Do roweru i na co dzień

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
WB

Post autor: WB »

Pyra pisze: Nie obraź się kolego, ale to właśnie robisz względem pytającego...

Pozdrawiam
Nie do końca, ponieważ zaproponowałem C8 z OP sugerując, że zrobi dobrą robotę.
Będzie w miarę szeroko, dość daleko czyli i na rower i do ręki jak chciał autor.
Każdy chce się pochwalić, to wrzuciłem jakiś materiał od siebie co prawda z reflektorem SMO dla zobrazowania jak jest, a doświadczeni wiedzą, że z OP będzie lepiej.
Wkleiłem linkaz ładnymi beamshotami, gdzie można to zobaczyć jeśli się komuś chce.
Usiedliście mi na klatce, to się bronię, znaczy C8 z OP bronię, bo uważam, ze to złoty środek w taniej latarce na kierownicę.

Co do poniższego pytania:
Tak, mam zestaw kolimatorów 5, 10, 15, 30 i 45* pasujących do S2+ i z nimi sobie eksperymentuję pędząc je xm-l zasilaną 2.8A
moja opinia na ich temat:
- 5* jakiś lipny, wąsko, zasięg do 30 metrów , odcina boki jak zoom
(może jakiś uszkodzony, albo taka jego specyfika)
- 10 i 15* rozkład bardzo podobny do C8 (15* wiadomo nieco szerzej niż 10*),
zasięg dobrego mocnego światła dla oka tak do około 50 metrów
z wyraźnie mocniejszą plamą światła skupioną na drodze
nieco jaśniej na bokach niż w C8 SMO, ale brakuje mi zasięgu i co poradzę?
- 30 i 45* zalewają mi podwórko światłem jakbym trzymał nad głową żarówkę na 230V
światła do o koła jest ogrom, ale w lesie mam wrażenie, że ciemna ściana lasu
na mnie napiera, widzę wszystko do 30 metrów, ale wszystko jest oświetlone, a nie
doświetlone.

Łącząc te szerokie kolimatory z C8 hmm, no jest szerzej po bokach oczywiście, ale to już dwie latarki na kierownicy i tworząca się poświata/mgiełka, nie urzeka to moich oczu, może dlatego, że są przyzwyczajone do żarowego wydobywającego się z reflektorów samochodowych i motocyklowych, ale tam wiadomo, że światła mijania/krótkie są realizowane poprzez odpowiednie przysłony w żarówkach, aby światło nie wypełniało całego reflektora. Temat rzeka.

Teraz tak jeszcze dokładając z mojej strony latarce S2+ z kolimatorem 60x20, której możliwościom, autor nakręcił film sprzętem kiepskiej jakości, podobnie jak mój film powyżej, gdzie kamera/aparat widzi jedynie najsilniejszy snop światła, a reszta jest niemal odcięta jak realnie patrząc na światło wydobywające się zooma hehe.
No nie robi to zupełnie wrażenia. Ale mając na uwadze moje powyższe wypociny co do moich kolimatorów, to wiem, że zasięgu dobrego światła ma z niej pewnie do 30-40 metrów, a boki to chyba oświetlone do tylnego koła.
Proszę, czy to jest idealnie oświetlona droga?
Zakładając, że patrzycie wyłącznie na film i nie wiecie jak oko w realu widzi taki ogrom światła.

Ciemności rozświetlają mi:
Convoy C8 XM-L2
S2+ OP, S2+ XP-L hi SMO
Miedziana homemade TiR-ówka XM-L 2.8A
Modowany zoomik XP-G2
kilka innych 1W ulepów.
Na rowerku robią dwie BT40s i jasno jest ;)
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Jeździłem z s2+ z kilkoma s8 a nawet z JM35 i polecany przez wszystkich zestaw S2+ i S8 jako długie jest bardzo dobry, przy czym cały czas świeci S2+ a jak jedziemy szybko i nic z przeciwka załączamy S8.
Przy czym jak jedziemy na samej S8 to po bokach ledwie coś widać, przez samym kołem mamy ciemno, a przed sobą w oddali jasną plamę, zaś kiedy spróbujemy skierować ją niżej to ta jasna plama aż nas oślepia i wtedy to co było ciemne staje się całkiem czarne. Już nawet mój skilhunt jest lepszy na rower niż S8.
inga

Post autor: inga »

Cieszę się, że dyskusja nabrała trochę tempa i 'kolorów' :evil: , choć nie chciałem wywołać kłótni :)
Podsuwacie inne rozwiązania i dzielicie się spostrzeżeniami, za co dziękuję, tylko proszę się nie kłócić :[

Jak już pisałem, wybrałem Astroluxa s1/BLF a6. Czy wybór dobry, czas pokaże.

W uzupełnieniu dodam, że chciałem mieć możliwość noszenia latarki przy sobie (plecak, nereczka) i od czasu do czasu wykorzystania jej jako źródło światła podczas jazdy przez las. Zdarza się to sporadycznie, ale już bywało, że nieprzygotowany wracałem po ciemku i moje obecne oświetlenie nie dawało rady albo padało w połowie drogi.

Temat się trochę przeciągnął, bo nie było promocji na te latarki. Zamówiłem również c2+ jako prezent, więc będę miał możliwość porównania i pewnie dorzucę swój kamyczek do dyskusji.

Mam jeszcze pytanie trochę nie w temacie, o rodzaje ogniw. Są plate heat/flat i te z wypustką. Jaka różnica między nimi i które pasują do s1/a6?
Barba

Post autor: Barba »

http://www.electricbike.com/wp-content/ ... 865010.png

Popularne tanie z rozbieranych bateryjek od komputerów mają "flat top".

Ja po testowaniu Convoya chyba wszystkich modeli i optyk (łącznie z modowanymi 3 diodowymi za w pyte kasy) wybrałem S2+ lustro orange z XML-2 2.8A (U2-1A 7135x8) po taniości z Aliexpress (60pln). C8 dla mnie też za wąsko i trzeba gasić jak ktoś jedzie. Jak jesteś z Wawy i nie kradziej mogę pożyczyć do testu z uchwytem. Ideał mam ale 200euro blokuje chęć zakupu.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

inga, Z BFL A6 będziesz zadowolony. Ja jestem. A pasują wszelkie ogniwa, bo ma sprężynki na obu biegunach.
Usagi

Post autor: Usagi »

Witam :smile: również szukam czegoś na rower , raczej chciałbym żeby mocno i szeroko świeciło ,czytując forum to zalecane są modowane , Convoy,e... , może polecicie jakiś typ gdzie od kogo kupić?. Z jaką soczewką ten TIR co to dokładnie jest?, Pozdro

http://www.solarforce.eu/s6.html
np takie coś?...
inga

Do S2+ też pasują wszystkie?
Jakiś konkretny nick ze sklepiku polecacie?
Ostatnio zmieniony piątek 16 lut 2018, 19:58 przez inga, łącznie zmieniany 1 raz.
inga

Barba pisze: Jak jesteś z Wawy i nie kradziej mogę pożyczyć do testu z uchwytem..
Z Wawy, S2+ też zamówiłem, chyba że masz jakiegoś moda i będzie można porównać z serią.
Barba

Post autor: Barba »

inga pisze:
Barba pisze: Jak jesteś z Wawy i nie kradziej mogę pożyczyć do testu z uchwytem..
Z Wawy, S2+ też zamówiłem, chyba że masz jakiegoś moda i będzie można porównać z serią.
Seria. Mody miałem i mała różnica w świeceniu a duża/ogromna w cenie. I tak świecę większość czasu na 1/3 do 2/3 mocy. Proponuję zawsze wszystkim znajomym dołożyć do dobrej ładowarki i dobre nowe ogniwa kupić jak wydawać na modowane światełka.
laughlin224

Post autor: laughlin224 »

witam Panowie
a co powiecie o takiej latarce
http://allegro.pl/convoy-s6-xp-l-w2-3b- ... 66112.html
nikt o niej nie wspomina czy ona nie nadaje się na rowerek??
pzdr
Laughlin224
Artur

Post autor: Artur »

Mam Convoy C8 AK47 7135*8 8 Modes white light LED Flashlight Design XML2 T6-4C SMO.
Chcę dokupić do niej S2+, głównie na rower ale też i do "codziennego ogólnego użytku".

Jaką wersję S2+ polecacie aby barwa światła była najbardziej zbliżona do C8?
WB

Post autor: WB »

A nie może być taka sama, czyli 4C ?
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy C8 XM-L2
S2+ OP, S2+ XP-L hi SMO
Miedziana homemade TiR-ówka XM-L 2.8A
Modowany zoomik XP-G2
kilka innych 1W ulepów.
Na rowerku robią dwie BT40s i jasno jest ;)
inga

Właśnie prawie napisałem długiego posta, a tu wszystko zniknęło... :[

Skracając: polecam zarówno astrolux s1/blf a6, w zasadzie, to ta sama latarka. Super światło, na rower aż nadto, wszyscy znajomi mówią "jak to możliwe" chowając po kryjomu swoje zoomy :)
Co do convoya s2+ za bardzo się nie wypowiem, ale żona jest zadowolona :hyhy: a jeździ rowerem więcej niż ja.
Generalnie dają światło szeroko świecące, ale na odległość przynajmniej 100 metrów w trybie max :o . I czego więcej trzeba. Prawidłowo ustawione nie razi innych uczestników ruchu.

Z ciekawostek s1 przetrwała 48h w utopionym namiocie, a s2+ spała z 8 metrów na ubitą ziemię, wszystko działa.

Dzięki wszystkim za sugestie i podpowiedzi ;)
Jak są jakieś pytania, to z chęcią odpowiem :mrgreen:

Edit: jeśli mogę to polecam woytazo, jako dostarczyciela ogniw.
modzel

Post autor: modzel »

Odkopię trochę temat.
Mam już 18650 + imaxb6 więc skłaniałbym się ku latarce zasilanej takim pakietem.

Szukam czegoś właśnie do lasu i do miasta.
Moc w jaką celuję to ~400lm

Zastosowaniem latarki ma być wyjechanie nocą z lasu pod miastem + powrót do domu.
Ważna jest prostota obsługi, nie chcę się bawić w jakieś programowanie grup jak w S2+

Budżet na samą latarkę to ~100zł
Nie chcę zamawiać w Chinach.

Do typowo leśnej jazdy mam inna latarkę 1000lm.
Tak, wiem, że moc mogę regulować, ale chcę coś oddzielnego.

Co warto wybrać w tym budżecie.
Ostatnio zmieniony czwartek 07 mar 2019, 15:17 przez modzel, łącznie zmieniany 1 raz.
Thorgall

Post autor: Thorgall »

Cześć. Mam na imię BARTEK. Jest to mój pierwszy post i od razu z zapytaniem o ten sprzęt.

https://allegro.pl/oferta/latarka-edc-c ... 7131917850

Czy jest godny uwagi/ceny? Światła to chyba to daje dość sporo patrząc na zdjęcia poglądowe z aukcji.
Thor
ODPOWIEDZ