Przekaźnik bistabilny
Przekaźnik bistabilny
Szukam schematu dobrze działającego, stabilnego i niepodatnego na oscylacje przerzutnika do sterowania przekaźnikiem za pomocą jednego przycisku. Pierwszy impuls włącz, drugi impuls na to samo wejście wyłącz. Zasilanie 12V. Sterowanie w zasadzie dowolne (plus/masa), choć fajnie by było wersję taką i taką. To, co testowałem na 555 potrafiło przerzucić samo. Więc odpadło.
To pokaż schemat z któregoś ten wynalazek zmajstrował.BKK pisze: To, co testowałem na 555 potrafiło przerzucić samo
Funkcja niby banalna, ale należy mieć świadomość że taki układ musi spełniać pewne wymogi, m.in. tłumić drgania styków przełącznika i zapewniać uruchomienie układu w stanie ustalonym. Potem wyjście na sterowanie plusem czy minusem to już kwestia drugorzędna.
P.S.
Na zrobienie czegoś takiego na 555 to raczej bym się nie zdecydował - a przynajmniej nie byłby to mój pierwszy wybór.
Oświetlenie... ale ostrzegawcze
Myślę nad 4017 lub 4013. Choć najprościej byłoby to pewnie zrobić na tranzystorach. Konkretnego schematu brak. Podstawowy do przerzutnika bistabilnego na 555 i eksperymentowałem z wartościami i próbowałem coś podokładać by gasić drgania styków i zabezpieczyć przed problemami z zasilaniem. I przyznam, że mi się znudziło, stąd pytanie
Ja wychodziłem od czegoś takiego
http://8085projects.info/speed-bistable ... g-555.html
Jednak jest w nich pewna dla mnie wada - przycisk zmieniający stan jest "wewnątrz" schematu, czyli musiałbym go specjalnie z niego wyprowadzać. A jest dość spory odcinek, bo około 2 metry. Do tego przewody sygnałowe szły by wraz z innymi. Bardziej interesuje mnie coś, co sterowane byłoby "czystą" masą lub zasilaniem.
http://8085projects.info/speed-bistable ... g-555.html
Jednak jest w nich pewna dla mnie wada - przycisk zmieniający stan jest "wewnątrz" schematu, czyli musiałbym go specjalnie z niego wyprowadzać. A jest dość spory odcinek, bo około 2 metry. Do tego przewody sygnałowe szły by wraz z innymi. Bardziej interesuje mnie coś, co sterowane byłoby "czystą" masą lub zasilaniem.