Jaki odsysacz cyny.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Marek_S

Post autor: Marek_S »

Niestety 100-150 zł wołają, to z diesla, Opel jakieś Volvo, na allegro widziałem. Tak się zastanawiam czy ważniejsza jest siła wysysania czy prawidłowe stopienie cyny bo kilkanaście razy takie płyty wielowarstwowe połączone szpilami z drugą płyta rozlutowywałem mordując się nieziemsko. Jeżeli nie znajdziesz to wstawię linka do aukcji ale nie wiem czy wolno.
BKK

Post autor: BKK »

Ja widziałem tylko jakąś z vaga, więc wrzucaj, co tam masz.
Ja płytki wielowarstwowe rozlutowuję w ten sposób, że najpierw dokładam trochę cyny, a następnie z jednej strony grzeję grotem, a z drugiej odsysaczem i po chwili odsysam. Sprawdzona metoda, choć wymaga ćwiczeń.
Nie prościej poprzecinać takie łączenia, wylutować resztki i wlutować później nowe? Tak robiłem ze skrzynkami elektrycznymi w autach. Tam wprawdzie druk był jednostronny, ale grubość miedzi na płytce wynosiła około milimetr i oddawanie ciepła było takie, że inaczej było to ciężko usunąć (połączenia były dodatkowo wykonane drutem o kwadratowym przekroju, który był mechanicznie wciśnięty w płyty, więc nie dość, że polutowane, to jeszcze mechanicznie ciasno siedziały).
Marek_S

Owszem cynę tez dodaje jako że bezołowiowe maja wyższą temperaturę. Nie zawsze z dołu da sie grzać bo zalane silikonami czasem używałem dodatkowych lutownic ale jak pisałeś nie zawsze da się wyssać o końca cynę
https://allegro.pl/1j0612181d-pompa-ham ... 83331.html
https://allegro.pl/kategoria/uklad-hamu ... t-1-3-0802
Ostatnio zmieniony sobota 04 sie 2018, 14:24 przez Marek_S, łącznie zmieniany 1 raz.
BKK

Te znam. Taki silnik ciągnie ładne kilka A i nie wiem, czy nie jest za duży do tego zastosowania. Ale można próbować. Zwłaszcza, że cena nie jest wygórowana. Wygooglaj sobie jeszcze "pompa membranowa 12 (czy tam 24)V". Też jest z czego wybrać.
Marek_S

Tak widziałem ale bardziej mnie interesuje dobra grzałka nie wiem czy te fabryczne pistolety dają rade zagrzać taką przelotkę. Gdzieś widziałem stopy obniżające temp. topnienia topnika może to też pomoże ?
Ostatnio zmieniony sobota 04 sie 2018, 22:13 przez Marek_S, łącznie zmieniany 1 raz.
studzin

Post autor: studzin »

A widział ktoś, gdzieś sklep, który oferuje same pistolety Solomona?
BKK

Ja kupowałem tu
https://multisort.pl/info/contact.html
Gotronik nie ma? Bo jak się klepnie w googlach, to kilka firm ma w ofercie. Trzeba popytać. Zawsze można też kupić inny pistolet.
ODPOWIEDZ