Ładowarka do 18650, czy to sie nadaje?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

będzie OK ale poczytaj sobie caly watek o tej ladowarce, a tu masz jakie czesci dla jakich ustawien:
http://shdesigns.org/lion-opt.html

np:
Modify the number of cells:

R2 sets the voltage range. To change the number of cells, change R2 and adjust voltage as shown below:

# Cells R2 Voltage Min. Supply
Voltage
1 1K ohm 4.2 6v
2 2.2K ohm 8.4 12v
3 3.9K ohm 12.6 16v
4 5.6K ohm 16.8 20v
5 7.5K ohm 21 24
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

Poskladalem ;)

(nie myslcie ze tyle to skladalem :p obudowe pożądną antywybuchową robiłem :D )

Podłączyłem miernik i na wyjsciu mam na max na poczatku pokazuj 408 później skacze pomiedzy 417 a 415 jak pomniejsze na potencjometrze to mam ok 250

Chcialbym narazie jednego akusa naładować mysle ze 400 wystarczy na poczatek?
Czy musze ładować 2 na raz szeregowo?

(mam chyba jakis lewy miernik ma swoje lata a kupilem go za 30zl)
c++

Post autor: c++ »

Hoffer007 pisze:mam chyba jakis lewy miernik ma swoje lata a kupilem go za 30zl
Rzeczywiście jest "lewy" ;)
Hoffer007

heh 30minut ładowania i miernik pokazuje 4,2V

(miernik noweczka full profesjonal pozyczony od znajomego)

LM317 troche sie zgrzal chyba za maly radiatorek mu dałem.

teraz sie okazało (inny miernik) ze mam na wyjsciu max 10.16 a min 7.26

Powiedzcie mi jeszcze jedno jaki uklad bedzie najlepszy do ladowania 2 akusków z zapalniczki samochodowej?
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

Z tego co ja wiem to właśnie LM317 jest najpopularniejszym układem o regulowanym napieciu wyjściowym, na stronie www.datasheetcatalog.com w karcie katalogowej jest podane wiele rozwiązań, albo proponuję układ z seri MCP738XX (0,45 - 1A) jako ładowarki i danie stabilizatora napiecia LM7805 (1 - 4A), na rynku jest tego dużo tylko trzeba coś sobie wybrać. Im większa różnica napięć wejscie wyjście tym układ się bardziej grzeje.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Czy aby na pewno poskladales go z takimi elementami, zeby na wyjsciu miec napiecie dla jednego akkusa????W wersji z obrazka bylo dla dwoch szeregowo-8.4V a nie 4.2 ile powinien dostawac jeden.

Moze kilka slow wyjasnienia...bo moze nie wszyscy wiedza co za co odpowiada:

opisuję ten schemat:
http://shdesigns.org/pdf/lionchg.pdf

R1-odpowiada za regulacje pradu, dla 1ohm okolo 700mA bedzie maksymalnie szlo w akkusa
Iakkusa=0.7/R

R2, R3, R4 tworza dzielnik napiecia-od ich wartosci zalezy napiecie wyjsciowe, przypominam-ustawiac tak by dla jednego akku na wyjsciu bylo 4.2V:

dla 4.2V R2=1k a R4 ustawiamy napiecie precyzyjnie

Oczywiscie LM na radiator, Napiecie wejsciowe powinno byc co najmniej o 2,5V wyzsze od wyjsciowego, czyli 4,2V+2,5V=6.7V i wiecej, acz bez przesady...bo zagotujemy LM-a ;-)
Ostatnio zmieniony środa 09 sty 2008, 23:18 przez Calineczka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

Hoffer007 pisze:heh 30minut ładowania i miernik pokazuje 4,2V
chciałbym zwrócić uwagę ze napięcie na ładowanym aku rośnie szybko a pojemnosc znacznie wolniej, proponuje zobaczyć jak wygląda wykres ładowania w czasie od napiecia i pojemności oraz prądu ładowania
Hoffer007

Tak wczesniej było poskladane dla jednego aku.

Teraz poskladalem tak jak na schemacie "orginalnym" akumulatorki ładnie sie naładowały przez noc (5h) lm317 lekko cieply akusky prawie wcale na 2 aku mam idealnie 8,4v

Wczesniej z tym jednym ogniwem to przesadzilem bo mialem uszkodzony miernik ktory źle pokazywał.

Teraz jest już wszystko ok i chodzi jak należy.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Gratuluję!!! :mrgreen:
Nie ma to jak własne konstrukcje, prosto i skutecznie :wink: A ile satysfakcji...;-) :!:
Hoffer007

Taka mała ironia ;)?
Wiem że schemacik jest prosty i nie ma z czego sie cieszyć.

Ale teraz dręczy mnie takie pytanie:
Jaki schemat/ładowarka będzie najlepsza do ładowania 2 aku w samochodzie?
Trzeba zwrócic uwage na to że prąd wejściowy będzie zmienny.

Ale wydaje mi sie ze wystarczyło by zastosować stabilizator 7812 i można nawet podłaczyc tą ładowarke co teraz poskladałem?
Dobrze myśle?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

A ja uważam że jest się z czego cieszyć!
I to zadna ironia, kazde urzadzonko zmajstrowane własnymi rencyma to cegiełka do wiekszego doswiadczenia. Nawet taki prosty schemacik moze nie wyjsc!
Moim zdaniem smialo mozesz to podlaczac do samochodu bez zadnych dodatkowych stabilizatorow.Dwa akkusy to szeregowo, rozumiem?Przygladales sie tej witrynce dokladniej?Tam jest wersja ladowarki z przelacznikami pradow ladowania i ilosci akkusow, moze teraz warto tak rozbudowac ukladzik...jeszcze jest sygnalizacja na ledzie...z tego co pamietam...
Hoffer007

Panowie powiedzcie mi jeszcze jaka ładowarka bedzie najmniejsza i najlepsza pod 220V?
Na 2*18650 szeregowo, te na lm317 sa fajne ale w domu jak mam zasilacz 12v a jak bym gdzies jechal czy cos to przyda sie jeszcze taka malutka pod 220V w miare jak naj mniej elementów :)

Pozdrawiam

[ Dodano: Nie Sty 27, 2008 6:54 pm ]
A jeszcze jedno:
Bo widze ze na DX sa magnesiki do ładowarek czy ogniw :)
Chcial bym jeszcze zapytac czy moge przylutowac kabelki do magnesow z dysku twardego :D ? i te magnesiki "przyklejac" do ogniw? nie bedzie to ogniwą przeszkadzało?
Awatar użytkownika
woli

Post autor: woli »

Raczej mało prawdopodobne by Ci się to udało, chyba, że teraz robią magnesy z czegoś innego. Myślę, że będzie lepiej jak zawiniesz te magnesiki w cienką blaszkę miedzianą i dopiero do tej blaszki dasz kabelki. W ostateczności wykorzystaj jakąś ładną puszkę po konserwach :cool:
Inter cuncta leges,et percontabere doctos ...
Hoffer007

Z lutowaniem to sobie dam rade ;)

Tylko czy magnes nie przeszkadza akusą?

Mam taką ładowarke telefoniczna (nie wiem jaki model)
ale daje 10V 500ma bedzie sie nadawac pod lm317 ?
Czy moze cos lepszego wymyslimy? :D
c++

Post autor: c++ »

Hoffer007 pisze:Tylko czy magnes nie przeszkadza akusą?
Nie.
ODPOWIEDZ