Mała mocna żarówka G9.

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
bobek86

Mała mocna żarówka G9.

Post autor: bobek86 »

Witam,
mam dylemat czy poniższa żarówka jest coś warta i parametry są prawdziwe:
https://www.fasttech.com/products/2212/ ... -white-led
chcę ją kupić zamiast takiej:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/zaro ... 84292.html

Wymienić chcę je w lampie sufitowej 6 punków świetlnych zamkniętych w małych szklanych kulkach i
dla tego szukam takich o małych rozmiarach i jak najmocniejszych bo aktualnie te 6szt które są świecą zdecydowanie za słabo i wzrok się męczy.
Może macie coś do polecenia, może nawet mocniejszego, lub chociaż radę na jakich diodach szukać a jakich unikać.
z góry dzięki i pozdrawiam.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu.
Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Odpowiem Ci z praktyki latarkowej jak to wygląda:
1. kapsułka G9 to obudowa wielkości 2/3 palca wskazującego - czytaj niewielka/mała
2. jeśli orientujesz się trochę w latarkach ;) to 9W to jest dioda w Convoyu S2, prąd 2,8A i ok. 9W właśnie.
3. Convoy to aluminiowa rurka z całkiem spora masą (ok. 80g) która przy takim prądzie rozgrzewa sie do "parzącej" temperatury już po 4-5 minutach
4. wsadź teraz Convoya do szklanej rurki bez możliwości wymiany ciepła - gwarantuje że po kilku godzinach zaliczy zgon.
Z praktyki reklamacyjnej tego typu "żarówek ledowych":
1. moce do 4-5W jako tako w zamkniętych kloszach sie sprawują
2. moce powyżej 6-7W zdychają po 2-3 miesiącach
3. moce 9W jesli już sa stosowane to TYLKO w otwartych i przewiewnych oprawach - a i to nie gwarantuje trwałości.

Rozejrzyj się za czymś co możesz kupić w Polsce z gwarancją o mocy 7-8W i wydajności 700lm - zachowaj paragon lub inny dowód zakupu i jeśli w ciągu 2 lat Ci padną reklamuj - masz do tego prawo.
Gdzie kupić - najlepiej w jakiejś hurtowni elektrycznej gdzie CI pokażą kilka modeli - w cenie do 20 zł/sztuka (modele 7-8W w detalu tyle kosztują - po znajomości połowę tego).
Przykładowe marketowe wynalazki http://inqtrade.pl/kapsulki/1272-lampa- ... 03702.html

Czas jakiś temu testowałem to https://www.fasttech.com/products/2212/10004659/4933102 - padła po 4 miesiącach i trochę mrygała - ale fakt światła dawała sporo.

Podsumowując - i tak musisz kupić kilka sztuk - kup coś stacjonarnie w hurtowni najmocniejsze jakie sie da i miej papier na ewentualne reklamacje.
matijas

Post autor: matijas »

Mamy lampę bez kloszy na 4xG9 z "kryształowymi" frędzlami, próbowałem różnych, jedne dłużej inne krócej działały ale przy czterech sztukach było ciemno i koniec końców używamy 4x40W tych normalnych. Żre sporo watów ale przynajmniej mamy "widno".
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Kiedyś "walczyłem" trochę z żoną że tak się nie da, nie da się leda o dużej mocy zamknąć w małej obudowie i jakoś się udało wybrać inną lampę choć już nie taką ładną :)
Ale mamy też w mieszkaniu dwa podobne wynalazki (kupione jak nie było mnie w domu) i też siedzą tam halogeny bo mimo że się częstą palą to i tak wychodzą jednak taniej niż odpowiedniki ledowe.
Awatar użytkownika
bobek86

Rozumiem Wasze uwagi z problemem przegrzewania się.
Sam złożyłem kilka latarek w obudowach convoy.

Pytam głównie z tego powodu, że z tego co widzę to jasność diod 2835 to ok 24lm
w tej żarówce jest 64 i sklep podaje 900lm wychodzi 14,063lm na diodę to w sumie spory
zjazd z mocą i zastanawiam się czy nie wystarczy. No ale fakt kijowo że tam niema przewiewu powietrza
i jest tak mało miejsca w tych kulkach. Chyba zaryzykuję a jak się nie sprawdzi to wracam
do tradycyjnych halogenów.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Inaczej - nie rezygnuj z ledów ale bądź ostrożny z zakupami "pierwszych lepszych" - paragon czy inny papier warto mieć - najwyżej w ciągu 2 lat zwrócą Ci kasę.

Co zaś do kumulowanego ciepła - zauważ że o ile ledy na E27/E14 są umieszczone zazwyczaj płasko na jakiejś płytce i jak ją dobrze oblepić metalem (w sensie pasta pod płytką czy nawet lut) to ładnie rozproszy ciepło. Led na G9 to "świecący palec" jest który wali światłem dookólnie i ciepłem wali DO ŚRODKA co oznacza że trudno takie ciepło wyeksportować na zewnątrz.
Są oczywiście metody skuteczne wypluwania ciepła (jak rurki cieplne heatpajpy jak w schładzaczach procesorowych - tam nawet 250W z rdzenia wielkości paznokcia można wypluć gdzieś dalej utrzymując odpowiednia temp. pracy proca, komory parowe jako ostatnia technologiczna innowacja działająca poziomo i pionowo a więc 3D i w miarę niewielka objętościowo, czy "ceramika plastikowa" czyli lekkie "dziwne plastiki" które pasywnie rozprowadzają ciepło równie szybko jak alu i są LEKKIE) ale wszystkie wymagają "technologii" - tego się po prostych urządzeniach z Chin nie spodziewam.
Ostatnio zmieniony środa 17 paź 2018, 23:18 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

bobek86, chłopie nie załamuj mnie :evil: Trzeba Ci fizykę przedstawić od podstaw? Ktoś Ci robi prostą kalkulację mocy wydzielanych w temacie LED (na danej powierzchni) i warunków termicznych i nawet to Cię nie przekonuje? Zaryzykujesz, że pewien Chińczyk nagle wynalazł metodę aby to obejść i postanowił zrobić dla Ciebie super produkt o wydajności 300lm/W, który nie ima się tych restrykcji... No proszę, ja myślałem, że frazę {zaryzykuję i jednak kupię, bo fajnie opisane}, to podejmują "niubisie", którzy jeszcze nie ogarnęli meritum tego forum...
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
bobek86

Mociumpel, Bocian, - chłopaki spokojnie nie musicie się od razu tak frustrować...

Od sześciu lat w tej samej lampie i tych samych małych szklanych kulkach mam ledowe żarówki te o
których pisałem spędzam w tym pokoju większość czasu kiedy jestem w domu i... Uwaga: nic im się nie dzieje.

Chciałem tylko zmienić na trochę jaśniejsze bo mi za ciemno a,
że wypadłem z obiegu ledowego to myślałem,
że się może dowiem czy te diodki 2835 są czegoś warte czy syf.

Ps. Akurat fizyka to moja ulubiona dziedzina nauki.
ODPOWIEDZ