Recenzja ładowarek Liitokala Lii-100 oraz Lii-202

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
bikerbo

Post autor: bikerbo »

Grigorij0 pisze:Proszę o informację w czym może tkwić problem?
Nie znam tego telefonu z autopsji, ale spróbowałbym wyłączyć opcję quick charge telefonie - może tutaj się coś "gryzie"
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zmieniaj też kable na inne. Wiele telefonów nie ładuje się, jeśli nie jest w stanie "zassać" więcej niż 1A. Inne mają swoje humory i nie działają i koniec. Mój przykład z życia - Iqos i ładuje się na wszystkim - zasilacze no-name 400 mA, oryginał 2A, ładowarki Samsunga, Nokii, HTC, kable no-name, podróbki, oryginalne, własnoręcznie wykonane, ale nie ładuje się na powerbanku Ruinovo. Po kilku miesiącach okazało się, że jednak może się ładować, ale bardzo powoli i tylko jednym z kabli jakie mam. Na żadnym innym nie startuje. Dlaczego ? Nikt nie wie.
ILPT
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

A nie jest tak że ten kabel ma faktycznie 4 żyły podłączone, a tamte mają tylko dwie, bądź odwrotnie ? Musiał byś sprawdzić miernikiem ciągłość połączenia. Jak możesz zrób test, chociaż by dla potomnych. Oczywiście to taka myśl "na szybko".
rafnov

Post autor: rafnov »

Dopatrzył się już ktoś różnicy między Lii-100 a Lii-100B?
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Było już pisane, Lii-100B nie ma funkcji power banku.
rafnov

Gdzieś mi to umknęło, dzięki za przypomnienie.
jatu44

Post autor: jatu44 »

To jeszcze w kwestii powerbanku. Nie wiem czy to tylko mój egzemplarz, ale wydajność jako powerbank słaba. Porównywałem Lii-100 z powerbankiem Miller ML106 na tym samym ogniwie (Sanyo NCR 18650GA). Lii oddała 2067 mAh, Miller 2392 mAh (przy obciążeniu 0,4A)
rafnov

Ma ktoś porównanie Li-100 do Skilhunt M2? Druga 3x droższa ale ma wbudowany zasilacz i można podłączyć kabelkiem "radiowym" bezpośrednio do gniazdka.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Weź lii 200, zawsze naładujesz 2szt akku, a zasilacz 5V każdy w tych czasach ma w domu.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
rafnov

Chodziło mi raczej o jakość tej ładowarki w porównaniu z Liitokala a także właśnie o możliwość uwolnienia od zewnętrzego zasilacza.
Apiezon

Post autor: Apiezon »

Witam wszystkich. Zakupiłem ładowarkę Lii-202 i zasilacz do niej 5V/2.1A. Wiem, że w specyfikacji podają, że powinno być 2A. Czy to ma jakieś znaczenie dla ładowanych ogniw lub samej ładowarki, czy też układ na wejściu sam pobiera tyle prądu ile mu potrzeba? Proszę o wasze opinie.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Ładowarka weźmie tyle amperów, ile jej potrzeba. Bez obaw.
flatron666

Post autor: flatron666 »

Witam.Przyszła do mnie Lii-202 z Ali i mam zamiar ładować nią ogniwa 18650 i 14500.Czy po włożeniu takiego ogniwa coś trzeba klikać tym przełącznikiem oprócz wyboru prądu ładowania,bo widzę że kliknięciem można zmieniać rodzaj ładowanego ogniwa.Sam już nie wiem czy w końcu ona sama automatycznie rozpoznaje rodzaje ogniw,czy coś jeszcze trzeba korygować.Instrukcji obsługi nie mam.
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Kontakt:

Post autor: @GUTEK@ »

Rozpoznaje automatycznie, ale na zasadzie albo 1.2V Ni-MH albo 3.7V Li-ion. Jak masz jakąś inną odmianę musisz wybrać samemu. Czyli jak masz standardowe ogniwa 3.7V nic nie ruszasz.
bruner

Post autor: bruner »

Witam wszystkich na forum :) To mój pierwszy wpis tutaj. Interesuje się elektroniką, ale z zawodu jestem prawnikiem. Prawda, że to trochę nietypowe.
Ad rem: Moja Lii-202 nie chce ładować w trybie PB. Próbowałem na 3 kablach USB, w tym jednym USB-C. Próbowałem ładować głośnik przenośny denona, Telefon na Qualcomm z funkcją Quick Charge 3.0 oraz kindle 3 paperwhite. Za każdym razem po kilku sekundach ladowania ładowarka wyłącza się i nic. Wpinałem w obwód Keweisi, ale pokazywało po chwili napięcie około 4V i koniec balu panno lalu :) Posiadam aku “japońskie“ z Aliexpress 18650, które na multimetrze pokazują napięcie: 4.12V i 4.18V, ale sprawdziłem przed chwilą i aku sa w trakcie ładowania. Co może być przyczyną braku ładowania urządzeń w trybie PB?
ODPOWIEDZ