Akumulatory 18650 Szns GH4H101EJ

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
deiwid

Akumulatory 18650 Szns GH4H101EJ

Post autor: deiwid »

Witam
Spotkał się ktoś z takimi aku? Zmierzona pojemność w okolicach 2200mAh
Szukam karty katalogowej aby określić prąd rozładowania.

Obrazek

Aku zdemontowane z baterii laptopowych.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Jeśli mają zmierzoną pojemność 2.2Ah to jest ona wyższa od nominalnej (7.4Wh/3.7V=2Ah), co może świadczyć albo o błędzie pomiarowym, albo że to są praktycznie nówki.
Kartę katalogową pewnie będzie ciężko znaleźć.
deiwid

Zgadza się że są to nówki, nie były, albo było bardzo krótko użytkowane.
Już jakiś czas szukam tej karty, mam większą ilość i docelowo mają posłużyć jako pakiet do e-bike
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Swego czasu również szukałem do nich karty katalogowej, niestety nie znalazłem nic oprócz pojemności i tego że tych ogniw używa firma whitenergy do swoich zamienników baterii laptopowych.
Ostatnio zmieniony sobota 24 lut 2018, 21:50 przez endrju1, łącznie zmieniany 1 raz.
deiwid

Robiłeś dla nich jakieś testy obciążeniowe?
d2f

Post autor: d2f »

Nie wiem czy rozwiązaliście problem z szukaniem kart katalogowych, ale z racji mojej działalności mam pewną wiedzę praktyczno-użytkowo-serwisową na temat baterii i akcesorii do ładowania wspomnianej wyżej formy WE i nie liczyłbym na jakieś optymistyczne warianty... :-(
Zdecydowanie gorsze ogniwa niż stosowane oryginalnie w np starych asusach i lenovo.

Często z baterii Asus np od F5 mam np. lgdas31865 gdzie przy słabej baterii mam uszkodzone lub mocno zużyte 1 ogniwo na 6. Dużo rzadziej więcej niż 1 ogniwo jest uszkodzone w tych bateriach.
W zamiennikach WE, które mam u siebie, najczęściej są uszkodzone lub mocno nie trzymające pojemności pary, najczęściej 2wie na raz:-(

Wydajności tych ogniw z WE nie sprawdzałem.
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Najprawdopodobniej to Shenzhen Baiguan Battery. Miałem takie dwie sztuki z chińskiego powerbanka. I faktycznie miały ok. 2200mAh. W C8 dawały radę.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

d2f, mogę to jedynie potwierdzić. Swego czasu rozbierałem baterie laptopowe dla ogniw, i te "SZN" czy inne z tym "kodem kreskowym" to marne chińczyki. Jest tak jak piszesz, w oryginalnych bateriach zdychała zazwyczaj jedna cela a reszta była ok. W zamiennikach nie znalazłem ani jednego sprawnego ogniwa, często też wylewały.

deiwid, zmierz rezystancję, zrób test rozładowania różnymi prądami i zapisuj temperatury, wtedy sam ocenisz ich bezpieczny prąd. O ile to jeszcze aktualne.
ODPOWIEDZ