Prąd "czuwania" w BLF Q8
Prąd "czuwania" w BLF Q8
Witajcie.
Miałem słaby miesiąc i moja BLF Q8 przeleżała tyle samo czasu w szufladzie w trybie blokady (4x klik). Dziś odkopałem latareczkę i ku mojemu zdziwieniu - brak światła! Wyjąłem ogniwa a tam... uwaga... 0.6V na każdym. O mało nie spadłem z krzesła.
Wrzuciłem je szybko do Opusa, celem reanimacji i tak:
- napięcie na starcie: 0.6V
- napięcie po 5 sekundach: 2V
- napięcie po 5 minutach: 3.1V
Finalnie naładowały się po jakichś 3 godzinach, zrobiłem im test na Opusie. Po kolejnych 4 godzinach Opus pokazał ich wcześniej zmierzoną pojemność, około 2100mAh. O co tu chodzi? Nie zepsuły się? Czy to ja mam jeszcze przewidzenia po chorobie?
2 pozostałe egzemplarze ogniw z tej samej partii służą w moich innych latarkach, w H03 wystarcza na około 5 godzin pracy, w WF-502b używanej bardzo sporadycznie jeszcze nie udało mi się ogniwa rozładować.
Ogniwa jak na razie ładują się po sprawdzeniu, nie mierzyłem jeszcze poboru prądu w stanie blokady. Czy ktoś się spotkał z podobnymi przypadłościami?
Miałem słaby miesiąc i moja BLF Q8 przeleżała tyle samo czasu w szufladzie w trybie blokady (4x klik). Dziś odkopałem latareczkę i ku mojemu zdziwieniu - brak światła! Wyjąłem ogniwa a tam... uwaga... 0.6V na każdym. O mało nie spadłem z krzesła.
Wrzuciłem je szybko do Opusa, celem reanimacji i tak:
- napięcie na starcie: 0.6V
- napięcie po 5 sekundach: 2V
- napięcie po 5 minutach: 3.1V
Finalnie naładowały się po jakichś 3 godzinach, zrobiłem im test na Opusie. Po kolejnych 4 godzinach Opus pokazał ich wcześniej zmierzoną pojemność, około 2100mAh. O co tu chodzi? Nie zepsuły się? Czy to ja mam jeszcze przewidzenia po chorobie?
2 pozostałe egzemplarze ogniw z tej samej partii służą w moich innych latarkach, w H03 wystarcza na około 5 godzin pracy, w WF-502b używanej bardzo sporadycznie jeszcze nie udało mi się ogniwa rozładować.
Ogniwa jak na razie ładują się po sprawdzeniu, nie mierzyłem jeszcze poboru prądu w stanie blokady. Czy ktoś się spotkał z podobnymi przypadłościami?
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
-
A nominalnie jaką mają te ogniwa pojemność? Ja zauważyłem, iż rozładowane ogniwo prawie do zera. Jak się szybko naładuje, to w sumie nie ma spadku pojemności. Natomiast jak poleży dłuższy czas tak rozładowany. To niestety traci sporo pojemności. Kiedyś zostawiłem lampkę rowerową włączoną. I tak stała ponad tydzień. Z ogniw zostało z 20% pojemności po reanimacji.
No właśnie miały po 2100-2200mAh. Nic nie spadło, niektóre zanotowały nawet minimalny wzrost pojemności (50-100mAh)... To wszystko to dane z Opusa, teraz zastanawiam się czy w ogóle wiarygodne po tym incydencie. jak będzie okazja to sprawdzę je w prawdziwym użyciu.
A ile leżały w latarce w stanie śmierci klinicznej też nie wiem. Odłożyłem ją tam sprawną ponad miesiąc temu...
A ile leżały w latarce w stanie śmierci klinicznej też nie wiem. Odłożyłem ją tam sprawną ponad miesiąc temu...
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
Moja BLF Q8 pobiera nieco ponad 120 uA z podświetlonym przyciskiem i między 20, a 30 uA w trybie blokady. To 100 razy mniej niż Skilhunt H03 przy 4x pojemniejszym zasilaniu. Mówię z głowy, bo mierzyłem dawno, ale mówimy o prądach tego rzędu. To są tak małe wartości, że jakiekolwiek obliczenia czasu pracy na 4x 18650 mijają się z celem. Jeśli po miesiącu rozładowały Ci się ogniwa to chyba coś z Twoją latarką albo ogniwami jest nie tak. Może to zależy od partii produkcyjnej, ale niski pobór prądu wyłączonej latarki od początku był podawany jako zaleta BLF Q8. Koniecznie zmierz prąd w swojej. Zdecydowanie nie jest to normalne i nie powinno tak być.
Pozdrawiam
Jak się akku w miarę szybko podładuje to prawie że nie ma skutków ubocznych. I mówię to na przykładzie baterii do roweru złożonej ze 120 ogniw 18650. Z własnej winy doprowadziłem do stanu gdy napięcie na całej baterii wyniosło 0,2V, ale po naładowaniu małym prądem śmigałem na baterii jeszcze cały sezon letni.
Spadek pojemności był widoczny, ale w tej sytuacji ogniwa miały po 0V.
Spadek pojemności był widoczny, ale w tej sytuacji ogniwa miały po 0V.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
I wyszło w trybie blokady 11,6mA, z podświetlonym przyciskiem 16mA i po chwili też 11,6mA (przycisk świecił dalej). Najniższy tryb - 17mA. Czyli latarka ma jakiś problem. Badałem przy użyciu tylko jednego ogniwa i multimetrem, któremu ufam (BETA 1760/A)...
-
W środku sterownik trochę uciapany kalafonią, gdzieniegdzie kropelki cyny i jakieś okruchy. Kondensator C1 na zdjęciu wygląda dziwnie (jakby pęknięty), normalnie tego nie widać, ale za to od góry lepiej widać czerwono-fioletowy nalot. Spalony? Przegrzany? Zdjęcia całości poniżej.
Kondensator nie wygląda źle. Zaczął bym od porządnego umycia sterownika w wanience ultradźwiękowej albo przynajmniej pędzelkiem w izopropanolu, szczególnie Q1 i U1.
Później ew wylutowanie D3 i pomiar prądu całego sterownika i samego procesora (amperomierz wpięty w miejsce wylutowanej diody D3). Niemniej często samo mycie czyni cuda lub raczej te "cuda" eliminuje.
Później ew wylutowanie D3 i pomiar prądu całego sterownika i samego procesora (amperomierz wpięty w miejsce wylutowanej diody D3). Niemniej często samo mycie czyni cuda lub raczej te "cuda" eliminuje.
Izopropanol niekoniecznie chciał rozpuszczać tą "kalafonię", czy cokolwiek to było... podrapałem wykałaczką gdzie trzeba i w końcu zeszło. Przerwy między układami tak samo. Niestety dalej jest 11.6mA.
Na diodę poświęcę chyba cały nowy dzień, bo takiego maleństwa i tak ciasno jeszcze nie lutowałem.
PS: schemat dla potomnych: http://budgetlightforum.com/comment/1194313#comment-1194313
EDIT: Co tam robi AMC7135, skoro jest mosfet?
Na diodę poświęcę chyba cały nowy dzień, bo takiego maleństwa i tak ciasno jeszcze nie lutowałem.
PS: schemat dla potomnych: http://budgetlightforum.com/comment/1194313#comment-1194313
EDIT: Co tam robi AMC7135, skoro jest mosfet?
Poważnie? Ten mosfet realizuje jakieś tryby? Bez pomiaru prądu się otwiera? To troche kiepski ten driver
Najprostsza droga do upływności w tym układzie to faktycznie C1. Chyba, że coś uC ze snu wybudza... Jakby mosfeta strzeliło to by się led pewnie lekko tlił....
Chętnie bym pogrzebał tam multimetrem.
Najprostsza droga do upływności w tym układzie to faktycznie C1. Chyba, że coś uC ze snu wybudza... Jakby mosfeta strzeliło to by się led pewnie lekko tlił....
Chętnie bym pogrzebał tam multimetrem.