Zasilenie halogenu 12V z ogniw Li-ion
Zasilenie halogenu 12V z ogniw Li-ion
Witajcie,
Potrzebuję zasilić taki halogen z ogniw Li-ion. Ma to być przenośne, a z racji dostępu do ogniw LG chciałbym je wykorzystać. Jeżeli dobrze odczytują zalinkowany dokument to temperatura barwowa zmienia się w zależności od napięcia ? Jeżeli coś mieszam wyprowadźcie mnie z błędu.
Potrzebuję aby uzyskać około 4700K - 5000K. Nie za bardzo wiem jaki pakiet zastosować 3s2p czy 4s2p. Boję się, że przy czterech ogniwach w szeregu napięcie będzie już za wysokie?
Podpowiedzcie jak to rozwiązać żeby napięcie było w okolicy 12V - 12.6V,
Potrzebuję zasilić taki halogen z ogniw Li-ion. Ma to być przenośne, a z racji dostępu do ogniw LG chciałbym je wykorzystać. Jeżeli dobrze odczytują zalinkowany dokument to temperatura barwowa zmienia się w zależności od napięcia ? Jeżeli coś mieszam wyprowadźcie mnie z błędu.
Potrzebuję aby uzyskać około 4700K - 5000K. Nie za bardzo wiem jaki pakiet zastosować 3s2p czy 4s2p. Boję się, że przy czterech ogniwach w szeregu napięcie będzie już za wysokie?
Podpowiedzcie jak to rozwiązać żeby napięcie było w okolicy 12V - 12.6V,
Re: Zasilenie halogenu 12V z ogniw Li-ion
Witam
Pozdrawiam
PS: Oczywiście zabezpieczenie dla pakietu.
Pakiet 4s i do tego przetwornica z regulacją napięcia wyjściowego o prądzie przynajmniej 3A, a lepiej 5A.lorak pisze:Podpowiedzcie jak to rozwiązać żeby napięcie było w okolicy 12V - 12.6V,
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Czy taka załatwi sprawę? Jest niewielka i myślę że się zmieści do obudowy wkrętarki.Pyra pisze:WitamPakiet 4s i do tego przetwornica z regulacją napięcia wyjściowego o prądzie przynajmniej 3A, a lepiej 5A.lorak pisze:Podpowiedzcie jak to rozwiązać żeby napięcie było w okolicy 12V - 12.6V,
Pozdrawiam
Co do pakietu myślę nad najprostszym rozwiązaniem, wyświetlacz z sygnałem dźwiękowym
taki najzwyklejszy z ebay.
Jeszcze jedna sprawa, czy jest możliwość przy użyciu takiej przetwornicy wykombinować dwa tryby: mocny i słabszy?
Tutaj masz zabezpieczenie http://www.ebay.pl/itm/222108269876?ul_noapp=true
W opisie jest 12.6V obsłuży ono pakiet 4s 14.4V ?fxxx pisze:Tutaj masz zabezpieczenie http://www.ebay.pl/itm/222108269876?ul_noapp=true
Witam
Pozdrawiam
Spokojnie wystarczy.lorak pisze:Czy taka załatwi sprawę? Jest niewielka i myślę że się zmieści do obudowy wkrętarki.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Sorry, ale chyba nie doczytałem, to ma być zasilenie dla jakiegoś auta? Bo ze specyfikacji którą tutaj podałeś wynika, że ma to by coś na kształt zasilenia dla żarówki typu H7 stosowanych w autach jako światła mijania i oraz drogowe.
Ciekawy tekst na temat żarówek H7 - link.
Ciekawy tekst na temat żarówek H7 - link.
Ostatnio zmieniony czwartek 20 kwie 2017, 10:43 przez rymek, łącznie zmieniany 1 raz.
Odkopię temat. Korzystając z Waszych porad zrobiłem lampkę, świeci bez problemu.
Potrzebuję zrobić dla kolegi taką samą tylko zasilaną z li-ion 18V. Chciałbym użyć takiej samej przetwornicy, tylko mam jedno pytanie. Jak spadek napięcia na akumulatorze może wpłynąć na napięcie wyjściowe ? Czy taka przetwornica będzie cały czas trzymać około 12V na wyjściu niezależnie od napięcia akumulatora?
Potrzebuję zrobić dla kolegi taką samą tylko zasilaną z li-ion 18V. Chciałbym użyć takiej samej przetwornicy, tylko mam jedno pytanie. Jak spadek napięcia na akumulatorze może wpłynąć na napięcie wyjściowe ? Czy taka przetwornica będzie cały czas trzymać około 12V na wyjściu niezależnie od napięcia akumulatora?
Przy efektywności zakładanej na poziomie 85-95% możesz obliczyć jaka jest wartość graniczna napięcia wejściowego dla uzyskania 12V na wyjściu przetwornicy.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Fluxor, szczerze powiedziawszy nie wiem jak to policzyć, na razie zagłębiam się w kartę techniczną, gdzie znalazłem wykres, z którego odczytałem że potrzebuję około min 13V? Więc nie będzie problemu z akumulatorem 18V. Tylko to dalej nie wyjaśnia mojego pytania, czy wraz ze spadkiem napięcia to 12V taka przetwornica utrzymuje? Jeżeli jest możliwość policzenia tego podpowiedz gdzie coś takiego znajdę to z chęcią się podszkolę.