Kosa spalinowa dobra i tania ?
Kosa spalinowa dobra i tania ?
Czy ktoś podpowie dobrą i tanią kosę spalinową do koszenia łąki? Dwa razy w roku, 1/4 hektara, trawa i odrosty drzewek.
Jeśli masz zacięcie techniczne, to ogarniesz najtańszymi "dużymi" kosami typu Demon, Nac za 300 - 400 zł- są praktycznie identyczne. Jeśli nie wiesz jak działa silnik spalinowy i nie chce Ci się dłubać to niestety trzeba zainwestować dużo więcej. Wyposażenie kosy jest praktycznie nieistotne, warto dokupić porządne, prawdziwe "szelki".
Ja ostatnio kupiłem NACa (New American Concept ) właśnie za 399pln
Gwarancja 2 lata, jak padnie to zawozi się do marketu
Pomijam kwestię silnika bo wiadomo, co się dostaje, natomiast jest dla mnie za krótka (mam 185 cm wzrostu). Do tego dochodzi "kierownica" - też jest mała (przełożyłem z poprzedniej), rurki z których została wykonana to tragedia. No i leje się 2x więcej oleju do mieszanki - 25:1.
Ale pali ładnie i co ważne kosi.
Sąsiad używa takiej już 3-ci sezon. Jak jest mało do koszenia to jest okej.
Gwarancja 2 lata, jak padnie to zawozi się do marketu
Pomijam kwestię silnika bo wiadomo, co się dostaje, natomiast jest dla mnie za krótka (mam 185 cm wzrostu). Do tego dochodzi "kierownica" - też jest mała (przełożyłem z poprzedniej), rurki z których została wykonana to tragedia. No i leje się 2x więcej oleju do mieszanki - 25:1.
Ale pali ładnie i co ważne kosi.
Sąsiad używa takiej już 3-ci sezon. Jak jest mało do koszenia to jest okej.
jakoś 4 lata temu kupiłem kosę w lidlu-444 zł. Głowica poszła w pierwszym roku, kupiłem lepszego oregona-żyje do dzisiaj. Pali ładnie, w sumie to poza głowicą to się nie zepsuła-jedyne co to 1,8KM to trochę mało, tzn kosą teścia która ma chyba 4,5KM kosi się przyjemniej (ale 444zł vs 3600zł robi różnicę). Mogę ją już w zasadzie wyrzucić, bo się już zwróciła, ale ona dalej działa
tu jest o niej wątek http://e-kosiarki.net/topics10/kosa-spa ... vt1780.htm
tu jest o niej wątek http://e-kosiarki.net/topics10/kosa-spa ... vt1780.htm
W NAC-u wymieniałem tłok (cylinder się dotarł ) po zatarciu. Zatarł się ze względu na pęknięcie rurki pobierającej paliwo - podsysało lewe powietrze tamtędy albo w inny sposób zmieniło przez to skład mieszanki. Rurki też wymieniłem, chodzi. Przed koszeniem sprawdzam, czy jeszcze są elastyczne (stwardniałe urywają się od drgań).1984 pisze:Ja ostatnio kupiłem NACa (New American Concept ) właśnie za 399pln
Części są ogólnie dostępne (bo to jeden szymel wszystkich chińskich zabawek).
Pzdr.