Uwaga na baterie Duracell !!!
-
Uwaga na baterie Duracell !!!
Czy komuś również zdarzyła się przykra niespodzianka. W postaci wylanych baterii duracell? Wylało mi się kilka baterii praktycznie w tym samym okresie użytkowania. U mnie akurat duracell turbo. Te z paskiem do sprawdzania energii. Wylały się 2 sztuki w latarce. Zeżarło blaszki włącznika oraz zrobiło wżer w pierścieniu dociskowym włącznika. W klawiaturze 2 sztuki. Nadgryzło sprężynę oraz ciut laminatu. Jedna w latarce Led AA. Oraz 2 sztuki w spieniaczu do mleka. I bym się nigdy nie kapnął, że taka sytuacja ma miejsce. Gdyby nie ta latarka 2xAA. Wciskam przycisk a tu jakiś opór i nie działa. Najlepsze jest to, że bateria ma normalne napięcie robocze. I posiada w sobie energię. Poza tym, że wycieka z niej elektrolit.
Również kiedyś wylały mi się duracell (te zwykłe). Cała paczka jako awaryjne na nocne zasiadki wędkarskie. Ogólnie to jakaś porażka. Nie napisał bym tego. Ale po przeszukaniu neta. Z tymi bateriami to nie jest odosobniony przypadek.
P.S.
Jak komuś się wyleje bateria alkaliczna. Do czyszczenia najlepszy jest ocet.
Również kiedyś wylały mi się duracell (te zwykłe). Cała paczka jako awaryjne na nocne zasiadki wędkarskie. Ogólnie to jakaś porażka. Nie napisał bym tego. Ale po przeszukaniu neta. Z tymi bateriami to nie jest odosobniony przypadek.
P.S.
Jak komuś się wyleje bateria alkaliczna. Do czyszczenia najlepszy jest ocet.
- Calineczka
- Kontakt:
Też miałem taki przypadek, kupiłem AAA do młynka pieprzu, kręcił jeszcze dobrze, a baterie wylały. Najlepsze jest to, że zazwyczaj kupuję najtańsze alkaiczne baterie, np. sprzedawane pod marką Carrefour (paczka 16 sztuk za 10-12 zł) i nigdy wcześniej nie miałem przypadku aby elektroli wyciekł. No może poza przypadkiem, gdy baterie leżały jeszcze kilka lat po rozładowaniu.
Duracele przemysłowe sa Ok ale trzeba je kupować po hurtowniach elektrycznych bo są zazwyczaj świeże.
Ostatnio zmieniony czwartek 01 mar 2018, 16:22 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak już niektórzy zdążyli zauważyć, Duracelle są znane z wylewania. Osobiście przestałem je kupować wiele lat temu właśnie z tego powodu.
Gdy 9 lat temu kupowałem swoją pierwszą lampę błyskową to już wtedy mnie ostrzegano, że pozostawione w lampach Duracelle się wylewają, więc problem już wtedy był powszechny. I nie sądzę, żeby znaczny pobór prądu w tym zastosowaniu był okolicznością łagodząca, bo jakoś inne się nie wylewały na masową skalę.wwd pisze:Jeszcze 6 lat temu Duracell robił chyba najlepsze baterie...
Pozdrawiam