Custom na MC-E

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Darek

Custom na MC-E

Post autor: Darek »

Witam wszystkich.
Skończyłem właśnie latareczke na diodzie MC-E i drajwerku Df&Cali ,zasilanie akumulator 25500 z DX o pjemności wg.producenoa 5000 mAh po zbadaniu około 3000mAh.
Drajwer 3 trybowy max 3 A w diode.
Po teście świecenia w trybie high tj. 2,6 A po pół godzinie temperatura latarki 40 stopni C.
Głowica została wykorzystana z latarki 52 ledowej a to dlatego że nie miałem materiału o srednicy 55 mm.Szybka jeszcze orginalna z jakiegos podłego polistyrenu ale będzie z poliwęglanu.Spot dość szeroki lustro z DX OP ma 52 mm średnicy i 20 głębokości.
Sorki za jakośc zdjęć ale zawsze mi takie dziadoskie wychodzą :cry: sam nie wiem dlaczego.
Obrazek
Obrazek
Dioda przeyklejona na Zalmana.
Obrazek
Nie jest jeszcze wykończona w 100 % gdyż jeszcze brak oringu 52 mm pod szkiełko i jak zdobedę materiał wykonam głowice po swojemu.
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

A jak jest chłodzona dioda? Bo jeśli po 30 minutach obudowa ma tylko 40C, to w środku może być piekiełko.
Awatar użytkownika
Darek

Ta ponacinana część za głowica jest radiatorem do którego jest przyklejona dioda na Zalmana.Mozliwe ze temperatura była troche wyzsza mierzyłem dotykają termopare do radiatora sprawdzjąc ręką wydawała mi sie trochę wyzsza .Zrobie testy innym termometrem i lepszym mocowaniem termometru z latarką.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

toms_ pisze:A jak jest chłodzona dioda? Bo jeśli po 30 minutach obudowa ma tylko 40C, to w środku może być piekiełko.
Tu chyba chodziło o temperaturę diody - stara, a nie obudowy. Gdybyś to mógł zmierzyć.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Darek

Pomiar dokonany w warunkach widocznych na fotce poniżej.Termopara włozona w otwór pod starem i dotyka stara.Nie mam w tej chwili pasty termo ale mysle ze pomiar jest wiarygodny.Temperaura po około 30 minutach 41 stopni C.
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

ciekawie i ładnie Ci to wyszło ;-)
Czyli głowica z innej lampki, body sam toczyłeś? reflektor jaki?
najwazniejsze-jestes zadowolony?
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Zapewne to przez brak pasty o ktorej wspomniales. Osobiscie nie podlaczylbym leda przekroju Q5 a juz nie mowiac o mc-e bez pasty czy chociazby kleju termo :/
Awatar użytkownika
Darek

Led jest przyklejony na klej termoprzewodzacy Zalmana.Czujnik temperatury był tylko docisniety do stara diody na styk punktowy .Pasty nie zastosowałem własnie do tego czujnika.Ciepło jest bardzo dobrze odprowadzane od diody ne radiator który jest widoczny na zdjęciu jako to ta część zaraz za głowicą miądzy ledem a otoczeniem jest tylko jedno złącze termiczne tz.led-radiator.

[ Dodano: Czw Paź 01, 2009 6:36 pm ]
Body sam toczyłem.Głowica z jakiejs lampki za 16 zl.Reflektor z DX 52 mm srednicy 20 głębokości dedykowany pod diode MC-E.Moc świetlna jest bardzo dobra i mnie satysfakcjonuje.,beam dość szeroki ale do moich celów akuratny.Z ciekawości podstawie jeszcze refa OP od diablo A9 zobacze jak to bedzie widać.
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

No to jeszcze zrób jakieś fotki w terenie ;) Jeśli toczyłeś body i radiator dla diody to ok, ma prawo dobrze odprowadzać ciepło. Myślałem, że korzystasz z jakiegoś gotowego, a w środku partyzantka ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Popatrzyłem na ostatnie zdjęcie i uwierzyłem ;)
No radiator wygląda bardzo solidnie, pewnie pod starem sporo materiału dałeś, to by wyjaśniało skuteczność chłodzenia.
A poza tym - Wspaniała robota

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Darek

Wielkość melka tz.kawałka aluminium do którego jest przyklejona dioda to 50 mm długości i 35 mm srednicy.Dzieki za uznanie zawsze to motywuje.Juz mysle nad nastepna .Troche miedzi kupiłem napewno jeszcze lepiej rozprowadzi ciepło a napewo szybciej.Tylko własnie przed chwilę rozwaliłem wyłącznik i musze zamówic nowe.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Możesz spróbować wykonać sam rdzeń radiatora z miedzi powiedzmy fi 15mm i wprasować w otwór w wałku aluminiowym. A najlepiej rdzeń do lodówy, alu do piekarnika i potem szybko wszystko razem.
Najlepiej, jak rdzeń będzie miał kształt grubego "gwoździa". "łepek" tak ze 2mm grubości i pokryje całą powierzchnię pod starem, a cienszy rdzeń do środka, jak poprzednio. Rewelacyjne wyniki :)
Bawiłem się kiedyś w coś takiego przy okazji budowy regulowanego zasilacza napięcia 300V 0,5A, w najgorszych warunkach w tranzystorze wydzielało się 150W.
Taki rdzeń znacznie przyspiesza przenikanie i rozprowadzanie ciepła.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Darek

No własnie tak miałem zrobić.Mam wałek Cu o średnicy 20 mm wiec akurat pod stara diody.Pomysł wpasowania tego na gorąco bardzo dobry nie pomyslałem o tym .
W piatek może zaczne robić radiator zdjęcia z postępów prac pokaże.
ODPOWIEDZ