CarrePOWER >> 3AAA >> Cree
CarrePOWER >> 3AAA >> Cree
Witam ,
chciałbym przedstawić Wam dziś moją pierwszą konstrukcję , jako że tematem zostałem zarażony jakiś czas temu i zasięgłem waszej wiedzy już dosyć sporo postanowiłem coś samemu wykombinować .
Mając do dyspozycji wspomnianą już we wcześniejszym moim wątku diodę Cree :
http://swiatelka.pl/viewtopic.php?t=207 ... 08b6744419
Ale wszystko po koleii >
Body:
Wcześniej miałem pomysł na fajne body , miała być miedziana rura 25mm + mufa + zaślepka . Dokładnie coś takiego jak u kolegi :
http://swiatelka.pl/viewtopic.php?t=177 ... 6611a5bd2d
tyle że ja to wymyśliłem wcześniej niż zobaczyłem ten wątek widać popularny materiał .
Jednak trochę z lenistwa postanowiłem nabyć jakąś bazę żeby zbytnio się nie męczyć , oczywiście tamten pomysł też napewno kiedyś wdroże bo materiał czeka .
Dochodząc do sedna , body to latarka kupiona w markecie , Made in Carrefuor w oryginale 9 x 5mm led - DD z 3xAAA . Włącznik tradycyjny klik , uszczelniony.
Korpus całkiem ładny ,masywny i solidny . Swieciło to bardzo mizernie w oryginale .
Dioda:
Jak wspomniałem już wcześniej , dioda to Cree . Z wątku w którym pytałem Was co to za model niezbyt dało się wywnioskować co to za model ,jednak z paragonu za LEDa udało mi się dojść do tego że >> 220lm 1A >> czyli albo Q5 albo R2 .
Dioda przykręcona MCPCB do originalnej nakrętki wewnętrznej , która w originale zabezpieczała moduł z diodami .
Driver:
Sercem latarki jest nic innego jak znany i lubiany AMC . Konktretnie driver na 2x AMC7135 . Dzięki Calineczka
Prąd 700mA w diodę ,realnie mierzone 650mA .
Miałby być też tryby (PWM) na atmelku13 projektu Pyry ale ostatecznie nie zmieścił by się do body bez mocnej przeróbki więc zrezygnowałem z niego .
Zasilanie
Standart - 3x AAA
Optyka
Tu można powiedzieć że jest największy problem , oczywiście wiem że są dedykowane reflektory do Cree (boom ?) jednak zdecydowałem się na kolimator . Jest to typowy kolimator 8" pod Luxeona , usunięty z oprawki . Oryginalna plastikowa "szybka" została ponieważ soczewka jest mniejsza od niej.
chciałbym przedstawić Wam dziś moją pierwszą konstrukcję , jako że tematem zostałem zarażony jakiś czas temu i zasięgłem waszej wiedzy już dosyć sporo postanowiłem coś samemu wykombinować .
Mając do dyspozycji wspomnianą już we wcześniejszym moim wątku diodę Cree :
http://swiatelka.pl/viewtopic.php?t=207 ... 08b6744419
Ale wszystko po koleii >
Body:
Wcześniej miałem pomysł na fajne body , miała być miedziana rura 25mm + mufa + zaślepka . Dokładnie coś takiego jak u kolegi :
http://swiatelka.pl/viewtopic.php?t=177 ... 6611a5bd2d
tyle że ja to wymyśliłem wcześniej niż zobaczyłem ten wątek widać popularny materiał .
Jednak trochę z lenistwa postanowiłem nabyć jakąś bazę żeby zbytnio się nie męczyć , oczywiście tamten pomysł też napewno kiedyś wdroże bo materiał czeka .
Dochodząc do sedna , body to latarka kupiona w markecie , Made in Carrefuor w oryginale 9 x 5mm led - DD z 3xAAA . Włącznik tradycyjny klik , uszczelniony.
Korpus całkiem ładny ,masywny i solidny . Swieciło to bardzo mizernie w oryginale .
Dioda:
Jak wspomniałem już wcześniej , dioda to Cree . Z wątku w którym pytałem Was co to za model niezbyt dało się wywnioskować co to za model ,jednak z paragonu za LEDa udało mi się dojść do tego że >> 220lm 1A >> czyli albo Q5 albo R2 .
Dioda przykręcona MCPCB do originalnej nakrętki wewnętrznej , która w originale zabezpieczała moduł z diodami .
Driver:
Sercem latarki jest nic innego jak znany i lubiany AMC . Konktretnie driver na 2x AMC7135 . Dzięki Calineczka
Miałby być też tryby (PWM) na atmelku13 projektu Pyry ale ostatecznie nie zmieścił by się do body bez mocnej przeróbki więc zrezygnowałem z niego .
Zasilanie
Standart - 3x AAA
Optyka
Tu można powiedzieć że jest największy problem , oczywiście wiem że są dedykowane reflektory do Cree (boom ?) jednak zdecydowałem się na kolimator . Jest to typowy kolimator 8" pod Luxeona , usunięty z oprawki . Oryginalna plastikowa "szybka" została ponieważ soczewka jest mniejsza od niej.
elektroda.pl
Re: CarrePOWER >> 3AAA >> Cree
Tey no fajne body wyrwałeś Ja w podobną konstrukcję wsadziłem przetwornicę na max1698 i zrobiłem nową płytkę na LED ale 3 x 3 z rezystorami pomiarowymi, też nieźle świecikrzycho123 pisze: Dochodząc do sedna , body to latarka kupiona w markecie , Made in Carrefuor w oryginale 9 x 5mm led - DD z 3xAAA . Włącznik tradycyjny klik , uszczelniony.
krzycho123 pisze: Jak wspomniałem już wcześniej , dioda to Cree . Z wątku w którym pytałem Was co to za model niezbyt dało się wywnioskować co to za model ,jednak z paragonu za LEDa udało mi się dojść do tego że >> 220lm 1A >> czyli albo Q5 albo R2 .
Tu bym jednak się z Tobą nie zgodził. Popatrz w datasheet'a
Q5 - 107lm przy 350mA przy 700mA ona ma coś około 180lm
To będzie chyba niższy bin Q3?
Co nie wejdzie, a młotkiem próbowałeś?krzycho123 pisze: Sercem latarki jest nic innego jak znany i lubiany AMC . Konktretnie driver na 2x AMC7135 . Dzięki Calineczka
Ile masz tam miejsca, ja zmieściłem max1796 i uC na jednej płytce fi 21mm, a jeszcze by ją można zmniejszyć
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Body to kawał pożądnego alu , przydałoby się jeszcze szybkę wymienić ale nie mam wprawy w cięciu szkła , szczególnie po okręgachPyra pisze: Tey no fajne body wyrwałeś Ja w podobną konstrukcję wsadziłem przetwornicę na max1698 i zrobiłem nową płytkę na LED ale 3 x 3 z rezystorami pomiarowymi, też nieźle świeci
Hmm , sam nie wiem co o tym myśleć . Może być też Q4 , przy tym prądzie 1A może miedź okolice ~220lm.Pyra pisze: Tu bym jednak się z Tobą nie zgodził. Popatrz w datasheet'a
Q5 - 107lm przy 350mA przy 700mA ona ma coś około 180lm
To będzie chyba niższy bin Q3?
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... p?t=172379
Na paragonie , z Analogisa pisze 220lm - 1A.
Młotkiem niestety nie próbował ,choć miałem go pod ręką . Oczywiście dało by się wpakować tam sporo więcej , tylko że ja zostawiłem sprężynkę plusa od włącznika i tą plastikową tulejkę wkręcaną w korpus że do niej zamocować driver . Jakbym to wywalić to by doszło jakieś 20mm miejsca wewnątrz.Pyra pisze: Co nie wejdzie, a młotkiem próbowałeś?
Ile masz tam miejsca, ja zmieściłem max1796 i uC na jednej płytce fi 21mm, a jeszcze by ją można zmniejszyć
elektroda.pl
Może tak być.krzycho123 pisze:
Hmm , sam nie wiem co o tym myśleć . Może być też Q4 , przy tym prądzie 1A może miedź okolice ~220lm.
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... p?t=172379
Na paragonie , z Analogisa pisze 220lm - 1A.
No to zobacz jak ja wszystko rozplanowałem na płytce wielkości stara od LEDa. Wysokości to ma chyba 5,5mm, bo pamiętam, że tyle miałem miejsca, gdyby usunąć podstawę dławika było by jeszcze z 1mm mniejkrzycho123 pisze: Młotkiem niestety nie próbował ,choć miałem go pod ręką . Oczywiście dało by się wpakować tam sporo więcej , tylko że ja zostawiłem sprężynkę plusa od włącznika i tą plastikową tulejkę wkręcaną w korpus że do niej zamocować driver . Jakbym to wywalić to by doszło jakieś 20mm miejsca wewnątrz.
Zawsze "bajer to bajer"
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 01 kwie 2015, 15:08 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
O ile mnie wzrok nie myli, to masz wyłącznik pomiędzy głowicą a baterią, jeśli się nie mylę, to powinien być podtrzymywany plastykową wkładką, pustą w środku. Po wyłamania żebra można tam wsadzić płytkę kwadratową 20x20mm. Trzeba tylko jeden koniec włącznika zagiąć do wewnątrz i do niego polutować przewód plusa od driverka.
Reszta na PW
Pozdrawiam
Reszta na PW
Pozdrawiam