Rejestrator temperatury

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
milkoo

Rejestrator temperatury

Post autor: milkoo »

Chcę sobie kupić termometr, który poza wyświetlaniem aktualnej temperatury ma możliwość w określonych odstępach czasu (np. raz dziennie) zapisywać do wewnętrznej pamięci lub przesyłać do serwera aktualny odczyt. Potrzebuję 4 takie urządzenia do czterech pomieszczeń. Zastosowanie amatorskie w związku z czym drogie laboratoryjne rejestratory mnie nie interesują. Natomiast gdyby dało się te 4 rejestratory podpiąć do jednego serwera (wi-fi, bluetooth .itp) to byłbym w niebo wzięty. Czy ktoś z Was może mi coś polecić? Może być on naszych skośnych przyjaciół.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

To zależy czy?
- jak dużo kasy możesz wydać
- nie boisz się prostej elektroniki
- nieco programujesz.

Ja bym szedł w płytkę ESP32 (procek z łącznością WiFi) + AM2302 DHT22 (cyfrowy termometr ). Prostym programem w środowisku arduino wyślesz dane sobie po WiFi na serwer do bazy danych. Jedynie trzeba by kombinować z wyświetlaczem, ale to też nie problem.

Mozna też zhakować gotowy termometr na BT od Xiaomi - Xiaomi Mijia Bluetooth Temperature Humidity Sensor LCD - gotowiec, ładny, wyświetla. Moża też dokupić bramkę, wtedy obejdzie się bez hakowania.
Ostatnio zmieniony czwartek 22 lis 2018, 06:03 przez tty5150, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Wg mnie zwykły ESP12F ew na płytce NodeMCU v2/v3 z wgranym easyESP + dowolny czujnik (DS18B20 / DHT22 / BME280) i ew 0,96" OLED po I2C. Zasila się to z 3.3/5V. Można ew na 1 ogniwie 18650 z trybem sleep spróbować i akusa ładować wtedy co kilka miesięcy. Jako odbiornik domoticz na RPi itp lub jak się ma serwer NAS (QNAPa) wtedy wgrać domoticza można tam albo zbierać syslogi z ESPka.

Ja akurat po tym, jak klima w roli osuszacza powietrza zebrała mi 2l wody w ok 10-12h, testuję w sypialni https://www.aliexpress.com/item/ESP8266 ... 68723.html bo zakupiłem kiedyś jak to wchodziło na rynek. Do tego mam dopięty DHT22 i OLEDa a dane zbiera mi RPi3 z domoticzem.
Samo ESPeasy ma wiele rozwiązań i pewnie zebrane dane można wysyłać na jakiś serwer zewnętrzny (nie testowałem, bo nie miałem potrzeby ale zapewne w necie jest ze 100 poradników po polsku, jak to zrobić).

Wykres z domoticza z ostatniej doby:
Obrazek
milkoo

Post autor: milkoo »

Myślałem o gotowcu, ale może przymierzę się do jakiegoś DIY - z tego co mi zaproponowaliście. NAS'a mam, więc część kosztów odpadnie.
Dzięki.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Ja kiedyś na jakiejś chińskiej promocji kupiłem coś takiego:
https://www.aliexpress.com/item/Blue-Co ... 23905.html
Dałem chyba wtedy jakieś 12zł. Do prostego pomiaru daje radę, przy ustawieniu zapisu odczytu co 15 minut mamy prawie rok zapisu. Co prawda nie wysyła nic na żaden serwer, ale nic nie trzeba podłączać, samo robi zapisy w pamięci wewnętrznej, potem podłączamy do kompa i mamy komplet danych w excelu albo wykresik i dane do pdf lub surowe dane w pliku tekstowym.
kredytorek

Post autor: kredytorek »

*Witam wszystkich członków jako nowy na forum!* :twisted:
Kup płytkę AM2302 DHT22 (cyfrowy termometr ) + ESP32 (procek z łącznością WiFi). Prostym programem w środowisku arduino wyślesz dane sobie po WiFi na serwer do bazy danych. Jedynie trzeba by kombinować z wyświetlaczem, ale to też nie problem. ;)
ODPOWIEDZ