Sterownik do trybów świecenia lampki rowerowej

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
wld39

Sterownik do trybów świecenia lampki rowerowej

Post autor: wld39 »

witam,

mało obeznany jestem w temacie led-ów i sterowania ich pracą. Niemniej chciałbym mieć sterownik do jednego leda o mocy 1W, którym mógłbym regulować częstotliwość i czas trwania błysku oraz odstęp między kolejnymi błyskami. Innymi słowy chodzi mi o tzw. tryb day flash, który emituje dwa bardzo krótkie i mocne błyski, po czym jest 2 sekundowa przerwa. Znalazłem w necie schematy oparte na NE555, ale chyba na tym nie uzyskam pożądanego efektu. Czy tego typu sterowniki można gdzieś nabyć gotowe, czy trzeba samemu wykonać? Pytam, bo wykonałem sobie lampkę przednią na diodzie 1W, a sterownik i soczewkę wykorzystałem ze starej tylnej lampki (w stylu Mactronic Walle). Sterownik zasilam 3 x aku eneloop AAA). Muszę przyznać, że świecenie pozycyjne i sygnalizacyjne jest naprawdę godne, ale błyski, pomimo wykorzystania jednego pola led, są zbyt częste. Fajnie byłoby, gdyby można było regulować odstęp pomiędzy kolejnymi błyskami. Znakomite programy świecenia mają lampki Knog, ale gdzie takie sterowniki można nabyć? Starałem się poszukać coś w necie, ale mnogość i fachowe nazewnictwo nieco mnie zniechęciło. Będę wdzięczny za jakieś porady lub schematy, bo coś tam lutować umiem i nie boję się elektroniki :)

pozdrawiam
Waldek
ODPOWIEDZ