Po wielu bólach udało mi sie w końcu poskładać do kupy maga na P7 mniej więcej mich oczekiwań. I tym samym podzielić sie owocem mojej pracy z innymi maniakami, którym być może ten post okaże sie pomocny.
Zastosowane graty oraz szacunkowa wycena:
- MagLite 2D srebrny - Gift od kumpla z UK'eja
- SSC P7 CSXOI - Kai 20$ = ~60 zł
- Driver D2FLex ( http://www.taskled.com/d2flex.html ) - Coś koło 85 zł (~26$) + 9xAMC7135 (ok20 zł)
- Reflektor - OP Metal z Kai -15$ = ~ niecałe 50 zł
- Heatsink - by Midi ~ 30 zł
- Akus to 26650 2,6 Ah, odzysk z baterii Hilti ~45 zł z przesyłka interes życia bo 32600 na kai OK 65 zł kosztował...
- Skrócenie maga oraz przetoczenie włącznika - Coś koło sześciopaka
Podstawowymi założeniami było maksymalne możliwe skrócenie maga przy zachowaniu jakiś tam walorów użytkowych, ponieważ obecny 2D P4 jest OK jak wychodzimy z domu i bierzemy do łapy, jednak ja częściej potrzebuje wsadzić latarkę w kieszeń bądź plecak i tutaj sie robia komplikacje. Oraz moc przynajmniej 2xP4 - I bardziej na odblasku OP niż SMO. Padło na zrobienie maga 1 li-ion - 1D na P7 wzorowanych na latarkach Chris'a MacClellan. + Solidny funkcjonalny driver, który sprawi ze latarka będzie miała sens.
Jak wygląda MagLite każdy wie...
Po usunięciu zbędnych elementów
Tutaj tez został włącznik przetoczony aby odsłonić sprężynę i zrobić parę mm więcej miejsca
Radiator Midi'ego
Modyfikacja włącznika na chwilowy.
Aby Jeszcze skrócić maga, oraz Aby włącznik nie był pół metra od głowicy jak to mam np w P4 - zostało osunięte ok 7-8 mm Gwintu a rowek na O-ring przeniesiony dalej.
Natomiast sam Heat sink aby zgrał sie to z ogniskowaniem wpuszczony do środka.
Zastosowałem pigułę CSXOI Ponieważ jest to chyba najdosadniejszy wybór do 1xLi-Ion, trochę mniej lumenów ale do polowy bat do ok 1200 mA świeci stałym prądem 3,0-3,1A
CSXOJ - są dorsze i ciezej dostępne oraz nie miałem gwarancji ze robiąc pierwszego maga czegoś nie spie... rdziele A dodatkowo mam jeszcze spadek ok 0,11-0,12V na AMC.
Za dużo miejsca na sprężynie nie zostało wiec trzeba było improwizować...
Nowy gwint, brakuje tylko anodyzowania
Efekt finalny:
[ Dodano: Sob Wrz 26, 2009 9:46 pm ]
Behemoty - Sorry za jakość niektórych zdjęć ale mój Canon więcej nie wyciągnie ponad to jestem na awaryjnym Windowsie i nie mam Photo shopa a by wykadrować poprawić itp.
Wszystkie zdjęcia robione Powershot A590 F2,6, Czas migawki 2,5S ISO200 - starałem sie tak dobrać aby odpowiadało to widoczności tak jak widzimy realnie mniej więcej. Bez prześwietlania zdjęci czy ich zaciemniania.
Zdjęcie dzienne do drewnianej szopy jest ok 60m, las w tle to ok +100-140m w sumie to nie mierzyłem... Na zdjęciach go nie ma ale Mag P7 dobija tam bez problemu.
Standard D2 maglite w księżycowa noc
Mag P4 @1A SMO-maglite
Mag P4 @1A (chyba albo jeszcze 0,7A) na reflektorze OP do cree MC-E
SolarForce L2 max tryb
P7 @0,25A OP
P7 @ 3,1A OP
P7 @ 3,1A SMO - maglajtowy
Niestety nie miałem za bardzo pola manewru aby zrobić porównwnie na większym dystansie A nie będę ludziom świecić po oknach.
MagLite P7 1D :)
-
-
http://www.kaidomain.com/ProductDetails ... uctId=5632
Chociaż w sumie nie wiem czy MOP nie był by lepszy aby miał ciaśniejsza wiązkę pod koniec zasięgu, ale bałem się ze będzie miał zbytnego thowera
Chociaż w sumie nie wiem czy MOP nie był by lepszy aby miał ciaśniejsza wiązkę pod koniec zasięgu, ale bałem się ze będzie miał zbytnego thowera