Podziel się swoją radością 2
Przestała działać żarówka LED na GU10 z IKEA o wartości 16 zł. Przy okazji wizyty w sklepie poszedłem zapytać się czy jest gwarancja na źródła światła - jest 2 lata, no to wyciągam z torebki, że się zepsuło. Po chwili dostałem nową, bez paragonów cudowania i jakichkolwiek pytań.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Jak zadziałeś, żeby płaszczyzna szlifowania była prostopadła? Obudowa wkrętarki nie jest chyba na tyle "foremna", żeby bazować na jej płaszczyznach? Zastanawiałem się jak zapewnić pion (planuję zrobić wiertarkę kolumnową z wkrętarki i mechanizmu powiekszalnika), ale wygląda na to, że pomysł z wkręceniem tarczy (choć docelowo będzie wiertło) zapewni mi kąt i podkładkami ustawię obudowę równolegle do mechanizmu.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Ale to nie jest talerz przykręcony w uchwyt wkrętarki. On jest osadzony na własnej osi na dwóch łożyskach w osobnym mocowaniu. Wkrętarka nie jest przymocowana nawet na sztywno.
Największym problemem było wywiercenie prostopadłych otworów w talerzu pod oś i w mocowaniu pod łożyska - choć te drugie nie jest aż tak istotne. Problemem, bo nie mam wiertarki stołowej, więc połowę dnia kombinowałem jak to zrobić prosto, a potem jak to poprawić. Ostatecznie wyszło lekko krzywo, ale jak już miałem wszystko złożone to dłutem sobie te nierówności stoczyłem i wyprofilowałem talerz aby chodził prosto. Ustawienie reszty prostopadle już było łatwe. Papier przyklejam na rzep, więc jest to taka miękka podkładka, i poddaje się on lekko pod szlifowanym elementem. Można by go przykleić na sztywno ale nie mam zamiaru się z tym babrać przy każdej zmianie. Jeśli chodzi o mocowanie wkrętarki to ten drewniany klocek ma lekki skos, do tego nawaliłem termogluta i po prostu przykleiłem wkrętarkę zaciskając trytytkami. To jest wkrętarka "śmietnikowa" więc w końcu się do czegoś przyda
Największym problemem było wywiercenie prostopadłych otworów w talerzu pod oś i w mocowaniu pod łożyska - choć te drugie nie jest aż tak istotne. Problemem, bo nie mam wiertarki stołowej, więc połowę dnia kombinowałem jak to zrobić prosto, a potem jak to poprawić. Ostatecznie wyszło lekko krzywo, ale jak już miałem wszystko złożone to dłutem sobie te nierówności stoczyłem i wyprofilowałem talerz aby chodził prosto. Ustawienie reszty prostopadle już było łatwe. Papier przyklejam na rzep, więc jest to taka miękka podkładka, i poddaje się on lekko pod szlifowanym elementem. Można by go przykleić na sztywno ale nie mam zamiaru się z tym babrać przy każdej zmianie. Jeśli chodzi o mocowanie wkrętarki to ten drewniany klocek ma lekki skos, do tego nawaliłem termogluta i po prostu przykleiłem wkrętarkę zaciskając trytytkami. To jest wkrętarka "śmietnikowa" więc w końcu się do czegoś przyda
Zafundowałem sobie w domu prawdziwy światłowód w ofercie oczywiście chodzi o internet. Montaż 28 lutego, po godzinie wszystko ustawione i działa. Osiągana prędkość to 125 Mb pobierania i około 30 Mb wysyłania.
W piątek zobaczyłem że mam dziwnie lepszy zasięg LTE u siebie. Sprawdziłem prędkość na telefonie - pobieranie 145 MB i wysyłanie 45 Mb
W piątek zobaczyłem że mam dziwnie lepszy zasięg LTE u siebie. Sprawdziłem prędkość na telefonie - pobieranie 145 MB i wysyłanie 45 Mb
ILPT
Przydaje się w praktyce taka prędkość?skaktus pisze:Zafundowałem sobie w domu prawdziwy światłowód w ofercie oczywiście chodzi o internet. Montaż 28 lutego, po godzinie wszystko ustawione i działa. Osiągana prędkość to 125 Mb pobierania i około 30 Mb wysyłania.
Witam
No to... Po prawie miesięcznym kursie, na który chodziłem mimo przeziębienia, sporo wiedzy z dziedziny psychologi, dydaktyki, metodyki itp., dziś zdałem egzamin.
W tym wieku, to już nie czas na wkuwanie... ale się udało. Zdobyłem uprawnienia z zakresu praktycznej nauki zawodu. Teraz już oficjalnie, mogę "szkolić nowych", prowadzić okresowe szkolenia i pouczania.
Pozdrawiam
No to... Po prawie miesięcznym kursie, na który chodziłem mimo przeziębienia, sporo wiedzy z dziedziny psychologi, dydaktyki, metodyki itp., dziś zdałem egzamin.
W tym wieku, to już nie czas na wkuwanie... ale się udało. Zdobyłem uprawnienia z zakresu praktycznej nauki zawodu. Teraz już oficjalnie, mogę "szkolić nowych", prowadzić okresowe szkolenia i pouczania.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
W sumie to mam już wprowadzony światłowód do domu ale na razie nie widzę potrzeby podłączać.
Mam neostrade wszystko działa jak należy i jakoś nie widzę potrzeby na szybszy internet.
Co innego jakbym oglądał jakieś materiały w 4K online ale nawet nie mam sprzętu do takiej jakości. FHD śmiga zawsze bez zająknięcia.
Mam neostrade wszystko działa jak należy i jakoś nie widzę potrzeby na szybszy internet.
Co innego jakbym oglądał jakieś materiały w 4K online ale nawet nie mam sprzętu do takiej jakości. FHD śmiga zawsze bez zająknięcia.