BLF Q8 - przestała działać

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
septius

BLF Q8 - przestała działać

Post autor: septius »

Koledzy i Koleżanki,
Potrzebuję pomocy. Padła mi ukochana BLF Q8, a wiadomo, coraz szybciej coraz ciemniej…
Sprawa wygląda następująco. Podczas ostatniego weekendu dosyć mocno latarkę użytkowałem. Uznałem, że trzeba ogniwa podładować (Nitecore D2), po ponownym załadowaniu latarka przestała dawać znaki życia, nic nie błysło, nic nie świsło, brak reakcji, zimny trupek. Ogniwa w innych latarkach śmigają, pomierzone V 4,150. Zawsze rozkręcałem głowicę żeby podświetlenie pstryczka nie zdrenowało mi akumulatorków.
Czego nie zrobiłem:
- nie rzucałem;
-nie wepchnąłem ogniw odwrotnie;
Co zrobiłem:
-kapnąłem dodatkową kropelkę cyny żeby na pewno wyeliminować styk ogniw
-odkręciłem sterownik – nic widocznie upalonego nie widzę.

Sterownik wygląda tak:
Obrazek

Spotkał się ktoś z czymś takim? Pomożecie?

PS. Trochę wstyd się przyznać, ale jestem elektronicznie upośledzony i traktuję wszystkich, którzy się na tym znają jako adeptów sztuk tajemnych, aczkolwiek jestem również „manualny” i jak się mi paluchem/łopatą pokaże „weź to - przylutuj tu, a ten kabelek tam” to powinienem dać sobie radę.
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

Ugryzę nieco inny aspekt awarii. Jak długo masz swoją Q8? Moja ma inny problem (viewtopic.php?p=258642), zanim zacząłem cokolwiek lutować, jak mi poradzili na forum, napisałem do BG, gdzie ją kupiłem, zapytanie z problemem. Po kilku mailach dostałem propozycję zwrotu 55zł, której przyjęcie oznacza zakończenie gwarancji. Q8 kupiłem w listopadzie 2017 - może tam coś ugrasz więcej?
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Awatar użytkownika
septius

Zakupiłem 15-09-2017, dlatego nie atakowałem jako usterka gwarancyjna.
Aczkolwiek zapytać nie zaszkodzi - dzięki za pierwszą poradę :)
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

Heh, no to masz ostatni moment na zgłoszenie usterki - jutro mija rok gwarancji :)
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Q8 to fajny sprzęt.
Sprawdź czy nie upaliłeś płytki stykowej z tył tuby z ogniwami.
Driver na mosfecie więc prąd zależny od vf diod oraz napięcia na zasilaniu.
Spróbuj podpiąć jedno ogniwo do sterownika przy pomocy kabla.
Dioda sygnalizacyjna działa?
Awatar użytkownika
septius

smokuxx1987, tak jak radziłeś podpiąłem jedno ogniwo na kablu i latarka ruszyła! Ale jak odkręciłem samą dupkę od tuby i tu próbowałem na krótko to nie zareagowała. Wyglada na to że nie styka na łączeniu driver tuba... Po wepchnięciu zwiniętego drutu miedzianego działa.
Macie jakieś sugestie lub doświadczenia, jak to permanentnie naprawić? kapnąć kilka kleksów cyny po obwodzie sterownika?

Edyta.
Rozwiązanie prowizoryczne, najprostsze i zazwyczaj wieczne ;)
Obrazek
Temat rozwiązany!
Pozdrawiam
Jacek
ODPOWIEDZ