Ultrafire C8 z xm-l T6 na xm-l2
-
Ultrafire C8 z xm-l T6 na xm-l2
Jak w temacie. Jest sens zmiany diody xm-l T6 na xm-l2? Wiem, jest kalkulator mocy. Wiem ile to wychodzi więcej w lumenach. Ale czy na oko będzie jakaś różnica? Szczególnie iż te dwa emitery. Dają całkowicie inne rozkłady światła. Dioda xm-l jest bardziej skupiona. Tak wynika z Beamshot. Na dodatek ten xm-l2 byłby na podłożu alu 16mm (taki mam). A zamontowana dioda jest na 20mm.
Moim zdaniem wstrzymaj się z modowaniem i dozbieraj lepiej na Convoya c8.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Jeśli miałbym zmieniać to tylko ze względu na barwę światła. Czyli jeśli barwa xm-l T6 by mi nie odpowiadała to bym wymienił ją na bardziej odpowiednią, a tak to sztuka dla sztuki:)
Dziubek napisał/a:
Eee tam, body UF też trafiają się dobrej jakości. Wsadzić dobre bebechy i będzie to samo użytkowo co Convoy.
Dziubek napisał/a:
Moim zdaniem wstrzymaj się z modowaniem i dozbieraj lepiej na Convoya c8.
Eee tam, body UF też trafiają się dobrej jakości. Wsadzić dobre bebechy i będzie to samo użytkowo co Convoy.
-
Mam Convoya i powiem, iż ten UF kupiony wiele lat temu. Przebija pigułą Convoya. Gruba z mosiądzu. Miałem modować na coś mocnego. Ale ciężko ze sterownikiem 20mm. A barwa xm-l T6 nie jest najgorsza. Mocno zimna. Ale to nawet lepiej. Ten L2 ma barwę jak światło w południe. No nic. To nie zmieniam diody.
Nie wiem jak mają się UF z kilka lat wstecz, ale te "nowe" są lekko tandetne, a jaką wersję ma autor nie było w pierwszym poście. Miałem niedawno porównanie i body UF mimo że podobne do c8, wydawało mi się o wiele cieńsze / lejsze. Nie twierdzę że c8 jest ideałem, źle mnie odbieracie. Osobiście szał na Convoye jest za mną, a zniechęcenie do wielu produktów UF trwa dalej
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
-
Dlatego właśnie zaznaczyłem że moja wypowiedź tyczy się porównania z nowymi (jak zwał tak zwał) wersjami c8 UF. Nie znam starszych. A wymieniać samą diodę w UF który sterownikiem, jak sam wiesz, nie powala. Moim zdaniem taki mod mija się z celem. Jak by kupić diodę w kraju, z dostawą, wychodzi koło 30 zł. Za 50-60 można dostać c8. Interes żaden. A i przyrost opcjonalny mocy przy UF śmieszny w stosunku do włożonej kasy. Inna mowa gdy już ma się diodę, kupi taniej itp. Ale dalej nie uważam aktualnych c8 UF za dobry sprzęt.
Musze zważyć chociaż obie, bo jakoś nie mam wiary że UF ma lepsze body, przynajmniej aktualnie.
A Convoy, temat rzeka... Jednak faktem jest że nie można mu nic zarzucić pod względem ceny do jakości otrzymywanego produktu.
Musze zważyć chociaż obie, bo jakoś nie mam wiary że UF ma lepsze body, przynajmniej aktualnie.
A Convoy, temat rzeka... Jednak faktem jest że nie można mu nic zarzucić pod względem ceny do jakości otrzymywanego produktu.
Miałem UF C8 kupioną w 2012 roku, sterownik bez żadnej stabilizacji, cienka piguła aluminiowa. Za mało wczesna ?
Nie wykluczam, ze to jakaś podróbka była, ale kupiony ze 2 lata temu Convoy C8 nie miał piguły, miał lepsze gwinty, lepszą anodyzację, lepszy sterownik, lepszą diodę i to nie dlatego, że nowszej generacji, bo po kilku latach to normalne, ale barwa tej z UF była fatalna.
Nie wykluczam, ze to jakaś podróbka była, ale kupiony ze 2 lata temu Convoy C8 nie miał piguły, miał lepsze gwinty, lepszą anodyzację, lepszy sterownik, lepszą diodę i to nie dlatego, że nowszej generacji, bo po kilku latach to normalne, ale barwa tej z UF była fatalna.
Dziubek ma rację - jeśli modowanie latarki ma na celu znaczne podniesienie jej osiągów z poprawieniem dodatkowo barwy światłą i funkcjonalności (przykładowo XM-L na XP-L2 http://www.kaidomain.com/p/S026462.Cree ... pper-MCPCB ze sterownikiem www.banggood.com/Astrolux-S1-BLF-A6-A17 ... 09980.html ) w cenie ok 60 zł to ma to sens racjonalny i zdroworozsądkowy - kalkulacja wykazuje że taki koszt podnosi osiągi latarki co najmniej dwukrotnie a ilość dostępnych trybów i barwa światła jest zamiana na lepsze. W innym przypadku to "grzebalnictwo" własne nie ma sensu chyba że ktoś lubi "sobie a muzom" dogrzebywać w latarkach dla radości dłubania i "odrobiny zmiany".
Z doświadczeń własnych - podniesienie prądu z 2A do 3A
- w latarce typu Convoy S2+ (czyli płytki reflektor, mała masa do odprowadzania ciepła) nie przynosi żadnej widocznej i powalającej zmiany w zasięgu ale widać zmianę (nazwałbym ją delikatną) w jasności "obszarowej" - po prostu nieco jaśniej świeci "naokoło".
- w latarce typu C8 - z głebokim i dużym reflektorem - tutaj niewielki spot dostaje widoczną i zauważalna zmianę ale to takie malutkie wow.
Czyli w latarach nastawionych na zasięg nastąpi nieco bardziej zauważalne podniesienie zasięgu.
Podniesienie prądu z 2 na 5A - w dowolnej latarce wywoła GIGA zachwyt bo ilość światła w każdym aspekcie "szerokości i zasięgu" wzrośnie na tyle że efekt WOWO będzie mocno słyszalny
Niestety jest jedno ale - wymuszenie prądu 5A wymaga przede wszystkim większej latarki która utrzyma przez kilka minut zamiast 10 sekund parametry wywołujące efekt WOW - jeśli latara mała typu Convoy S2 to taki prąd jest krótkim tryskiem radości bo za gorąca latarka wypadnie nam z rąk bo parzy ...
Podsumowując - sens poprawiania osiągów czy funkcjonalności nie musi być racjonalny ale trzeba zaznaczyć to w pytaniu - wtedy dowolny aspekt w tym głównie koszty nie jest brany pod uwagę.
W przeciwnym wypadku gdy nie ma magicznego "koszty nie maja znaczenia" wymiana bebechów o równowartości ceny nowej, lepszej latarki nie ma sensu ...
Z doświadczeń własnych - podniesienie prądu z 2A do 3A
- w latarce typu Convoy S2+ (czyli płytki reflektor, mała masa do odprowadzania ciepła) nie przynosi żadnej widocznej i powalającej zmiany w zasięgu ale widać zmianę (nazwałbym ją delikatną) w jasności "obszarowej" - po prostu nieco jaśniej świeci "naokoło".
- w latarce typu C8 - z głebokim i dużym reflektorem - tutaj niewielki spot dostaje widoczną i zauważalna zmianę ale to takie malutkie wow.
Czyli w latarach nastawionych na zasięg nastąpi nieco bardziej zauważalne podniesienie zasięgu.
Podniesienie prądu z 2 na 5A - w dowolnej latarce wywoła GIGA zachwyt bo ilość światła w każdym aspekcie "szerokości i zasięgu" wzrośnie na tyle że efekt WOWO będzie mocno słyszalny
Niestety jest jedno ale - wymuszenie prądu 5A wymaga przede wszystkim większej latarki która utrzyma przez kilka minut zamiast 10 sekund parametry wywołujące efekt WOW - jeśli latara mała typu Convoy S2 to taki prąd jest krótkim tryskiem radości bo za gorąca latarka wypadnie nam z rąk bo parzy ...
Podsumowując - sens poprawiania osiągów czy funkcjonalności nie musi być racjonalny ale trzeba zaznaczyć to w pytaniu - wtedy dowolny aspekt w tym głównie koszty nie jest brany pod uwagę.
W przeciwnym wypadku gdy nie ma magicznego "koszty nie maja znaczenia" wymiana bebechów o równowartości ceny nowej, lepszej latarki nie ma sensu ...
Ostatnio zmieniony sobota 24 lut 2018, 10:08 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
-