Jaki termometr na podczerwień.

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Najlepiej było by zmierzyć jakąś dobrze przyklejoną sondą i porównać ze wskazaniami i wyliczyć współczynnik.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Teoretycznie masz rację, ale po to się ustawia pirometr, aby względnie realnie odczytywać temperaturę. To nie apteka, nie muszę mieć idealnej kalibracji. Stąd też moje pytanie, pod co "podciągnąć" latarki przy ustawieniu emisji.
Awatar użytkownika
endrju1

Ale ja nie mówię, aby zaraz jakąś kosmiczną precyzję osiągnąć (swoją drogą pirometr na aluminium nie będzie precyzyjny), ale aby określić współczynnik emisyjności danego materiału i dzięki temu można będzie mierzyć już kolejne latarki szybko i w miarę dokładnie.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Ok. Ale patrząc na tabelę z poprzedniej strony, jak Ty to widzisz ? Na jaki produkt byś nastawił pirometr ?
Awatar użytkownika
endrju1

Ciężko powiedzieć, nie znalazłem współczynnika dla takiej powierzchni, a patrząc na to, że aluminium ma 0,07, utlenione aluminium 0,11 zaś np żelazo oksydowane ok 0,78 to różnica jest bardzo duża.
Może zrobić test, ustaw na przykład na 0,78, wrzuć fragment latarki (np samą tubę) do wrzątku i jak się nagrzeje, osuszyć i zmierzyć.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

No właśnie skakałem po ustawieniach i będę dalej to robił w wolnej chwili.
Też dziwi mnie rozbieżność, ale co zrobić. Dzięki za informację.
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

Dziubek pisze:Czemu uważasz że żelazo oksydowe będzie dobre ?
Proces praktycznie taki sam jak anodowanie, wydaje mi się, że powierzchnia będzie taka sama.
endrju1 pisze:wrzuć fragment latarki (np samą tubę) do wrzątku i jak się nagrzeje, osuszyć i zmierzyć.
Podoba mi się ten sposób - wrzuć do wrzątku, zalej do 3/4, zagotuj i próbuj mierzyć, bez wyciągania.

Znam jeszcze patent na kalibrację piekarnika - temperatura topnienia cukru to około 160°C, reszta wiadomo. Nie namawiam :)

EDIT:
Rzuć okiem jeszcze tu:
https://www.engineeringtoolbox.com/emis ... d_447.html
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
ODPOWIEDZ