własny kwadraciak

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
mckey5

własny kwadraciak

Post autor: mckey5 »

Witam,
Chciałbym sobie zbudować własną latarkę rowerową tak zwany kwadraciak i w tej kwestii mam do was kilka pytań. Oto co sobie jak na razie zaplanowałem:

-standardowy kwadriaciak(dwa profile aluminiowe 21,6mm x 50mm starczy?)

-kolimator, upatrzyłem sobie CRS-O plus do tego CRS-M

-dwie diody LED XR-E R2

-zasilanie, tutaj chciałbym 4 x NiMH (mam w domu 4 takie o pojemności 2500mah, chciałem zrobić w końcu z nich uźytek)

-driver, tutaj kompletnie zgłupiałem, 3 dzień przeglądam i sam już nie wiem i głównie o ten element mej budowy mam pytanie, jako że akumulatorki NiMH mają niskie napięcie wiec wnioskuje że potrzebna mi jest przetworniczka step-up. Jaką wybrać, aby miała tak 3-4 tryby świecenia same ciągłe i aby obsłużyła mi te dwie diody tak na poziomie max. 1A każda ? Do tego jaki przycisk użyczyć aby te tryby ładnie wybierać?
Dzięki za wszelką pomoc :wink:
Wszyscy mają podpis, ma i ja:)
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

mckey5 pisze:-kolimator, upatrzyłem sobie CRS-O plus do tego CRS-M
do CRS-O od CRS-M lepszy będzie jakiś na zasięg (np. CRS-D)
mckey5 pisze:driver, tutaj kompletnie zgłupiałem, 3 dzień przeglądam i sam już nie wiem i głównie o ten element mej budowy mam pytanie, jako że akumulatorki NiMH mają niskie napięcie wiec wnioskuje że potrzebna mi jest przetworniczka step-up.
Niekoniecznie musi być step-up, możesz przecież zastosować driver osobno dla każdej diody albo połączyć diody równolegle (uwaga: diody muszą wtedy mieć jednakowe napięcia przewodzenia przy danym prądzie) wtedy dać 1 driver ale o większym prądzie np. http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=524 .
Można też zrobić driverek z układzików AMC7135 (każdy daje około 350mA więc żeby zasilić 2 diody prądem 1A w każdą potrzebowałbyś 6sztuk) i zależnie od zapotrzebowania na jasność używać x/6 AMC7135
mckey5 pisze:i aby obsłużyła mi te dwie diody tak na poziomie max. 1A każda ?
z 4 AA 2500mAh 1,2V uda się wycisnąć najwyżej 12Wh. Jedna dioda 1A i np 3,6V ma 3,6W więc 2 to 7,2W do tego dochodzi jeszcze sprawność przetwotnicy (zakładając 80%) 7,2W/80%=9W więc jeżeli by to działało to tylko 12Wh/9W=1,33h = 1h 20min czyli nie wiele (a w praktyce pewnie jeszcze krócej bo obciążane dużym prądem aku oddają mniej energii niż takie same obciązane mniejszym prądem).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
toms_

Re: własny kwadraciak

Post autor: toms_ »

mckey5 pisze: -standardowy kwadriaciak(dwa profile aluminiowe 21,6mm x 50mm starczy?)
Kolimator ma coś koło 22mm, musisz mieć takie rurki, żeby wewnętrzny wymiar był 22mm. Taki warunek spełniają np. profile 25x25x1.5mm. Możesz wtedy zbudować dwie pojedyncze lampki i do kazdej wsadzić oddzielny sterownik.

-driver, tutaj kompletnie zgłupiałem, 3 dzień przeglądam i sam już nie wiem i głównie o ten element mej budowy mam pytanie, jako że akumulatorki NiMH mają niskie napięcie wiec wnioskuje że potrzebna mi jest przetworniczka step-up. Jaką wybrać, aby miała tak 3-4 tryby świecenia same ciągłe i aby obsłużyła mi te dwie diody tak na poziomie max. 1A każda ? Do tego jaki przycisk użyczyć aby te tryby ładnie wybierać?
Dzięki za wszelką pomoc :wink:
Kiepskie masz to zasilanie, bo zakładając szeregowe połączenie akumulatorów (żeby mieć na wyjściu 4.8V), z każdej baterii będziesz ciągnął ~2A. Nie wróży to dobrze czasowi świecenia. Ale jak już się zdecydowaleś to przy takim napięciu potrzebujesz jakiegoś drivera step down z przetwornicą.
Tutaj jest trochę do wyboru:
http://sklep.ledim.pl/
a jak chcesz taniej, to może coś z DX albo KAI, ale tam zbyt dużego wyboru też nie ma, jeśli chodzi o przetwornice. Jest sporo driverów z liniową stabilizacją, ale przy takim zasilaniu to raczej średni pomysł (za dużo strat).
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

driver od Edima będzie bardzo ok- ale potrzebujesz min 5xAA najlepiej z 6- inaczej nie odpalisz w trybie max, ahha- i dobry koszyk do nich
Awatar użytkownika
mckey5

Post autor: mckey5 »

Witam, dzięki za tak szybką odpowiedź:)
Te akusy NiMH to planuję jak na razie jako rozwiązanie tymczasowe zastosować, teraz przy zimie to i tak za dużo to nie będę jeździć a w przyszłości na pewno zechcę przerzucić się na Lit-Jony - po kalkulacjach wychodzi, że są dużo wydajniejsze niż zwykłe akumulatorki.
Niekoniecznie musi być step-up, możesz przecież zastosować driver osobno dla każdej diody albo połączyć diody równolegle (uwaga: diody muszą wtedy mieć jednakowe napięcia przewodzenia przy danym prądzie) wtedy dać 1 driver ale o większym prądzie np. http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=524 .
Można też zrobić driverek z układzików AMC7135 (każdy daje około 350mA więc żeby zasilić 2 diody prądem 1A w każdą potrzebowałbyś 6sztuk) i zależnie od zapotrzebowania na jasność używać x/6 AMC7135
na razie wolałbym nie stosować "łączonych" takich rozwiązań, wolę jak wszystko jest w jednej całości

do CRS-O od CRS-M lepszy będzie jakiś na zasięg (np. CRS-D)
ok, dzięki wezmę to pod uwagę, chyba zakupię te dwa moje + twój i wtedy w terenie zobacze jak to wygląda

Kolimator ma coś koło 22mm, musisz mieć takie rurki, żeby wewnętrzny wymiar był 22mm. Taki warunek spełniają np. profile 25x25x1.5mm. Możesz wtedy zbudować dwie pojedyncze lampki i do kazdej wsadzić oddzielny sterownik.
A czy da się tak spiłować delikatnie ten kolimator aby miał tak 18mm x 18 mm ? Mam dwa profile aluminiowe właśnie o takiej średnicy wewnętrznej.
driver od Edima będzie bardzo ok- ale potrzebujesz min 5xAA najlepiej z 6- inaczej nie odpalisz w trybie max, ahha- i dobry koszyk do nich
http://www.allegro.pl/item723346387_prz ... up100.html

http://www.allegro.pl/item745056835_reg ... _r105.html

A czy któraś z powyższych będzie dobra? Planuję na razie zasilić te dwie diody połączone równolegle(zakładam, że obydwie dostaną max. po 0,5A) z 4-6 NiNH, a potem zamienić zasilanie na 2-3 Lit-Jony i połączenie szeregowe diod? Dobrze myślę, że tak się da zrobić i będzie to dobrze współpracować?

Tak z ciekawości to można gdzieś dostać koszyki na 18650?
Czy takie 18650 są dobre?
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26247
i taka najprostrza ładowarka?
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13820

[/quote]
Wszyscy mają podpis, ma i ja:)
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

mckey5 pisze:
A czy da się tak spiłować delikatnie ten kolimator aby miał tak 18mm x 18 mm ? Mam dwa profile aluminiowe właśnie o takiej średnicy wewnętrznej.
Lepiej nie piłuj, naruszysz strukturę optyczną kolimatora i jego właściwości polecą na twarz.
Mam metr takiego profilu j.w. (w Casto krótszych odcinków nie sprzedają). Jak nie masz u siebie to utnę 15cm i ci wyślę. Daj znać na PW.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

mckey5 pisze:
http://www.allegro.pl/item723346387_prz ... up100.html

http://www.allegro.pl/item745056835_reg ... _r105.html

A czy któraś z powyższych będzie dobra?
To są właśnie drivery od Edima :-)
pierwszy ma kilka trybów zmienianych przez odłączanie zasilania włącznikiem
drugi ma 2 tryby które można zmieniać np. włącznikiem 3 pozycyjnym
mckey5 pisze: Planuję na razie zasilić te dwie diody połączone równolegle(zakładam, że obydwie dostaną max. po 0,5A) z 4-6 NiNH
Dostaną po 0,5A tylko wtedy gdy będą miały identyczne Vf (napięcie przewodzenia przy danym prądzie), w przypadku dużej różncy Vf jedna może dostawać np 0,8A a druga 0,2A itp. :(
mckey5 pisze:, a potem zamienić zasilanie na 2-3 Lit-Jony i połączenie szeregowe diod? Dobrze myślę, że tak się da zrobić i będzie to dobrze współpracować?
Tak :-)
Pozdrawiam
matej

Post autor: matej »

Piotrek K. pisze:Dostaną po 0,5A tylko wtedy gdy będą miały identyczne Vf (napięcie przewodzenia przy danym prądzie), w przypadku dużej różncy Vf jedna może dostawać np 0,8A a druga 0,2A itp.
Trzeba by mieć pecha, żeby trafić taki skrajny zestaw. Przy tej samej partii produkcyjnej, to nawet chyba mało prawdopodobne. Zresztą zawsze można poprosić sprzedającego, żeby przed wysyłką wybrał takie egzemplarze o podobnym Vf. Ja mam 2 lampki z równoległym połączeniem diod (jedna para to Q3, druga to Q4, kupione od Edima) i różnica prądów nie przekracza kilku %. I nie prosiłem sprzedającego o selekcję.
Pozdrawiam

Maciej
ODPOWIEDZ