Uwaga na baterie Duracell !!!

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
murgrabia1410

Uwaga na baterie Duracell !!!

Post autor: murgrabia1410 »

Czy komuś również zdarzyła się przykra niespodzianka. W postaci wylanych baterii duracell? Wylało mi się kilka baterii praktycznie w tym samym okresie użytkowania. U mnie akurat duracell turbo. Te z paskiem do sprawdzania energii. Wylały się 2 sztuki w latarce. Zeżarło blaszki włącznika oraz zrobiło wżer w pierścieniu dociskowym włącznika. W klawiaturze 2 sztuki. Nadgryzło sprężynę oraz ciut laminatu. Jedna w latarce Led AA. Oraz 2 sztuki w spieniaczu do mleka. I bym się nigdy nie kapnął, że taka sytuacja ma miejsce. Gdyby nie ta latarka 2xAA. Wciskam przycisk a tu jakiś opór i nie działa. Najlepsze jest to, że bateria ma normalne napięcie robocze. I posiada w sobie energię. Poza tym, że wycieka z niej elektrolit.
Również kiedyś wylały mi się duracell (te zwykłe). Cała paczka jako awaryjne na nocne zasiadki wędkarskie. Ogólnie to jakaś porażka. Nie napisał bym tego. Ale po przeszukaniu neta. Z tymi bateriami to nie jest odosobniony przypadek.

P.S.
Jak komuś się wyleje bateria alkaliczna. Do czyszczenia najlepszy jest ocet.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

murgrabia1410, potwierdzam, nie pamiętam modelu ale był to markowy Duracell, rozpuścił się w latarce.
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Mi w tamtym roku, wylał Duracell w latarce nurkowej. Ile było dłubania żeby to wyciągnąć :[
Była to R14
WertyX

Post autor: WertyX »

Mnie ostatnio wylały Energizery AAA.
Na szczęście w opakowaniu w szufladzie. Jeszcze nie wyjęte z blistra. Termin ważności 2021 .... Z 4 sztuk wylały 2, jedna zardzewiała.
Leżały może z rok od zakupu.
Przepraszam za brak ogonków w polskich literkach. Zazwyczaj piszę z telefonu i może coś umknąć.
marekwoj

Post autor: marekwoj »

Też miałem taki przypadek, kupiłem AAA do młynka pieprzu, kręcił jeszcze dobrze, a baterie wylały. Najlepsze jest to, że zazwyczaj kupuję najtańsze alkaiczne baterie, np. sprzedawane pod marką Carrefour (paczka 16 sztuk za 10-12 zł) i nigdy wcześniej nie miałem przypadku aby elektroli wyciekł. No może poza przypadkiem, gdy baterie leżały jeszcze kilka lat po rozładowaniu.
Awatar użytkownika
wwd

Post autor: wwd »

Jeszcze 6 lat temu Duracell robił chyba najlepsze baterie, w ciągu ostatnich kilku lat wylały mi się w wadze, pilocie, telefonie.... Mimo tego że nie były przeterminowane.
Ciekawe jest to, że taki AA panasonica ma 15 lat, siedzi w pilocie, działa i jeszcze jest cały :)
light7

Post autor: light7 »

Też miałem taki przypadek z bateriami alkalicznymi Lexman z Leroy Merlin. Kilka sztuk z różnym stopniem rozładowania się wylało. Później zorientowałem się, że wszystkie wylane baterie pochodziły z tego samego opakowania więc może była jakaś wadliwa seria.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Duracele przemysłowe sa Ok ale trzeba je kupować po hurtowniach elektrycznych bo są zazwyczaj świeże.
Ostatnio zmieniony czwartek 01 mar 2018, 16:22 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Jak już niektórzy zdążyli zauważyć, Duracelle są znane z wylewania. Osobiście przestałem je kupować wiele lat temu właśnie z tego powodu.
wwd pisze:Jeszcze 6 lat temu Duracell robił chyba najlepsze baterie...
Gdy 9 lat temu kupowałem swoją pierwszą lampę błyskową to już wtedy mnie ostrzegano, że pozostawione w lampach Duracelle się wylewają, więc problem już wtedy był powszechny. I nie sądzę, żeby znaczny pobór prądu w tym zastosowaniu był okolicznością łagodząca, bo jakoś inne się nie wylewały na masową skalę.
Pozdrawiam
witos

Post autor: witos »

Coś jest na rzeczy ponieważ kilka dni temu koledze wylały alkaliczne duracele R20 kupowane w Kanadzie. Siedziały sobie w Maglite od lata zeszłego roku.Baterie miały expire date do 2020r.
ODPOWIEDZ