MAXTOCH SHOOTER 2X (Nowa Wersja 2016 )

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

darwroc pisze:Dzisiaj i do mnie przybyła opisywana w tym wątku latarka.
Niestety, barwa światła jest, według mnie, podobna jak w M3XS-UT JAVELOT-czyli wpadająca w zieleń.
M3XS po próbie w terenie oddałem do sklepu więc dokładnego porównania nie mogę zrobić, ale na szybko poświeciłem z okna i śnieg w świetle MAXTOCHA 2X zrobił się lekko zielonkawy :cry:
Porównałem z TN32 i CONVOY L6 obie biały neutral.
Ale latareczka jest bardzo zgrabna i świetnie leży w ręce a tak na szybko to w porównaniu z M3XS możliwości duużo większe.
Na dniach wybiorę się w teren i zobaczę na co ją stać i czy barwa będzie akceptowalna.
Prawdopodobnie masz wersję że skalpowana diodą XM-L2 a skalpowana dioda zawsze w pewnym stopniu wpada w zieleń.

Ja mam wersję z diodą XP-L Hi, prądem 6A i tam nie ma żadnych naleciałości zieleni.
darwroc

Post autor: darwroc »

Zgadza się. Mam z XM-L2 U4.
Teraz nawet sprawdzałem czy jest możliwość wyboru diody, ale nie.
Dostałeś po znajomości spod lady :mrgreen:
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Pierwsze sztuki wyszły w takiej wersji dla zakupu grupowego z forum BLF + interesanci korespondujacy mailowo z przedstawicielem.

Mogę Cię pocieszyć że pomimo gorszej barwy twoja wersja generuje tyle samo luxów co moja przy mniejszym prądzie.
darwroc

Ale wcale nie jestem zmartwiony, bo choć barwa może trochę nie dla szperacza, delikatnie mówiąc, to w terenie może być nie najgorzej.
A czy jest możliwość zmiany diody w tej latarce, bo sama konstrukcja bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Możesz wymienić diodę.
Są 3 ale:
*Prawdopodobnie utrata gwarancji.
*Będzie mniej światła w przypadku XP-L HI ( raczej nie do zauważenia )
*Trzeba też wymienić podłoże diody - 5$, dioda - 5/6$
darwroc

Po sprawdzeniu w terenie będę wiedział, czy barwa jest do przyjęcia czy nie, a biorąc pod uwagę, że ta latarka po prostu bardzo mi się podoba, to koszty są niewielkie. Zresztą nauka musi kosztować :mrgreen:
1984

Post autor: 1984 »

Przy bezpośrednim porównaniu oskalpowanej "neutralnej" diody z neutralną HI zawsze będzie beznadziejnie. Mam M3XS i faktycznie zalatuje zielonym, w terenie, jak już oczy się przyzwyczają, tego nie widać. Ale jak odpalimy obok "prawdziwego" neutrala (w moim przypadku jest to Thrunite TN42) to jest słabo.
Miałem też Olighta M2X i tam to dopiewo było zielono :-|
darwroc

Właśnie się zastanawiałem czy brać coś do porównania, czy nie. Czy porównywanie do bardziej odpowiadającej nam barwy z góry nie przesądzi o wyniku. Widzę, że też ten "barwowy" dylemat przerabiałeś :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jarekk

Post autor: Jarekk »

A niby skalpowana 1A miała dać super barwę i była wybierana spośród wielu różnych odcieni... :cry: W każdym razie została wybrana jako najlepsza pod względem osiągów.

Wziąć możesz, bezpośrednie porównanie bardzo szybko wyłania "zwycięzcę". Temat bez końca.
Osobiście od zimnej wolę neutralną. Dwie zimne XML: skalpowana przy nieskalpowanej wydaje się przyjemnejsza. Ale gdy przyświecę neutralem (3D) obie sprawiają wrażenie bardzo nieprzyjemnych. Jeszcze gorzej, gdy dołożymy np. Nichia 219B R9050 4000K, wtedy wszystkie standardowe LEDy CREE świecą marnie, nawet zachwalana za jakość światła MTG2 z Acebeam K40M. A poświećcie zwykłą żarówką...
1984

Post autor: 1984 »

darwroc, jak Ci się podoba neutral z TN32 to nie porównuj go z 2X, bo zaraz pomyślisz o sprzedaży. Ja tak właśnie pomyślałem jak porównałem M3XS z Acebeam K40S :mrgreen: Ale jednak zostawiam go sobie, bo jest świetny pod innymi względami.
Kiedyś trochę się napaliłem na tego Maxtocha bo możliwości/cena ma bardzo dobre, ale odpuściłem jak się okazało że nie będzie w sprzedaży z xpl HI. Ja tam wolę gorsze "papierowe" parametry na rzecz barwy która mi pasuje. Dlatego kupiłem teoretycznie słabszą TN42 neutral, a jak by był do wybor ciepły odcień, to bym wziął ciepły :)
Ja tam uważam, że do throwera najlepsze jest ciepłe światło :mrgreen: Moim zdaniem lepiej "przebija" się przez powietrze.
darwroc

Sprzedaż raczej nie wchodzi w grę, bo jak ktoś powiedział, taki reflektor na patyku, dla mnie jest klasykiem latarkowym. Mój dylemat polega na tym, czy uśmiechnąć się do kogoś w sprawie wymiany diody czy nie. A i te 4.5 A i ok. 80 min. na full kusi. Najpózniej jutro będę miał czas to się zobaczy. Dosłownie :mrgreen:
darwroc

No i zobaczyłem. Na 20-30m jest zielono i to wyraźnie ale im dalej, barwa w mojej subiektywnej ocenie zatraca zielony kolor i sprawia wrażenie barwy ocieplonej już bez zielonego. Porównywałem z thrunite TN32-UT i na jakieś 500-600 m zielonego nie widzę, a na takie i większe dystanse ta latarka jest przeznaczona.
Bawiłem się z 15-20min więc może przy dłuższym użytkowaniu coś tam jeszcze wypatrzę ale na tą chwilę jestem bardzo zadowolony.
A zmiana diody kusi z czystej ciekawości :mrgreen:
MaciekB

Post autor: MaciekB »

Wpadłem ostatnio trochę z tematu latarek.

Czy w cenie shootera ~100$ do się kupić coś z lepszym zasięgiem czy shooter nadal jest najlepszą propozycją?
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Można kupić Astroluxa MF02.
Co prawda latarka dużo większa ale daje te 420 kluxów.
Następna propozycja to Astrolux MF04.
I na samym końcu Maxtoch kolejną zabawkę wypuścić : Xsword L2K
viewtopic.php?t=23189
MaciekB

Post autor: MaciekB »

XSword wygląda ciekawie, ale znacznie ponad budżet, MF04 podobnie.

MF02 interesująca propozycja.

Smoku z tego co gdzieś widziałem masz/miałeś zarówno MF02 jak i Shootera 2x. Która Twoim zdaniem ma wiekszy zasięg i która ogólnie sprawiła lepsze wrażenie na Tobie?
ODPOWIEDZ