Jaka lutownica
Jaka lutownica
Jako że dopiero co tu trafiłem- witam wszystkich
Potrzebuję lutownicy by wykonać dobrą lampę rowerową (jako, że ostatnio jadąc w ciemnościach miałem styczność z pieszymy bez odblasków wyciągnąłem pewne wnioski).
Budżet: no najlepiej za pół darmo ale myśle że tak do 50-60zł
Teraz tak: oporowa czy transformatorowa?
Jeśli oporowa: solomon? czy taka tania stacja zd-98?
Transformatorowa to liczy się chyba tylko lutola
Moglibyście podpowiedzieć co będzie odpowiedniejszego dla nowicjusza?
A i jeszcze dodam, że będe jej używał głównie w domu do malutkich napraw: wymiana jack'a w słuchawkach, polutować jakieś przewody.
Potrzebuję lutownicy by wykonać dobrą lampę rowerową (jako, że ostatnio jadąc w ciemnościach miałem styczność z pieszymy bez odblasków wyciągnąłem pewne wnioski).
Budżet: no najlepiej za pół darmo ale myśle że tak do 50-60zł
Teraz tak: oporowa czy transformatorowa?
Jeśli oporowa: solomon? czy taka tania stacja zd-98?
Transformatorowa to liczy się chyba tylko lutola
Moglibyście podpowiedzieć co będzie odpowiedniejszego dla nowicjusza?
A i jeszcze dodam, że będe jej używał głównie w domu do malutkich napraw: wymiana jack'a w słuchawkach, polutować jakieś przewody.
Hej, witaj
Jakis czas temu kupiłem sobie stację 9830B, taką jak tu: http://www.allegro.pl/item730160151_sta ... szawa.html i jestem zadowolony. Do lekkich prac moim zdaniem nie trzeba nic więcej. Ale kupowałem ja w okolicznym sklepie z elektroniką a nie na allegro - wyszła mi podobna cena jak za najtańszą z Allegro plus przesyłka.
Jakis czas temu kupiłem sobie stację 9830B, taką jak tu: http://www.allegro.pl/item730160151_sta ... szawa.html i jestem zadowolony. Do lekkich prac moim zdaniem nie trzeba nic więcej. Ale kupowałem ja w okolicznym sklepie z elektroniką a nie na allegro - wyszła mi podobna cena jak za najtańszą z Allegro plus przesyłka.
Pozdr.
Pikom
Pikom
Jako ciekawostkę/dopisek dodam.
Oprócz zasadniczej różnicy w budowie i zasadzie działania
lutownica transformatorowa od kolbowej różni się tym,
że na tym druciku grzejącym w lutownicy transformatorowej
wydziela się niewielkie napięcie rzędu ok (zależy od lutownicy) 1 volta.
Więc jak w przyszłości zamierzasz lutować nawet jakiś "duży" element
na płytce z delikatną elektroniką to trzeba o tym pamiętać.
Oprócz zasadniczej różnicy w budowie i zasadzie działania
lutownica transformatorowa od kolbowej różni się tym,
że na tym druciku grzejącym w lutownicy transformatorowej
wydziela się niewielkie napięcie rzędu ok (zależy od lutownicy) 1 volta.
Więc jak w przyszłości zamierzasz lutować nawet jakiś "duży" element
na płytce z delikatną elektroniką to trzeba o tym pamiętać.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu.
Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły.
Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły.
Teoretycznie tak, praktycznie nigdy nic jeszcze nie uwaliłem transformatorówką, a lutowałem nią wszystko co się da - od kart graficznych (podmianka biosu, poprawa zimnych lutów na kości pamięci) przez płyty główne (naprawa przerwanych śrubokrętem ścieżek, wymiana kondensatorów), wzmacniacze (upalone końcówki mocy, wymiana tranów sterujących) po sterowniki latarek .
http://allegro.pl/item730652916_lutowni ... w_smd.html testował ktoś ?
@bobek86
Tak, zdawałem sobie z tego sprawę. Dodatkowo trzeba jeszcze wspomnieć o niewielkim polu elektromagnetycznym, które ściąga mniejsze elementy do grota w transformatorowej
W ostateczności wybrałem chińską stację o numerze PT 936. Porównując z kolbówką za 9zł z marketu czas nagrzewania jest bardzo krótki (ok kilku sekund), trzyma temperaturę na zadanym poziomie -> oczywiście wykonanie chińskie. Teraz to już tylko praktyka
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
/pozdrawiam
Tak, zdawałem sobie z tego sprawę. Dodatkowo trzeba jeszcze wspomnieć o niewielkim polu elektromagnetycznym, które ściąga mniejsze elementy do grota w transformatorowej
W ostateczności wybrałem chińską stację o numerze PT 936. Porównując z kolbówką za 9zł z marketu czas nagrzewania jest bardzo krótki (ok kilku sekund), trzyma temperaturę na zadanym poziomie -> oczywiście wykonanie chińskie. Teraz to już tylko praktyka
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
/pozdrawiam
Witam
Spoko, ja używam od kilku już lat tanią lutownicę z regulacją mocy i wymiennymi grotami. Spisuje się znakomicie, lutuję elementy jak np. max1698 bez problemu, zaopatrzyłem się w cynę fi 0,25mm Kosztowała mnie zdaje się 47zł, więc jak myślisz, kto ją wyprodukował?
Pozdrawiam
Spoko, ja używam od kilku już lat tanią lutownicę z regulacją mocy i wymiennymi grotami. Spisuje się znakomicie, lutuję elementy jak np. max1698 bez problemu, zaopatrzyłem się w cynę fi 0,25mm Kosztowała mnie zdaje się 47zł, więc jak myślisz, kto ją wyprodukował?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Re: Jaka lutownica
Użytkuje ktoś z Was takową?
Jaki jest komfort pracy w stosunku do tradycyjnej transformatorówki Lutoli?
zdjęcie zapożyczone z aukcji
Jaki jest komfort pracy w stosunku do tradycyjnej transformatorówki Lutoli?
zdjęcie zapożyczone z aukcji