Witam Serdecznie. Tym razem liczę na pomoc w uruchomieniu starej latarki Streamlight Survivor Division 2.
Latarka kupiona dawno temu, trochę z przypadku i nie do końca zgodnie z "zapotrzebowaniem".
Z powodu padnięcia akumulatora przeleżała trochę w szafie a obecnie coś by się przydało do świecenia. Wpadłem na pomysł uruchomienia tej, zamiast kupowania nowej.
Zastanawiam się nad podmianą (sprawnej) żarówki, na LED ponieważ mimo ogromu zalet latarki to czas świecenia (max 1,5h) to trochę mało.
Zastanawiam się jeszcze, czy nie dałoby się wprowadzić 2-ch stopni świecenia (jaśniej/mocniej) - jakiś sterownik i włączanie sekwencją?
W skrócie potrzebowałbym informacji na temat:
1. Żarówka LED - jaką kupić, z innych wątków wyczytałem coś o C4led - ale pod tym hasłem widzę tylko żarówki samochodowe - czy to będzie pasowało i dobrze świeciło?
2. akumulator - czy nowy będzie obsługiwany przez starą ładowarkę?
3. czy opłacałoby się zgrzać taki pakiet do starej obudowy akumulatora?
Z góry dziękuję za podpowiedzi. Jeśli zły dział - proszę przenieść.
Wskrzeszenie latarki Streamlight Survivor Division 2
Wersja minimalistyczna:
W zależności od napięcia pracy oryginalnego akumulatora można zastosować akumulatory litowo-jonowe łączone w szeregu.
Trzeba sprawdzić maksymalne napięcie ładowania i pod to dobrać odpowiednia ilość aku. w szeregu. Np: ładowanie 16V - cztery aku. 4,2V w szeregu.
Najprościej tzw laptopowe. Kupić tanio najlepiej cały akumulator z laptopa.
Jednakowe parametry i już zgrzane blaszki. Można samemu zrobić pakiet.
Czy można ładować oryginalną ładowarką?
Zrobiłem tak ze swoją wkrętarką. Najtańsze aku. laptopowe. Pakiet 4S2P.
Ładowanie oryginalną ładowarką. Jak uszkodzą się aku. to trudno.
Po 1,5 roku użytkowania różnice napięcia na pakiecie nie przekraczały 0,2V.
A wkrętarka bardzo mocno obciąża akumulatory.
Gotowy LED . Zakres pracy 5V - 24V. Dioda XP-G2.
Trzeba dostosować mocowanie od poprzedniej żarówki.
Źródło : maglite LED
W zależności od napięcia pracy oryginalnego akumulatora można zastosować akumulatory litowo-jonowe łączone w szeregu.
Trzeba sprawdzić maksymalne napięcie ładowania i pod to dobrać odpowiednia ilość aku. w szeregu. Np: ładowanie 16V - cztery aku. 4,2V w szeregu.
Najprościej tzw laptopowe. Kupić tanio najlepiej cały akumulator z laptopa.
Jednakowe parametry i już zgrzane blaszki. Można samemu zrobić pakiet.
Czy można ładować oryginalną ładowarką?
Zrobiłem tak ze swoją wkrętarką. Najtańsze aku. laptopowe. Pakiet 4S2P.
Ładowanie oryginalną ładowarką. Jak uszkodzą się aku. to trudno.
Po 1,5 roku użytkowania różnice napięcia na pakiecie nie przekraczały 0,2V.
A wkrętarka bardzo mocno obciąża akumulatory.
Gotowy LED . Zakres pracy 5V - 24V. Dioda XP-G2.
Trzeba dostosować mocowanie od poprzedniej żarówki.
Źródło : maglite LED
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
- smokuxx1987
Jest to typowo strażacka latarka z atestem ATEX czyli w wykonaniu przeciw wybuchowym.
Wszelka ingerencja w budowę latarki, wymiana aku na nie oryginalny czy montaż nie fabrycznego źródła światła podważają atest w razie W.
Co do samej przeróbki to jeśli nie potrzebujesz atestu to jest nie opłacalna, lepiej kupić jakiegoś convoya.
Wszelka ingerencja w budowę latarki, wymiana aku na nie oryginalny czy montaż nie fabrycznego źródła światła podważają atest w razie W.
Co do samej przeróbki to jeśli nie potrzebujesz atestu to jest nie opłacalna, lepiej kupić jakiegoś convoya.