Witam nazywam się Adam, piszę pierwszy post.
Zakupiłem sobie xhp70 6v z polskiego znanego sklepu z diodami, wygląda na orginalną, problem w tym ,że zasilając ją 6v z zasilacza warsztatowego dioda pobiera tylko 1,2a, swoje parametry czyli prąd 4,8a uzyskuje dopiero przy napięciu 7.2v. Czy taka tolerancja błędu jest w porządku? podstawka pcb to star miedziany 20mm, dioda jest zamontowana na miedzianym radiatorze procesora z chłodzeniem aktywnym, do jakich wartości mogę bezpiecznie podnieść tą diode ? oczywiście też żeby popracowała choć 700h. Dodam że, po godzinie świecenia 7,2v 4,8a radiator jest zimny. Mam wątpliwości również do podstawki pcb jest to taka -
Czy zmienić ją / przerobić, czy może da się z nią żyć? ostatnie pytanie, co dałby mi dedome tej diody?
edit: nie napisałem w jakim celu jest ta dioda, przerabiam projektor z lampą na diodę.
xhp70 problem napięciowy
xhp70 problem napięciowy
Ostatnio zmieniony sobota 31 mar 2018, 18:03 przez adamhood, łącznie zmieniany 1 raz.
Projektor przerobiony, ostatecznie użyłem xhp35 hi podkręconą na 2,2A z kolimatorem 5st, dała bardziej skupione światło niż xhp70, efekt bardzo fajny jak się dobrze zogniskuje diodę. Chłodzona jest pasywnie radiatorem miedzianym z komputera. Pozdrawiam, jak ktoś się interesuje mogę zamieścić wideo z efektem końcowym.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 16 kwie 2018, 05:57 przez adamhood, łącznie zmieniany 1 raz.