Charsoon Antimatter 300W 20A Built-in AC DC zatrzymany
Charsoon Antimatter 300W 20A Built-in AC DC zatrzymany
Witam
Jest problem, urząd celny zatrzymał w/w ładowarkę i nie chce zwolnić dopóki nie dostarczę deklaracji CE. Ktoś już przerabiał taki temat ? Zakup był na Banggood.
Jest problem, urząd celny zatrzymał w/w ładowarkę i nie chce zwolnić dopóki nie dostarczę deklaracji CE. Ktoś już przerabiał taki temat ? Zakup był na Banggood.
http://www.charsoon.com/contact_us
Napisz tutaj i poproś o deklarację.
Napisz tutaj i poproś o deklarację.
Próbowałeś pisać na service@Charsoon.com ? Taki adres jest w stopce strony.
To chyba jest wymóg na wprowadzenie towarów na rynek europejski? Poza tym, skoro na ładowarce jest jest oznakowanie "Conformité Européenne", to i deklarację zgodności taki produkt posiadać musi, bo na jej podstawie oznakowanie to jest nadawane.
To chyba jest wymóg na wprowadzenie towarów na rynek europejski? Poza tym, skoro na ładowarce jest jest oznakowanie "Conformité Européenne", to i deklarację zgodności taki produkt posiadać musi, bo na jej podstawie oznakowanie to jest nadawane.
Przy urządzeniach zasilanych z sieci to już musi być. Do iluś tam woltów jest to zwolnione. Ogólnie jest to mocno zagmatwane, a wiem to bo bawiłem się kiedyś z importem produktów i nasze przepisy są mocno nie zgodne. W skrócie, można tak manipulować prawem że produkt będzie, lub nie, wymagał deklaracji zgodności. Widzi mi się kontroli.ptja pisze:Podali podstawę prawną żądania?
pietros Na ładowarce jest China Export. Przynajmniej na modelu 250W. Przy CE MARK znak C i E jest oddalony od siebie, w tym przypadku jest blisko (przynajmniej u mnie).
https://www.chinskiraport.pl/blog/impor ... czenie-ce/
@pietros , a tego adresu email nie zauważyłem, już do nich piszę. Dzięki.
Przy okazji uwaga, wziąłem transport Expedited Shipping Service bo był za darmo i szybka dostawa. Fakt 4 dni od zamówienia i już jest na cle. Przewoźnik to TNT który wszystkie przesyłki z poza UE z automatu daje na cło. żeby było ciekawiej za standardową wysyłkę Air Parcel Register krzyczą 35,55 zł.
Przy okazji uwaga, wziąłem transport Expedited Shipping Service bo był za darmo i szybka dostawa. Fakt 4 dni od zamówienia i już jest na cle. Przewoźnik to TNT który wszystkie przesyłki z poza UE z automatu daje na cło. żeby było ciekawiej za standardową wysyłkę Air Parcel Register krzyczą 35,55 zł.
Ostatnio zmieniony środa 14 mar 2018, 12:47 przez gregorek, łącznie zmieniany 1 raz.
No tak urządzenia zasilane z sieci łapią się pod dyrektywę niskonapięciową.Dziubek pisze:Przy urządzeniach zasilanych z sieci to już musi być. Do iluś tam woltów jest to zwolnione. Ogólnie jest to mocno zagmatwane, a wiem to bo bawiłem się kiedyś z importem produktów i nasze przepisy są mocno nie zgodne. W skrócie, można tak manipulować prawem że produkt będzie, lub nie, wymagał deklaracji zgodności. Widzi mi się kontroli.
pietros Na ładowarce jest China Export. Przynajmniej na modelu 250W. Przy CE MARK znak C i E jest oddalony od siebie, w tym przypadku jest blisko (przynajmniej u mnie).
https://www.chinskiraport...-oznaczenie-ce/
Co do samego oznakowania, nawet jeżeli jest to china export, to sądzę, że producent nie będzie miał problemu z wystawieniem deklaracji zgodności.
Gdzieś nawet widziałem, że jakiś chiński producent wystawił na towar certyfikat "D.U.P.A" na prośbę kupującego.
Mały update
MajnFriendy oczywiście olały moją prośbę o przesłanie świadectwa ale po wymianie maili z składem celnym TNT mam taki status przesyłki:
15 March 2018 18:19 Wypedy Road Hub Przesyłka została zwolniona przez urząd celny
Jak będę miał w łapkach ładowarkę opiszę krok po kroku co się działo z przesyłką. Oczywiście VAT do zapłacenia.
MajnFriendy oczywiście olały moją prośbę o przesłanie świadectwa ale po wymianie maili z składem celnym TNT mam taki status przesyłki:
15 March 2018 18:19 Wypedy Road Hub Przesyłka została zwolniona przez urząd celny
Jak będę miał w łapkach ładowarkę opiszę krok po kroku co się działo z przesyłką. Oczywiście VAT do zapłacenia.
A co im napisałeś ?
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Ładowarka jest już u mnie, trochę nerwów było ale się udało. Tak więc po kolei co i jak. Zamówienie na BG złożone 09.03.2018. Od tego momentu śledzenie przesyłki wygląda następująco:
16 March 2018 12:34 Warsaw Przesyłka dostarczona w dobrym stanie
16 March 2018 6:55 Warsaw Przesyłka zostanie wkrótce doręczona przez Kuriera
16 March 2018 3:46 Warsaw Przesyłka jest teraz w magazynie znajdującym się najbliżej adresu dostawy
15 March 2018 14:10 Wypedy Road Hub Odprawa celna w toku
14 March 2018 19:33 Wypedy Road Hub Opóźniona odpowiedź agencji rządowej lub urzędu celnego
14 March 2018 13:49 Wypedy Road Hub Odprawa celna w toku
14 March 2018 12:52 Wypedy Road Hub Oczekuje na instrukcje celne od odbiorcy
13 March 2018 16:19 Wypedy Road Hub Odprawa celna w toku
13 March 2018 14:22 Wypedy Road Hub Przesyłka dostarczona do magazynu TNT
13 March 2018 8:26 Warsaw Przesyłka jest teraz w magazynie znajdującym się najbliżej adresu dostawy
12 March 2018 23:54 Liege Euro Hub Przesyłka w transporcie
12 March 2018 23:44 Liege Euro Hub Przesyłka jest teraz w magazynie znajdującym się najbliżej adresu odbioru
12 March 2018 23:44 Liege Euro Hub Przesyłka jest procesowana w magazynie TNT
12 March 2018 22:54 Liege Euro Hub Dostawa dostarczona do punktu połączeniowego
12 March 2018 11:39 Wypedy Road Hub Skontaktowano się z odbiorcą w celu uzyskania instrukcji w zakresie odprawy
12 March 2018 8:58 Wypedy Road Hub Rozpoczęto wstępną odprawę celną
11 March 2018 5:48 Hong Kong Przesyłka w transporcie
11 March 2018 1:02 Hong Kong Dostawa dostarczona do punktu połączeniowego
10 March 2018 22:48 Shenzhen Gateway Przesyłka w transporcie
10 March 2018 22:46 Shenzhen Gateway Dostawa dostarczona do punktu połączeniowego
10 March 2018 17:03 Guangzhou Depot Przesyłka w transporcie
10 March 2018 14:00 Guangzhou Depot Przesyłka w transporcie
10 March 2018 13:43 Guangzhou Depot Przesyłka jest teraz w magazynie znajdującym się najbliżej adresu odbioru
10 March 2018 13:15 Guangzhou Depot Przesyłka odebrana pod adresem odbioru
Transport błyskawiczny gorzej z celnikami. A historia była taka:
12.03.2018 południe (przesyłka jest w drodze do Belgii) - dzwoni pani z agencji celnej TNT z info że spodziewają się przesyłki z Chin i podlega ona odprawie, prosi o podanie adresu mailowego celem wysłana dokumentów celnych. Podaję i dostaję trzy kwity do wypełnienia:
1. Upoważnienie do działania w charakterze przedstawiciela pośredniego / bezpośredniego
2. Oświadczenie dla organu celnego
3. Oświadczenie metki
Wypełniłem pierwsze dwa ignorując trzeci podając prawdziwe dane - nazwa towaru (Ładowarka do akumulatorów), cena, czy jest to urządzenie elektryczne (TAK) i inne dane personalne. Dodatkowo ściągnąłem z BG invoice i cały ten majdan wysłałem do pani z TNT.
Tego samego dnia znowu telefon z agencji celnej że tak się nie da, tak nie może być. Otóż na dokumencie który wysłałem im jako dowód zakupu z BG koszt transportu widnieje 0,00 zł. Musi być jakiś koszt bo to i tamto niezgodne z wzorcem faktury jakiej tam itd itp i nie ważne że cena zakupu zawiera koszty transportu. Wyszło na to że są dwa rozwiązania:
1. Chińczyk przysyła mi nowy dowód zakupu z wyszczególnionym osobno kosztem transportu (nierealne)
2. Doliczają do wartości celnej swój koszt transportu w wys. 75,00 zł.
Trudno, biorę opcję 2 - dodatkowe 17,25 zł do zapłacenia przy odbiorze.
14.03.2018 - dostaję kolejnego maila od TNT że urząd celny odrzucił zgłoszenie i wymagają info co to za ładowarka do czego jaka moc i koniecznie ...piiii... certyfikat CE bo inaczej zero odprawy. Piszę do majfierdów czyli producenta i BG z prośbą o certyffikat. Niestety zero odpowiedzi.
15.03.2018 - czarne chmury widzę ale podejmuje próbę z kolejnym mailem do TNT i piszę im co następuje:
"przedmiotowa ładowarka jest ładowarką"modelarską" przeznaczoną do ładowania większości akumulatorów konsumenckich. Moc 300W. Urządzenie zostało zakupione na potrzeby własne. Urządzenie jest opatrzone znakiem CE trwale naniesionym na obudowę"
I do tego tekstu wysłałem im dokładnie to samo foto które zamieściłem kila postów wyżej.
Ok. 19 patrzę na status przesyłki i hurra - zwolnione przez urząd celny.
Jeszcze taka ciekawostka: na SAD który dostałem urząd celny wpisał jako towar ZASILACZ DO AKUMULATORÓW KONSUMENCKICH OZNACZONY SYMBOLEMEM CE
Przesyłka była otwierana, chyba naprawdę sprawdzali ten nadruk CE.
I to by było na tyle, idę piłować obudowę.
[/i]
16 March 2018 12:34 Warsaw Przesyłka dostarczona w dobrym stanie
16 March 2018 6:55 Warsaw Przesyłka zostanie wkrótce doręczona przez Kuriera
16 March 2018 3:46 Warsaw Przesyłka jest teraz w magazynie znajdującym się najbliżej adresu dostawy
15 March 2018 14:10 Wypedy Road Hub Odprawa celna w toku
14 March 2018 19:33 Wypedy Road Hub Opóźniona odpowiedź agencji rządowej lub urzędu celnego
14 March 2018 13:49 Wypedy Road Hub Odprawa celna w toku
14 March 2018 12:52 Wypedy Road Hub Oczekuje na instrukcje celne od odbiorcy
13 March 2018 16:19 Wypedy Road Hub Odprawa celna w toku
13 March 2018 14:22 Wypedy Road Hub Przesyłka dostarczona do magazynu TNT
13 March 2018 8:26 Warsaw Przesyłka jest teraz w magazynie znajdującym się najbliżej adresu dostawy
12 March 2018 23:54 Liege Euro Hub Przesyłka w transporcie
12 March 2018 23:44 Liege Euro Hub Przesyłka jest teraz w magazynie znajdującym się najbliżej adresu odbioru
12 March 2018 23:44 Liege Euro Hub Przesyłka jest procesowana w magazynie TNT
12 March 2018 22:54 Liege Euro Hub Dostawa dostarczona do punktu połączeniowego
12 March 2018 11:39 Wypedy Road Hub Skontaktowano się z odbiorcą w celu uzyskania instrukcji w zakresie odprawy
12 March 2018 8:58 Wypedy Road Hub Rozpoczęto wstępną odprawę celną
11 March 2018 5:48 Hong Kong Przesyłka w transporcie
11 March 2018 1:02 Hong Kong Dostawa dostarczona do punktu połączeniowego
10 March 2018 22:48 Shenzhen Gateway Przesyłka w transporcie
10 March 2018 22:46 Shenzhen Gateway Dostawa dostarczona do punktu połączeniowego
10 March 2018 17:03 Guangzhou Depot Przesyłka w transporcie
10 March 2018 14:00 Guangzhou Depot Przesyłka w transporcie
10 March 2018 13:43 Guangzhou Depot Przesyłka jest teraz w magazynie znajdującym się najbliżej adresu odbioru
10 March 2018 13:15 Guangzhou Depot Przesyłka odebrana pod adresem odbioru
Transport błyskawiczny gorzej z celnikami. A historia była taka:
12.03.2018 południe (przesyłka jest w drodze do Belgii) - dzwoni pani z agencji celnej TNT z info że spodziewają się przesyłki z Chin i podlega ona odprawie, prosi o podanie adresu mailowego celem wysłana dokumentów celnych. Podaję i dostaję trzy kwity do wypełnienia:
1. Upoważnienie do działania w charakterze przedstawiciela pośredniego / bezpośredniego
2. Oświadczenie dla organu celnego
3. Oświadczenie metki
Wypełniłem pierwsze dwa ignorując trzeci podając prawdziwe dane - nazwa towaru (Ładowarka do akumulatorów), cena, czy jest to urządzenie elektryczne (TAK) i inne dane personalne. Dodatkowo ściągnąłem z BG invoice i cały ten majdan wysłałem do pani z TNT.
Tego samego dnia znowu telefon z agencji celnej że tak się nie da, tak nie może być. Otóż na dokumencie który wysłałem im jako dowód zakupu z BG koszt transportu widnieje 0,00 zł. Musi być jakiś koszt bo to i tamto niezgodne z wzorcem faktury jakiej tam itd itp i nie ważne że cena zakupu zawiera koszty transportu. Wyszło na to że są dwa rozwiązania:
1. Chińczyk przysyła mi nowy dowód zakupu z wyszczególnionym osobno kosztem transportu (nierealne)
14.03.2018 - dostaję kolejnego maila od TNT że urząd celny odrzucił zgłoszenie i wymagają info co to za ładowarka do czego jaka moc i koniecznie ...piiii... certyfikat CE bo inaczej zero odprawy. Piszę do majfierdów czyli producenta i BG z prośbą o certyffikat. Niestety zero odpowiedzi.
15.03.2018 - czarne chmury widzę ale podejmuje próbę z kolejnym mailem do TNT i piszę im co następuje:
"przedmiotowa ładowarka jest ładowarką"modelarską" przeznaczoną do ładowania większości akumulatorów konsumenckich. Moc 300W. Urządzenie zostało zakupione na potrzeby własne. Urządzenie jest opatrzone znakiem CE trwale naniesionym na obudowę"
I do tego tekstu wysłałem im dokładnie to samo foto które zamieściłem kila postów wyżej.
Ok. 19 patrzę na status przesyłki i hurra - zwolnione przez urząd celny.
Jeszcze taka ciekawostka: na SAD który dostałem urząd celny wpisał jako towar ZASILACZ DO AKUMULATORÓW KONSUMENCKICH OZNACZONY SYMBOLEMEM CE
Przesyłka była otwierana, chyba naprawdę sprawdzali ten nadruk CE.
I to by było na tyle, idę piłować obudowę.
[/i]
To ile w końcu doszło Ci dopłacić ?gregorek pisze:Wyszło na to że są dwa rozwiązania: