Witam,
mam moduł z trzema źródłami prądowymi, które ustalają prąd LEDów.
Tranzystory użyte to BC817, prąd około 60mA, LEDy 3V, zasilanie 24V.
Wszystko działa prawidłowo, tylko chciałem ściemniać te moduły w większej ilości (10-15szt) PWMem. Przy jednym module nie ma problemu.
Problem pojawia się przy podłączeniu większej ilości modułów, wówczas prąd PWMa jest za duży. Jeden moduł pobiera około 7mA, a chcąc podłączyć 15 modułów, prąd ten wzrośnie do około 100mA.
Poniżej 2 schematy, które testowałem:
Z tranzystorami NPN BC817:
Z MOSFETEM 2N7002.
Efekt po testach jest identyczny - prąd PWMa niezależnie od schematu jest taki sam - około 7mA/moduł.
Ma ktoś pomysł jak ograniczyć prąd PWMa do kilku mA?
Z góry dziękuję za informacje
PWM - sterowanie
-
niewiele z tego rozumiem, bo jakoś tak enigmatycznie opisane, ale nie musisz ograniczać prądu wejściowego dla PWM na pojedynczy moduł. Możesz stworzyć PWM np 5V, który będzie podawany bezpośrednio z zasilania, wówczas jego wydajność prądowa będzie ograniczona wydajnością zasilacza. Sterowniki do taśm LEDowych ściemniają te taśmy odłączając (poprzez PWM) całe zasilanie do taśmy, pracując na prądach rzędu kilku amper.
Pyra, przeszedłeś samego siebie kolorując mi jedną literkę .
Pyra, przeszedłeś samego siebie kolorując mi jedną literkę .
Ostatnio zmieniony czwartek 08 mar 2018, 09:05 przez GanzConrad, łącznie zmieniany 2 razy.
Witaj
Hmmm, coś nie do końca rozumiem, ale skoro masz tranzystor pośredni, pomiędzy źródłem PWM a źródłami prądowymi, czy to tranzystor bipolarny czy MOS, to sterujący prąd nie powinien w takim stopniu zależeć od ilości modułów.
Druga sprawa, to powinieneś dać rezystor ograniczający prąd ładowania bramki MOSa, bo przy dużych częstotliwościach PWM, on już może być spory, a prądy przełączania, mogą powodować zakłócenia np. w portach procesora.
Kolejna sprawa, po co dwa tranzystory w pierwszym układzie, wystarczy jeden, oczywiście osobny dla każdego modułu. A rezystor bazowy, może spokojnie mieć 10k.
Pozdrawiam
Hmmm, coś nie do końca rozumiem, ale skoro masz tranzystor pośredni, pomiędzy źródłem PWM a źródłami prądowymi, czy to tranzystor bipolarny czy MOS, to sterujący prąd nie powinien w takim stopniu zależeć od ilości modułów.
Druga sprawa, to powinieneś dać rezystor ograniczający prąd ładowania bramki MOSa, bo przy dużych częstotliwościach PWM, on już może być spory, a prądy przełączania, mogą powodować zakłócenia np. w portach procesora.
Kolejna sprawa, po co dwa tranzystory w pierwszym układzie, wystarczy jeden, oczywiście osobny dla każdego modułu. A rezystor bazowy, może spokojnie mieć 10k.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
Założenie było takie, aby w wersji podstawowej podłączając tylko zasilanie 24V,
pasek LED miał świecić na maksymalnie ustawiony prąd poprzez rezystor.
A dołączając trzeci przewód PWM pasek miał mieć możliwość ściemniania poprzez PWM.
Rezystor dołączony w bramce MOSa nie spowodował obniżenia prądu PWMa.
Dwa tranzystory były dane z tego powodu, aby odwrócić fazę, ponieważ z jednym tranzystorem npn po ustawieniu PWMa na 0 pasek miał maksymalny prąd,
a założenie było odwrotne, aby przy PWMie równym 0 nie świecił, a po ustawieniu PWMa na 100% pasek miał maksymalny prąd.
pasek LED miał świecić na maksymalnie ustawiony prąd poprzez rezystor.
A dołączając trzeci przewód PWM pasek miał mieć możliwość ściemniania poprzez PWM.
Rezystor dołączony w bramce MOSa nie spowodował obniżenia prądu PWMa.
Dwa tranzystory były dane z tego powodu, aby odwrócić fazę, ponieważ z jednym tranzystorem npn po ustawieniu PWMa na 0 pasek miał maksymalny prąd,
a założenie było odwrotne, aby przy PWMie równym 0 nie świecił, a po ustawieniu PWMa na 100% pasek miał maksymalny prąd.
Witam
Nadal mnie dziwi tak duży prąd tranzystorów sterujących, ale można go zredukować, podłączając pod jeden tranzystor kilka modułów, poprzez diody separacyjne (katodami do kolektora tranzystora sterującego.
Pozdrawiam
PS: Czy na pewno dobrze podłączasz te tranzystory sterujące, nie pomyliłeś nóżek?
Nadal mnie dziwi tak duży prąd tranzystorów sterujących, ale można go zredukować, podłączając pod jeden tranzystor kilka modułów, poprzez diody separacyjne (katodami do kolektora tranzystora sterującego.
Pozdrawiam
PS: Czy na pewno dobrze podłączasz te tranzystory sterujące, nie pomyliłeś nóżek?
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?