Driver 1-1,5A liniowy DD311, CAT4101, DW8502

co i jak zrobiłem...
ptja

Driver 1-1,5A liniowy DD311, CAT4101, DW8502

Post autor: ptja »

W poszukiwaniu rozwiązań światła podwodnego (warunki brzegowe: zasilanie 4S ewentualnie ołowiowe 12V), pożądane duże skupienie, 2000lm wzwyż) trafiłem na dwa układy sterowników stałoprądowych, oba o maksymalnym prądzie 1A: DD311 (datasheet) i CAT4101 (datasheet).

Schematy referencyjne obu są proste: CAT4101 wymaga zasilania 3-5,5V i rezystora ustawiającego prąd, a DD311 źródła prądowego (jego prąd wyjściowy to 100x prąd wejścia).
Oba mają po 5 wyprowadzeń w rastrze 1,27mm (TO263-5).

Obrazek

Obrazek

CAT4101 dostępny jest w TME w cenie około 8-12zł, a DD311 kupiłem na Aliexpress po około 71 centów (przy 10 sztukach).

Na razie chwilę pobawiłem się DD311 (ciekawostka: EN nie podłączony działa jak w stanie wysokim). Napięcie wyjściowe ("drop out") to około 0,5V (CAT4101) do 1V (DD311).
Wydaje się, że powinny się nadawać do zasilania XHP35 prądem 1A z 4S (wiem, nie wykorzystam całej pojemności i że sprawność będzie rzędu 80%).

Zamówiłem płytki w JLCPCB, jak przyjdą, to więcej poeksperymentuję.
Ostatnio zmieniony czwartek 18 sty 2018, 15:05 przez ptja, łącznie zmieniany 1 raz.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Mieciu

Post autor: Mieciu »

Prościej było użyć DW8502
http://www.sansanpower.com/uploadfile/O ... 144229.pdf
Output dropout voltage : 90% x IOUT

Wystarczy tylko rezystorek smd wlutowany bezpośrednio na nóżki i kawałek płytki uniwersalnej.
Przy małej różnicy napięć nawet nie trzeba dużego radiatora...
Można byłoby pociągnąć diodę na 1,5A (~13V), czyli stabilizacja kończyłaby się na ok 14,4V.
Pin EN można podpiąć np pod pwm np z attiny85(smark) lub najprostszym kontaktronem zrealizować załączanie.
ptja

Fajny, dzięki za uzupełnienie tematu, nie znałem. Zamówiłem 5 sztuk na Aliexpress.

Masz go i próbowałeś (np. charakterystykę prądu wyjściowego w funkcji różnicy napięcia zasilania i napięcia LED)?

EN działa podobnie we wszystkich (ciekawostka: PWM w DD311 może być do 1MHz).

Tak, sterowanie przewiduję kontaktronem (na płytkach przewidziałem miejsce na 78L05 w obudowie SOT89 - dla CAT4101 dla zachowania napięcia zasilania 5V, a dla DD311 dla zapewnienia stałego prądu niezależnie od zmian napięcia zasilania).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jest jeszcze AMC7136 (QX7136) - z zewnętrznym tranzystorem można naprawdę duże prądy w LEDa cisnąć a bez niego do 400mA. Spadek napięcia ~100mV @ 350mA lub 50mV + to, co na tranzystorze. Na ali kosztuje poniżej 0,50$/szt. Wg mnie jest tak samo dobry, jak nie lepszy od 7135, tyle, że wymaga 1-2 extra elementów, co z kolei jest zaletą, gdy buduje się mocny sterownik (w porównaniu z 7135).
ptja

AMC7136 ma tylko pół wata dopuszczalnej mocy, więc w praktyce jeden mógłby dostarczać jakieś 100mA z groszami (przy naładowanych akumulatorach i 12,5V na LED różnica wyniesie około 4V).
Ale faktycznie z zewnętrznym tranzystorem mógłby dac radę. Nie jest też dla mnie jasne czy te 100mV zawiera 50mV na rezystorze sprzężenia zwrotnego.

Ten układ można by rozważyć jako zamiennik sterownika w azonie 7000/9000/gilgamesz (pewnie wiesz, jak są zbudowane?). Dzięki.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Mieciu

Post autor: Mieciu »

cześć

DW8502 mam kilka szt, próbowałem przez chwilkę i planuję wrzucić do malej latarki (przerobionej na dzieloną).
Spadek napięcia deklarowany jest jako 0.9 x prąd - to się w miarę zgadza po moich wstępnych pomiarach.
Planowałem ustawić prąd na ok 2A dzięki czemu nie będzie takich strat w ciepło przy wysokim napięciu, a po jakimś czasie skończy się stabilizacja i zacznie się powolne przygasanie.

QX7136 - z tym mam trochę problem, bo zewnętrzny tranzystor powinien mieć w miarę małą pojemność bramki (rzędu 1000pF) im szybciej się ładuje/gasi tym lepiej.
W rzeczywistości otrzymujemy taki 'przerywacz szpilek' z częstotliwością pracy zależną od różnicy napięć, pojemności ścieżek na płytce, jakiegoś voodoo, itp itd.
Bez porządnego filtru LC + diody schottky'iego na wyjściu raczej szybko usmaży diodę takim bezpośrednim napięciem podawanym przez krótkie momenty.

Popatrzcie na schemat blokowy tego 7136 - tam jest zwykły wzmacniacz op. z nap. referencyjnym 50mV. Załącza bramkę mosfeta gdy tylko napięcie z r.pomiarowego przekroczy 50mV i gasi gdy napięcie spadnie.
Nic nie wiadomo o możliwościach prądowych tego wyjścia sterującego...
Pewnie dałoby się dodać jakiś MCP1416 i mocniejszy mosfet - wtedy to nawet miałoby sens.
ptja

Te kłopoty ze stanami przejściowymi są, jak rozumiem, przy sterowaniu PWN na wejście EN?
Przy stałym prądzie było stabilnie?
22Ale gg na
Co do schematu blokowego, to podobnie jest zrealizowany sterownik w azonach: tranzystor jako element sterujący, w źródle rezystory sprzężenia zwrotnego, bramka sterowana OP07. Nie pamiętam tylko czy jest PWM czy coś bardziej liniowego.

W tych tytułowych układach spodoba mi się prostota i miniaturyzacja (szczególnie DW8502 z dwoma elementami pasywnym dodatkowo). Chcę to włożyć do głowicy US15G, razem z XHP35 zamiast XM-L (kanister bylby oczywiście inny).
Jak już mamy wchodzić w układy impulsowe, cewki, to raczej wybiorę gotowy sterownik.

Trochę poza tematem, to light engine z XHP35 od MR Elektronika stabilizuje do jakichś 0,7V ponad Vf (po pominięciu prostownika). Jakby miał sterowanie załączaniem, to byłby idealny.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
ODPOWIEDZ