Tester ogniw

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
xo83

Post autor: xo83 »

Dziubek pisze: Nie czytaj co jest na stronach, tylko sprawdzaj kartę katalogową ogniwa

http://www.omnitron.cz/download/datashe ... 8650PF.pdf

2.5V.
Jeszcze takie pytanie; w/w ogniwo według katalogu powinno mieć pojemność 2900 mAh i zostać
rozładowane do 2,5V i tak też ustawiłem na mierniku. Wynik jaki mi wyszedł to 2731 mAh i rozładowało go do 3,07V. Dlaczego go nie rozładowało do zadeklarowanej pojemności?

P.S. Czy warto dokupić tester wewnętrznej rezystancji?
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Trzeba by podłączyć dodatkowo miernik podczas rozładowywania. I porównać napięcia. Tylko jakiś dobry, skalibrowany multimetr.
xo83

murgrabia1410 pisze:Trzeba by podłączyć dodatkowo miernik podczas rozładowywania. I porównać napięcia. Tylko jakiś dobry, skalibrowany multimetr.
Dzięki za odpowiedź, ale napisałeś co zrobić aby zmierzyć a pytałem czy warto kupić taki miernik... a przy okazji zapytam co ewentualnie mi da zmierzenie rezystancji. Może trochę duża ilość pytań, ale jak nie tu to gdzie...
I dodatkowe pytanie ;) Jako że mam trochę tych ogniw to napiszcie jeszcze czy dobrze je sprawdzam- w innym poście jeden z forumowiczów napisał, że jeżeli używane ogniwo wskazuje poniżej 2,8V to jest już duże ryzyko ładowania go a poniżej 2V to już ekstremalne ryzyko. Mierzę właśnie te ogniwka i niektóre wskazują 2,3V inne 1,8V a jeszcze inne 0,11V. Czy te poniżej 2,8V oddawać do utylizacji czy próbować je reanimować. Dodam, że ładuje je ładowarką Nitecore D4
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

xo83 pisze: Jeszcze takie pytanie; w/w ogniwo według katalogu powinno mieć pojemność 2900 mAh i zostać
rozładowane do 2,5V i tak też ustawiłem na mierniku. Wynik jaki mi wyszedł to 2731 mAh i rozładowało go do 3,07V. Dlaczego go nie rozładowało do zadeklarowanej pojemności?

P.S. Czy warto dokupić tester wewnętrznej rezystancji?
Zapewne rozładowało go do momentu spadku napięcia do ustawionego poziomu, a po zdjęciu obciążenia napięcie wzroslo ponownie.
xo83

endrju1 pisze: Zapewne rozładowało go do momentu spadku napięcia do ustawionego poziomu, a po zdjęciu obciążenia napięcie wzroslo ponownie.
OK, udało mi się też zorientować. A jak z tymi napięciami.
Teraz ładuje 1 samsunga który miał 2.71V- można takiego próbować reanimować, noi
mam chyba jakieś SANYO które miały około 3,5V i podczas ładowania wszystko było w porządku, ale pod koniec ładowania jak już było 4,18V dosyć długo ładowarka próbowała nabić do tych 4,20V, ale zaczęły się dosyć mocno grzać. Nie były gorące, ale mocno ciepłe. Czy czekać aby ładowarka nabiła do tych 4,20V czy one też już raczej do utylizacji?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ