LM350 - skokowa regulacja napięcia-wzbudzanie stabilizatora?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
skaktus

LM350 - skokowa regulacja napięcia-wzbudzanie stabilizatora?

Post autor: skaktus »

Witam.

Założenie - LM350 obniża napięcie z instalacji samochodowej z 14,1 V do 10V. Problem występuje w momencie regulacji np. Ustawiam napięcie wyjściowe na 10V - wszystko ok, zejdę z napięciem wejściowym do 13,8V a na wyjściu napięcie skacze odrazu do 12V. Minimalna różnica wejście / wyjście zachowana. Układ zbudowany w najprostszej wersji tj. rezystor + potencjometr. Elementy sprawne. Jakieś sugestie / wskazówki ? Układ wzbudza się czy może to być wina braku kondensatorów na wejściu i wyjściu ? Wiem że to gdybanie ale może pojawi się jakaś wskazówka.

Dzięki
ILPT
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Bez kondensatorów jak najbardziej może się wzbudzać. U mnie co prawda w innym: LM7806. I napięcie skakało. Ale zobacz też, czy potencjometr masz sprawny. Najlepiej omomierzem w całym jego zakresie.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Mnie się wzbudzał lm7805 jak nie dałem chociażby 100n ceramika.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Kondensatory ceramiczne, na wejściu i wyjściu, jak najbliżej nóżek. Dodatkowo, zblokuj ślizgacz potencjometru, kondensatorem, tak 10µF.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Hej.

Dzięki za podpowiedzi.Na szybko i po pracy o 1 w nocy na pająka podłączyłem na wyjściu 100uF i problem jak ręką odjął. Dzięki za pomoc.

PS.Co ciekawe w tym samym układzie LM317 nie miał takiego problemu 🤨
ILPT
BKK

Post autor: BKK »

Powodem mogą być jakieś szpile, czy inne śmieci błąkające się po instalacji z układu zapłonowego, alternatora, czy innych komponentów. Z ciekawości podejrzyj oscyloskopem, co się pojawia. Jak chcesz mieć pewność, to prosty filtr - dławik, kondensatory elektrolityczne przed i za stabilizatorem, no i wspomniane już małe pojemności - 100 nF przy nóżkach. Niewykorzystana nóżka potencjometru oczywiście zwarta do ślizgu? No i zależy, kto układ wyprodukował. Jak jakiś chiński klon niepewnego pochodzenia, to wszystko możliwe. Układ może mieć problem ze stabilizacją bliską dolnego progu Uwe/Uwy.
Awatar użytkownika
skaktus

Problem z regulacją występował już na zasilaczu laboratoryjnym. Nóżka oczywiście zwarta.

Po dodaniu kondensatora całość pracuje poprawnie. Na wejściu już wcześniej dodany filtr bazujący na kondensatorze "mokrym" + ceramik do tego cewka i znów dwa kondensatory i problem występował. Dopiero kondensator na wyjściu załatwił sprawę. Produkcja całego układu to moje wypociny.

Układ od 2 dni jeździ w aucie i sprawuje się należycie.
ILPT
ODPOWIEDZ