Latarka z dioda serii XHP70

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Andrzej S

Latarka z dioda serii XHP70

Post autor: Andrzej S »

Na wstępie, jako że jest to mój pierwszy napisany post, chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów.

Moje pytanie dotyczy wyboru pierwszej takiej latarki.

Założenia:
- jak najmniejsza
- jak największy strumień świetlny
- przyzwoity czas pracy na baterii
- modyfikowalna (tzn. porządna obudowa do której można w razie potrzeby dobrać pozostałe części)
- mile widziana możliwość ładowania przez USB
- kolor czarny
- nie pogardzę ZOOMem
- cena za latarkę nie większa od 200zł

Myślałem też o kupnie hosta oraz dokupieniu pozostałych części (sterownik i dioda XHP70.2) i zmontowaniu czegoś porządnego ale tutaj też potrzebowałbym pomocy z doborem sterownika.

Chciałbym Was zapytać o latarki z poniższych linków, czy są godne uwagi, jeżeli nie, co innego polecacie?

Banggood

ALI - Wersja 30W 4000K XHP70.2

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Andrzej
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Wskazówka z mojej strony:
1. wskaż zastosowanie - pierwsza latarka zazwyczaj jest "niewiadomodoczego" a byle jaki zoom jest najgorszym wyborem.
1. XHP70.2 jest stosunkowo dużą dioda i wpychanie jej do zooma jest złym pomysłem - lepszym wyborem jest wtedy mała latarka z płytkim refem - świeci bardzo szeroko ale jasno
2. aby zoom "ogarnał" XHP70.2 powinien mieć soczewkę minimum 7-8cm - co oznacza sporą i ciężką głowicę (bo szkło jest ciężkie a plastikowe soczewki w tym wymiarze to rzadkość lub wysoka cena).
3. sens używania zooma to szybka zmienność i różnorodność zastosowań w krótkim czasie - czyli "szeroko i daleko" w odstępie kilku sekund.
4. wbrew pozorom już diody 3V/1000lm dają radę:
- po szerokości z dużą plamą to głównie oświetlenie bliskie więc 1000 lm starcza bo światła jest dość
- w miarę "widzenia dalej" zmniejsza się krąg światła i widać wprawdzie węziej ale wzrasta równiez ilość światła bo "ogniskuje się ono"
- "po dalekości" czyli oglądanie czegoś daleko to i tak jest wąziutko (światło maksymalnie skupione) i trzeba dobry wzrok mieć - wtedy zoom ma sens
5. niewielkim ale gotowym zaraz po wyjęciu z pudełka zoomem będącym kompromisem między wydajnością a funkcjonalnością z możliwością modowania jest to https://pl.aliexpress.com/item/Darmowa- ... 19097.html - duża głowa, niewielki korpus, bardzo precyzyjnie zrobiona, obrotowa głowica (nie telepa sie i oddaje częściowo ciepło przez zwoje do głowicy) i sterownik dający ok. 2,8A czyli ok 1000 lumenów - szeroki zalew i niewielka plama po skupieniu - na początek idealna i najważniejsze lekka.
Mi osobiście nie przypasowała i poszła do ludzi (ma o 1cm za krótki korpus i źle ja łapać) chociaż jakość wykonania jest bardzo wysoka.

Ponieważ fanem jestem zoomów (nie umniejszając nic latarkom reflektorowym) w swoich niewielkich modach podbijając ich zalety i starając sie zmniejszyć wady - można je polubić. Warto jednak miec w zapasie dobra mocną reflektorową.
Swojskie przykłady moje (a sie pochwale ;) );
- zoom viewtopic.php?t=22500
- i uzupełniający ref - viewtopic.php?t=22762

Podane przez Ciebie latarki są lekko "przekombinowane" - zasada jest taka - jeśli potrzebujesz prostego świecidła wybieraj proste latarki czyli zazwyczaj na 1 ogniwo, na jedną diodę (zamiast na 3-4), od uznanych "producentów" lub dostawców z dużą ilością zamówień. Nie kieruj się wprost ilością jako aspektem decydującym do zakupu latarki - potraktuj to jako informację, że skoro jest tylu chętnych warto rozważyć zakup.
Latarka z XHP70 aby pokazała pazur potrzebuje co najmniej ogniwo 26650 co czyni latarkę grubszą, jeszcze lepszym jest oczywiście 3-4x18650 ale ewentualne modyfikacje lub zabawy są trudniejsze.
Proponowałbym rozwazyć coś takiego na początek:
- gotowiec https://pl.aliexpress.com/store/product ... 43830.html - jako kompletna
- części - https://pl.aliexpress.com/store/product ... 33196.html plus https://pl.aliexpress.com/store/product ... 67712.html plus http://kaidomain.com/Cree-XHP70_2-P2-3C ... ED-Emitter
Andrzej S

Post autor: Andrzej S »

Dziękuje za podpowiedzi,

Zgadzam się z punktem 1. tzn. latarka będzie do "niewiadomodoczego" :mrgreen:

Prawdę mówiąc rozglądanie się za latarką rozpocząłem od zoomów ze względu na uniwersalność. Później głębiej pocztałem na forum i doszedłem do wniosku że w miarę dobrego, mega świecącego i poręcznego zooma nie dostanę za ok 200zł (ogólnie chyba takich nie ma ;P)
Skoro nie zoom to szukałem czegoś co mocno świeci i tutaj padło na XHP70.

Jednak w tym momencie znów zastanawiam się nad zoomem do którego podałeś link

Wszystko by mi pasowało gdyby nie taka duża "głowa". Ale wiem że nie znajdę niczego co spełniłoby moje wymagania.

W oko wpadła mi też latarka z Twojego modu: mod
Mała, poręczna i dobrze świeci ale na BG i ALI jest niedostępna.

Ewentualnie takie wynalazki jako host:
MECO
albo
alledrogo

Tylko zastanawiam się co maksymalnie można tam upchać...

Pozdrawiam
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

PALIGHTA nie ruszaj - wymaga sporo zmian - kupiłem bo chciałem mieć najmniejszego zooma na 26650 (nie dla osiągów bo ich nie uzyskasz - bardziej dla czasów pracy z dobrą diodą - 300 lm -7h z 5200mAh) - bardziej ambicja niż potrzeba. Z perspektywy czasu nie uważam zakupu za nic straconego - dalej jest to w mojej "kolekcji" użyteczne świecidło ale z czasem apetyt na mocniejsze wpycha go bardziej do szafy niż na codzienne trzymanie. Na co dzień noszę mocno zmodyfikowanego S3 w wersji 18350 bo jest po prostu lekki mały, mocny z odrobina szaleństwa (ok. 1800 lm na turbo przez kilkanaście sekund dla efektu "uau" i mnóstwo trybów niższych) pełniąca przy okazji role lampki rowerowej więc jest w stałym użyciu.
Pozostałe lampki to bardziej ekstrasy gdy trzeba udać się w miejsca ustronne na czas dłuższy niż dzień - wtedy zazwyczaj komplet zapasowych 4 akusów w torbie plus dwie latary - główna M2 (na bliskie niezastąpiona) i zooma (na podglądnie dalekie - 300m - dalej nie widze ;) ).
CO do Countrymana B1 - gdybym miał wiedzę co dzisiaj to polecałbym każdemu na pierwszego prawdziwego zooma - jakość powłoki doskonała, obrót głowica precyzyjny i nie latający, osiągi przyzwoite, zasięg dla fanatyków "miecza świetlnego" zadowalające i szczelność IP68 - jak zwykle wsad do wody na kilka minut (bez kręcenia !) nie spowodowały zawilgocenia - dla zoomów to pochlebstwo najwyższej próby. Nade wszystko łatwe do wymiany komponenty - masa wprawdzie niewielka więc i ciepła nie pochłonie wiele ale na krótkie turbo z lepszym ledem da radę.

Wejście w diodę XHP70 to raczej wyższa półka i niepotrzebne koszty - chyba że naprawdę potrzebujesz 4000 lumenów z przyczyn różnych - ale to ciepło , duża latara i raczej nie zoom.
Osiągi to dużo ciepła, dużo ciepła to konieczność wchłonięcia aby za szybko nie było za gorąco - czyli duża masa, masa to rozmiar - tym większy im dłużej chcesz na maxa świecić itd.
Dla uproszczenia można przyjąć, że na każde 1000 lm musisz mieć 100g masy latarki - czyli dla XHP70 i długiego używania (powiedzmy 5-10 minut) potrzebujesz minimum 400g masy latarki i ok. 500g minimum z bateriami - to już jest klocek ...
ODPOWIEDZ