Podziel się swoją radością 2

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Przestała działać żarówka LED na GU10 z IKEA o wartości 16 zł. Przy okazji wizyty w sklepie poszedłem zapytać się czy jest gwarancja na źródła światła - jest 2 lata, no to wyciągam z torebki, że się zepsuło. Po chwili dostałem nową, bez paragonów cudowania i jakichkolwiek pytań.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Zrobiłem sobie szlifierkę tarczową / talerzową z byleczego. Podstawowymi narzędziami. Koszt 0zł i jeden dzień pracy. Działa! Satysfakcja 200% :)

Obrazek
ptja

Post autor: ptja »

Jak zadziałeś, żeby płaszczyzna szlifowania była prostopadła? Obudowa wkrętarki nie jest chyba na tyle "foremna", żeby bazować na jej płaszczyznach? Zastanawiałem się jak zapewnić pion (planuję zrobić wiertarkę kolumnową z wkrętarki i mechanizmu powiekszalnika), ale wygląda na to, że pomysł z wkręceniem tarczy (choć docelowo będzie wiertło) zapewni mi kąt i podkładkami ustawię obudowę równolegle do mechanizmu.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Ale to nie jest talerz przykręcony w uchwyt wkrętarki. On jest osadzony na własnej osi na dwóch łożyskach w osobnym mocowaniu. Wkrętarka nie jest przymocowana nawet na sztywno.

Obrazek

Największym problemem było wywiercenie prostopadłych otworów w talerzu pod oś i w mocowaniu pod łożyska - choć te drugie nie jest aż tak istotne. Problemem, bo nie mam wiertarki stołowej, więc połowę dnia kombinowałem jak to zrobić prosto, a potem jak to poprawić. Ostatecznie wyszło lekko krzywo, ale jak już miałem wszystko złożone to dłutem sobie te nierówności stoczyłem i wyprofilowałem talerz aby chodził prosto. Ustawienie reszty prostopadle już było łatwe. Papier przyklejam na rzep, więc jest to taka miękka podkładka, i poddaje się on lekko pod szlifowanym elementem. Można by go przykleić na sztywno ale nie mam zamiaru się z tym babrać przy każdej zmianie. Jeśli chodzi o mocowanie wkrętarki to ten drewniany klocek ma lekki skos, do tego nawaliłem termogluta i po prostu przykleiłem wkrętarkę zaciskając trytytkami. To jest wkrętarka "śmietnikowa" więc w końcu się do czegoś przyda :)
ptja

Post autor: ptja »

Dzięki za objaśnienia. To jeszcze sprytniejsze niż było widać na początku :)
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zafundowałem sobie w domu prawdziwy światłowód w ofercie oczywiście chodzi o internet. Montaż 28 lutego, po godzinie wszystko ustawione i działa. Osiągana prędkość to 125 Mb pobierania i około 30 Mb wysyłania.

W piątek zobaczyłem że mam dziwnie lepszy zasięg LTE u siebie. Sprawdziłem prędkość na telefonie - pobieranie 145 MB i wysyłanie 45 Mb :twisted:
ILPT
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

skaktus pisze:Zafundowałem sobie w domu prawdziwy światłowód w ofercie oczywiście chodzi o internet. Montaż 28 lutego, po godzinie wszystko ustawione i działa. Osiągana prędkość to 125 Mb pobierania i około 30 Mb wysyłania.

W piątek zobaczyłem że mam dziwnie lepszy zasięg LTE u siebie. Sprawdziłem prędkość na telefonie - pobieranie 145 MB i wysyłanie 45 Mb :twisted:
Przydaje się w praktyce taka prędkość?
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

Prędkość swoją drogą ale przy światłowodzie główną rolę odgrywa również ping.
Jak to wygląda u Ciebie masz poniżej 10?
Everybody lies...
Awatar użytkownika
skaktus

Ping mam w granicach 3 do 5 :) Na LTE ping w okolicach 30.

Co do przydatności - przy zwykłym przeglądaniu neta wielkiej różnicy nie czuć, przy pobieraniu czegoś już czuć i to bardzo :)
ILPT
Awatar użytkownika
pankracy

Post autor: pankracy »

skaktus pisze: pobieranie 145 MB i wysyłanie 45 Mb
Tzn ile? Bo podajesz dwie różne jednostki objętości danych ;)
Światłowód fajny, stabilny jak skała, miałem kiedyś... Teraz tylko LTE w telefonie i limit 1000GB miesięcznie :/
Awatar użytkownika
skaktus

Mój błąd,jednostka to Mb :) Rekord to ping 3,pobieranie 135 a wysylanie 50.Docelowo sieć zezwala na pobieranie do 300Mb a wysylanie do 100.Ale to za wyższą cenę.
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
No to... Po prawie miesięcznym kursie, na który chodziłem mimo przeziębienia, sporo wiedzy z dziedziny psychologi, dydaktyki, metodyki itp., dziś zdałem egzamin.
W tym wieku, to już nie czas na wkuwanie... ale się udało. Zdobyłem uprawnienia z zakresu praktycznej nauki zawodu. Teraz już oficjalnie, mogę "szkolić nowych", prowadzić okresowe szkolenia i pouczania.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Scenic

Post autor: Scenic »

Mam światłowód już kilka miesięcy. FFTH czyli zakończenie w domu.

0 awarii . Prędkość 10Mb/s up i down.

Ping do Polski w granicach 9-15 ms.

Max. oferują 100Mb/s symetryk.

Ogólnie polecam każdemu. :wink: Koszt to 35zł/mies. Więc dość tanio.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

W sumie to mam już wprowadzony światłowód do domu ale na razie nie widzę potrzeby podłączać.
Mam neostrade wszystko działa jak należy i jakoś nie widzę potrzeby na szybszy internet.
Co innego jakbym oglądał jakieś materiały w 4K online ale nawet nie mam sprzętu do takiej jakości. FHD śmiga zawsze bez zająknięcia.
joon

Post autor: joon »

Też FFTH w domu, chyba 3 rok,
Obrazek za 30zł na moje zastosowanie jak najbardziej ;)
ODPOWIEDZ