wymienię całość, rozlutuję wszystko, sprawdzę, czy dioda nie jest uszkodzona. W każdym razie zostanie mi baza na zbudowanie czegoś później.
Gdyby ktoś kiedyś szukał, stało się to w convoyu s2+ desert tan z biscotti 2.1A.
Przy przełączaniu trybu po wymianie będę drżał ze strachu :p
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Oj tam. Raz nie zawsze. Ja nie raz dostałem walniętą latarkę, ale nie Convoya :D
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Krótko - warto czytać światełka - wiedza, że latarkę idzie naprawić jest przydatna ;)
grigorij00

Post autor: grigorij00 »

Też kiedyś miałem problemy z omawianym driverem:
viewtopic.php?t=21783
A tu kolejny przypadek:
viewtopic.php?t=21861&postdays=0&postorder=asc&start=0
później zamontowałem jeszcze trzy takie drivery w latarkach, od wielu miesięcy są w użyciu i puki co wszystkie działają.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

grigorij00 pisze:A tu kolejny przypadek:
To właśnie ten przypadek, o którym pisałem wyżej.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Czyli jest więcej. To niech będzie nawet kilka przypadków, i tak kropla w morzu.

Wiele latarek idzie naprawić. Omawiany tutaj Convoy to niemal w nieskończoność można modyfikować, ulepszać i naprawiać :)
kamillos177

Re: Convoy S2+ zepsuta po chwili używania?

Post autor: kamillos177 »

Witam. Mam ten sam problem. Nowy Convoy S2+ SST40. Pobawiłem się nim może z 5 minut. Zmieniając tryby, czy grupy wyłączył się i nie chce się już włączyć. Mam nowe ogniwo Samsunga. Polaryzacja dobra. Nie pomaga zwieranie z tubą, ale i tak włącznik jest ok, bo sprawdzałem miernikiem. Z tego co piszecie to prawdopodobnie uszkodzony sterownik. Pytanie, czy idzie taki sterownik kupić u nas, ewentualnie ktoś mógłby go naprawić/ poprawić? Pozdrawiam
ODPOWIEDZ