Światło na rower do lasu

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
trime

Światło na rower do lasu

Post autor: trime »

Cześć
Jestem Piotrek i lubię jeździć rowerem.
Planuję jeździć rowerem po nocy w lesie, ale też po polnych drogach czy ścieżkach rowerowych i drogach.. Jako, że staram się dobrze oświetlać sobie drogę to planuję wymienić latarkę, którą mam aktualnie. Rozważam zakup 2 źródeł światła, jedno skierowane na to co blisko z dość szerokim polem oświetlania i drugie wąskie skupione. Nie wiem czy to dobry pomysł, więc liczę na wasze sugestie. Jestem w stanie wydać jakieś 200zł no chyba, że przy niedużym dołożeniu pieniędzy, będzie odczuwalny skok. Oczywiście jeżeli coś za niższą kwotę będzie dawało prawie taki sam efekt jak za okolice 200 zł to nie wiem czy będzie sens kupić to droższe.
Liczę na waszą pomoc.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Zakup w kraju czy za granicą ?
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
1stein

Post autor: 1stein »

Cześć kolego,

Nie jestem profesjonalistą od światełek, ale jako jedna z wielu opinii może się przyda.
Mam za to doświadczenie w jeździe nocą rowerem i spędziłem trochę czasu na doborze optymalnego rozwiązania. Optymalnego oczywiście dla mnie...

W tej chwili jeżdżę z długim (Nitecore P36), krótkim (modowany S2, kolimator 80x20: szeroko i blisko) i czołówką skillhunt H03 (optyka TiR, ciepłe). Wszystko w okolicy temperatury 5000-5500K. Czołówka niestety okazała się konieczna, gdyż ma tę zaletę, że świeci tam, gdzie patrzysz. A nie raz zaświeci ci z boku para oczek i chcesz wiedzieć czy to dzik, czy kot. Latarki na kierownicy raczej nie oświetlą boku.
Jeśli miałbym się ograniczyć do 2, to długie + czołówka. Warto rozważyć długie z odbłyśnikiem typu "skórka pomarańczy" - da to jedną daleką wiązkę, i drugą szerszą, ale słabszą (dlatego wybór padł na P36).
Używam 3 świateł głównie dlatego, że 3 wiązki w miarę oddają głębokość i kształt nierówności w nocy. Przy 1-2 światłach, widać dziurę, ale już trudniej ocenić jej głębokość.

A i tak zapewne z czasem wypracujesz najlepsze rozwiązanie dla siebie...

Powodzenia!

PS: 200 zł powinno być OK na Skilhunta H03 i np. Convoy C8 (dal) - o ile jesteś cierpliwy i zamówisz u chińczyka...
Rafalpoznan

Post autor: Rafalpoznan »

Witam wszystkich serdecznie. Dołączę się do posta i z góry wybaczcie jeśli coś nie tak zrobię, jestem tu nowy. Do rzeczy, potrzebuję dobre przednie oświetlenie do roweru jazda mtb. Szukałem w różnych miejscach i już rozbolała mnie głowa od tych opinii w ten oto sposób trafiłem tutaj. Podobno ktoś na tym forum składa oświetlenie. Proszę o poradę. Pozdro
Ostatnio zmieniony wtorek 21 sie 2018, 12:21 przez Rafalpoznan, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ