Nadgorliwą Lii 500
Nadgorliwą Lii 500
Włożyłem beztrosko 4 akumulatorki do ładowarki jak w temacie i poszedłem spać. Rano wyciągam, kontrolnie sprawdzam woltomierzem a tam:
Miernik wprawdzie byle jaki, ale niestety odczyty powtarzalne, a dla innych akumulatorków odpowiednio niższe...
Wcześniej takich akcji nie miałem.
Czy ładowarce od razu podziękować, czy coś jeszcze kombinować?
PS. Akumulatorki od razu wsadziłem do latarki, odpaliłem turbo i tym sposobem sprowadziłem do bezpiecznego poziomu.
Miernik wprawdzie byle jaki, ale niestety odczyty powtarzalne, a dla innych akumulatorków odpowiednio niższe...
Wcześniej takich akcji nie miałem.
Czy ładowarce od razu podziękować, czy coś jeszcze kombinować?
PS. Akumulatorki od razu wsadziłem do latarki, odpaliłem turbo i tym sposobem sprowadziłem do bezpiecznego poziomu.
Jakiej marki to ogniwa ?
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
A z każdym akumulatorem tak masz ? Na każdym slocie to samo ? Testowałeś inne ogniwa aby mieć porównanie ?
Cały okres ładowania śledzisz ? No nie wierzę.
Ładowarka nie ma prawa przeładowywać aż tak ogniwa, jeżeli to możliwe a mierniki nie wskazuje głupot. Chociaż prywatnie przystaję przy drugiej opcji.
Ładowarka nie ma prawa przeładowywać aż tak ogniwa, jeżeli to możliwe a mierniki nie wskazuje głupot. Chociaż prywatnie przystaję przy drugiej opcji.
Tamto ładowanie było na 4 sloty, wyniki jednolite.Dziubek pisze:A z każdym akumulatorem tak masz ? Na każdym slocie to samo ? Testowałeś inne ogniwa aby mieć porównanie ?
Pomysł żeby potestować inne ogniwa jest dobry, dopóki nie są to moje ogniwa.
Postanowiłem jednak poświęcić się dla nauki i przeprowadziłem kontrolne ładowanie jakiegoś LG ok. 2000 mAh, z równolegle podpiętym woltomierzem. Tym razem ładowanie skończyło się na 4.37 V wg miernika i 4.21 wg ładowarki. Potem jeszcze potrzymałem ok. godziny w slocie, ale nic już nie wzrosło.
Tu przeszkodą jest brak innego miernika. Ale o rzetelności pomiarów jestem przekonany:pietros pisze:Też sprawdziłbym innym miernikiem.Dziubek pisze:Chociaż prywatnie przystaję przy drugiej opcji.
1. akumulatorki świeżo naładowane innymi ładowarkami mają wg tegoż miernika ok. 4.15V
2. tego LG, po rozładowaniu do 4.18 (wciąż ten sam miernik) inna ładowarka już nie chciała doładowywać, uznając że jest pełny.
Moja konkluzja na tę chwilę jest taka, że zwariował pomiar napięcia, ale w Lii 500.
Pytanie "i co dalej?" nadal aktualne.