Zabezpieczenia? akumulatorów 18650

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Zabezpieczenia? akumulatorów 18650

Post autor: jezjacek »

Posiadam szare Trusty 2500 zabezpieczone. Tylko, że zabezpieczenie działa przy rozładowaniu żarówką (6V/5W). Przy rozładowaniu w latarce z diodą P7 DD nie, dioda ledwie się żarzy (ok. 50 mA) po wyjęciu ogniwa napięcie wynosi 2,55 V i powoli rośnie.
Czyli w latarce to zabezpieczenie jest o kant ... Sprawdziłem tak 3 posiadane ogniwa, wszystkie działają (a właściwie nie działają) tak samo.
Czy to moja partia ogniw jest jakaś wadliwa, czy może zabezpieczenia wychwytują tylko duże obciążenia?
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Poswiec ta latarka jeszcze dluzej, u mnie miernik tez pokazuje ze zabazpieczenie dziala przewaznie przy 2,5V. Ile w tym prawdy i jaki blad ma miernik nie wiadomo. Przy wiekszym pradzie np 1A dosyc szybko spada od 2,8 do 2,5 wg mojego miernika i zabezpieczenie dziala.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Faktycznie przy 2,5 V zadziałało. Skąd więc te legendy, że zabezpieczenie wyłącza przy 2,75 i to że wszystko poniżej jest niebezpieczne dla akumulatora?
W każdym razie dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

wszystko zależy od poboru prądu. Mi przy dużym poborze odcina właśnie przy 2.75 (gdy używam sku 15880). Gdy używam df&cali nie wiem kiedy mi odcina bo nie mam tyle cierpliwości :P ale na pewno poniżej 2.6v
ODPOWIEDZ