MagLite P7 1D :)

co i jak zrobiłem...
- Arturo -

MagLite P7 1D :)

Post autor: - Arturo - »

Po wielu bólach udało mi sie w końcu poskładać do kupy maga na P7 mniej więcej mich oczekiwań. I tym samym podzielić sie owocem mojej pracy z innymi maniakami, którym być może ten post okaże sie pomocny.

Zastosowane graty oraz szacunkowa wycena:
- MagLite 2D srebrny - Gift od kumpla z UK'eja :)
- SSC P7 CSXOI - Kai 20$ = ~60 zł
- Driver D2FLex ( http://www.taskled.com/d2flex.html ) - Coś koło 85 zł (~26$) + 9xAMC7135 (ok20 zł)
- Reflektor - OP Metal z Kai -15$ = ~ niecałe 50 zł
- Heatsink - by Midi ~ 30 zł :D
- Akus to 26650 2,6 Ah, odzysk z baterii Hilti ~45 zł z przesyłka ;-/ interes życia bo 32600 na kai OK 65 zł kosztował...
- Skrócenie maga oraz przetoczenie włącznika - Coś koło sześciopaka :P

Podstawowymi założeniami było maksymalne możliwe skrócenie maga przy zachowaniu jakiś tam walorów użytkowych, ponieważ obecny 2D P4 jest OK jak wychodzimy z domu i bierzemy do łapy, jednak ja częściej potrzebuje wsadzić latarkę w kieszeń bądź plecak i tutaj sie robia komplikacje. Oraz moc przynajmniej 2xP4 - I bardziej na odblasku OP niż SMO. Padło na zrobienie maga 1 li-ion - 1D na P7 wzorowanych na latarkach Chris'a MacClellan. + Solidny funkcjonalny driver, który sprawi ze latarka będzie miała sens.

Jak wygląda MagLite każdy wie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po usunięciu zbędnych elementów ;D

Obrazek

Tutaj tez został włącznik przetoczony aby odsłonić sprężynę i zrobić parę mm więcej miejsca :)

Obrazek

Radiator Midi'ego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Modyfikacja włącznika na chwilowy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aby Jeszcze skrócić maga, oraz Aby włącznik nie był pół metra od głowicy jak to mam np w P4 - zostało osunięte ok 7-8 mm Gwintu a rowek na O-ring przeniesiony dalej.
Natomiast sam Heat sink aby zgrał sie to z ogniskowaniem wpuszczony do środka.

Obrazek

Obrazek

Zastosowałem pigułę CSXOI Ponieważ jest to chyba najdosadniejszy wybór do 1xLi-Ion, trochę mniej lumenów ale do polowy bat do ok 1200 mA świeci stałym prądem 3,0-3,1A
CSXOJ - są dorsze i ciezej dostępne oraz nie miałem gwarancji ze robiąc pierwszego maga czegoś nie spie... rdziele :P A dodatkowo mam jeszcze spadek ok 0,11-0,12V na AMC.

Obrazek

Obrazek

Za dużo miejsca na sprężynie nie zostało wiec trzeba było improwizować...

Obrazek

Nowy gwint, brakuje tylko anodyzowania :(

Obrazek

Efekt finalny:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: Sob Wrz 26, 2009 9:46 pm ]
Behemoty - Sorry za jakość niektórych zdjęć ale mój Canon więcej nie wyciągnie ponad to jestem na awaryjnym Windowsie i nie mam Photo shopa a by wykadrować poprawić itp.

Wszystkie zdjęcia robione Powershot A590 F2,6, Czas migawki 2,5S ISO200 - starałem sie tak dobrać aby odpowiadało to widoczności tak jak widzimy realnie mniej więcej. Bez prześwietlania zdjęci czy ich zaciemniania.

Zdjęcie dzienne do drewnianej szopy jest ok 60m, las w tle to ok +100-140m w sumie to nie mierzyłem... Na zdjęciach go nie ma ale Mag P7 dobija tam bez problemu.

Obrazek

Standard D2 maglite w księżycowa noc

Obrazek

Mag P4 @1A SMO-maglite

Obrazek

Mag P4 @1A (chyba albo jeszcze 0,7A) na reflektorze OP do cree MC-E

Obrazek

SolarForce L2 max tryb

Obrazek

P7 @0,25A OP

Obrazek

P7 @ 3,1A OP

Obrazek

P7 @ 3,1A SMO - maglajtowy

Obrazek

Niestety nie miałem za bardzo pola manewru aby zrobić porównwnie na większym dystansie :zly: A nie będę ludziom świecić po oknach.
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

A mozesz podać sku tego refa z kai lub najlepiej link?
- Arturo -

Post autor: - Arturo - »

http://www.kaidomain.com/ProductDetails ... uctId=5632

Chociaż w sumie nie wiem czy MOP nie był by lepszy aby miał ciaśniejsza wiązkę pod koniec zasięgu, ale bałem się ze będzie miał zbytnego thowera :evil:
mateusz

Post autor: mateusz »

Hejka jestem pod wielkim wrazeniem tego co zrobiłes :grin: tez zakupiłem maglite 2c i niestety jestem nie zadowolony z niego za słabo swieci i zastanawiam sie nad przeróbka moze wezme i skorzystam z twego pomysłu ale czy dam rade:(
ODPOWIEDZ